Keres
2020. február  28., péntek, Elemér
Magyar
 

Fekete Vince Vak visszhang című kötetét mutatták be

2015 DEC
08

Fekete Vince József Attila-díjas költő Vak visszhang című, válogatott és új verseit tartalmazó kötetét mutatták be 2015. december 7-én délután Csíkszeredában, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében. A Kézdivásárhelyen élő Fekete Vince a Székelyföld folyóirat főszerkesztő-helyetteseként gyakori vendége könyvtárunknak irodalmi estek moderátoraként is. A tegnap esti bemutatón szerzőként vendégeskedett a könyvtárban, beszélgetőpartnereként Csutak Judit irodalmár tette fel kérdéseit a költőnek.

Fekete Vince legújabb verseskötetébe korábban megjelent köteteiből is válogatott, többnyire a Védett vidék (2010) és az idén megjelent Vargaváros című kötetek verseiből. A kötet a kolozsvári Sétatér Kulturális Egyesület gondozásában jelent meg, a 21. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron mutatták be novemberben, majd Háromszéken több helyszínen. A verskedvelő csíkszeredai közönség a tegnap esti könyvbemutatón ismerkedett a kötet verseivel.

Ki vagy te, Fekete Vince? - indította a beszélgetést Csutak Judit. Fekete Vince szerint erre a kérdésre csak körülírással lehet válaszolni, bár a költészet középpontjában ez a kérdés folyamatosan ott van. Röviden talán a legjobb válasz a kérdésre, hogy „erdélyi magyar költő."  Válaszában arra is kitért, hogy számára a legnagyobb szabadság, ha verseket olvasva, írva töltheti idejét.
A Vak visszhang című kötetet Csutak Judit Fekete Vince vé-s kötetének is nevezte, a címekben többször visszatérő vé hangra utalva, többek között utalva a Védett vidék-re, és a kötet címadó versére is, arra kérdezett rá, hogy ez szándékos volt, vagy véletlenszerű a kötetben. Fekete Vince szerint mindez csupán véletlenül alakult így, nem a költői szándék műve.
A kötet verseiről beszélve Csutak Judit kifejtette, hogy Fekete Vince szembesül az élet végességével, majd megbékél a világgal. Műfajilag a kötet versei közt szonett, rondó, időmértékes vers és prózai költemény is található. A költői parafrázisok, többszörös irodalmi utalások, az intertextualitás jellemzik Fekete Vince költői szövegeit, ezt illusztrálva olvasta fel Csutak Judit a Film című verset – amelyet a költő Lövétei Lázár Lászlónak ajánl, de a versben Babits és Csokonai versszövegeire való utalás is jelen van.

Sajtóvisszhang: Gellért Edit: A Vak visszhang csíkszeredai akusztikája. Maszol.ro 2015. december 8. 

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK:  

8 - 18

 SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

FEB
26

100 éve

1920. február 26. Somogyszentpálon született Kovács Dénes néprajzi író, festő, grafikus, muzeológus. Álneve Csíki Dániel. 

Tovább ►

FEB
23

125 éve

1895. február 23. Székelyudvarhelyen született Csanády György költő, hangjátékíró, rádiórendező.

Tovább ►

FEB
11

135 éve

1885. február 11. Bereckben született Jénáki Ferenc bölcsészdoktor, főgimnáziumi tanár és igazgató, pápai kamarás.

Tovább ►

FEB
10

40 éve

1980. február 10. Budapesten meghalt Soó Rezső, dr. biológus, botanikus, egyetemi tanár, az MTA tagja, kétszeres Kossuth-díjas tudós. 

Tovább ►

FEB
01

165 éve

1855. február 1. Homoródszentmártonban született Kelemenné Zathureczky Berta író, zeneszerző.

Tovább ►

<< < 2020 FEBRUÁR > >>
H K SZ CS P SZ V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost