Keres
2020. február  28., péntek, Elemér
Magyar
 

Tamási Áron felolvasó maraton - megnyitó a Kájoni János Megyei Könyvtárban

2016 FEB
22

Tamási Áron művei szólalnak meg ma, 2016. február 23-án a nemzetközi felolvasó maratonon, 9 ország 170 településén, közel 40 000-en olvasunk fel, a nagy székely író halálának 50. évfordulójára emlékezve. Évről évre többen csatlakoznak a felolvasáshoz szerte avilágban, ez az esemény megmozgatja a közösségeket, megszólít gyerekeket, fiatalokat és időseket egyaránt. Méreteiről, hangulatáról, összefogaló beszámolót fogunk közzétenni.

A csíkszeredai és a Hargita megyei felolvasók száma rekordot döntött idén, mintegy 4000-en olvasunk fel a város 20 intézményében, a megye 60 településén, közel 19 000-en. A határokon átívelő rendezvényt idén immár nyolcadik alkalommal szervezzük meg, Hargita Megye Tanácsának támogatásával. A központi megnyitó ünnepség délelőtt tíz órakor elkezdődött a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében, ahol Tamási Áron műveiből készült könyvkiállítás fogadta a felolvasókat.

A Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében egymást váltják a helyi iskolák csoportjai, a Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai érkeztek elsőnek. Török Edit könyvtáros, rendezvényfelelős köszöntő szavai után Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviseletében Szarka Gábor konzul köszöntötte elsőként a felolvasókat. Kiemelte, örül annak, hogy már harmadik alkalommal részt vesz a Főkonzulátus kis csapatával a felolvasáson, azért is, mert fontosnak tartják, hogy minél többen vegyék kezükbe a könyveket, az olvasás haszna az is, hogy általa magyar nyelvkincsünket gyarapíthatjuk.

Lövétei Lázár László költő, a Székelyföld folyóirat főszerkesztője indította a felolvasást, megköszönte a szervezőknak hogy Tamási műveit választották az idei felolvasásra, megemlítve, hogy az általa vezetett Hargita Kiadó Székely Könyvtár sorozatának hat kötetében adták ki az író műveit. A Rézangyal című Tamási novellát olvasta fel, az író 1931-ben megjelent Helytelen világ című kötetének kezdőnovelláját. A felolvasás végén hozzátette: "A főhőssel, Galambos Lázárral együtt vallom, kevesebb jelszóra, ilyen-olyan szólamra, lózungra van szükség, inkább csendesen dolgozni, olvasni, és akkor talán egyszer majd megjön az eredmény..."

Meglepetésként a Petőfi Irodalmi Múzeum archívumában megtalálható felvételről Tamási Áron hangját hallhatták a jelenlevők, az író Cinciri Hám című meséjéből hangzott el részlet a felvételen.

Balog László, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karai könyvtárának menedzsere vette át a stafétát, Tamási Áron egyik levelének felolvasásával. A Főkonzulátus csapata folytatta az olvasást, Szarka Gábor konzul az Ábel Amerikában részletét olvasta fel, amelyben Tamási szülei emlékét idézte fel, Szarka-Dobi Gyöngyi ugyancsak ebből a kötetből Tamási híres, szállóigévé vált mondatát tartalmazó részletet olvasott fel.

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne - ismételtem el magamban. És éreztem, hogy a szívem megtelik nagy és általános meleggel, a lelkem megtelik a derűs idő nyugalmával, és a szemem megtelik a hajnal harmatával."

Takács Éva felolvasásában hallhattuk a Rügyek és reménység című 1931-es kötetből az Okos szekér című novellát, majd Balássy Csaba a Bánffy Miklós című írást olvasta fel, amelyben a neves erdélyi mecénás-író portréját rajzolta meg Tamási.

A Petőfi Sándor Általános Iskola negyedikes tanulóinak felolvasásában A hazug sün című mese következett, közben ]jabb csoportok érkeztek, a Nagy Imre általános Iskolából, az V-VI. osztályosok az Ábel a rengetegben című regény részleteit olvasták fel, majd a hetedikesek folytatták az Ördögváltozás Csíkban című novellával. A Venczel József Szekközépiskola diákjai is felovastak 

A könyvtár előadótermében egymásnak adták át a stafétát a csoportok, kisgyerekektől idősekig nagyon sokan, közel háromszázan szólaltattuk meg a nagy székely író műveit a nyolc órán át tartó folyamatos felolvasáson. Az egymás után érkező csoportok egyaránt örömmel olvasták a korosztályuknak megfelelő Tamási műveket, az iskolán kívüli közös olvasás igazi élményt jelentett a felolvasó diákoknak, az irodalommal, egy nagy magyar író műveivel való találkozás új, szabadabb élményét.
A felnőttek számára is különleges élmény volt ezúttal is a felolvasás, alkalom arra, hogy rövid időre kiszakadhassunk a mindennapokból. A délutáni órákban többnyire felnőttek olvastak a könyvtár előadótermében, idén is időt szakítottak a felolvasásra a Hargita Népe szerkesztőségének tagjai, a Németh Géza Kulturális Egyesület, és a könyvtári Olvasókör tagjai közül is érkeztek felolvasni, de érkeztek sokan egyéni felolvasók, családok és gyerekek is.
A délután hat óráig tartó folyamatos felolvasáson ki-ki olyan alkotást, vagy részletet választott az író gazdag életművéből, amely leginkább közel állt hozzá. Sorra szólaltak meg Tamási novellák, és regényrészletek, levelek, önéletrajzi írások, az író gazdag életművének számos ismert és kevésbé ismert darabja. Az Ábel-trilógia vagy a Bölcső és bagoly részleteit sokan választották a nap folyamán, de népszerű volt a Szülőföldem is, vagy a novellák közül ihallhattunk jűnéhányat: Ördögváltozás Csíkban,  Erdélyi csillagok, Rendes feltámadás,  Hajnali madár, Angyalok éneke, Igaz ember, igaz festő, és sok más elhangzott. Tamási publicisztikájából is választottak néhányan, elhangzott többek között a Jussomat ne vitassátok és utolsónak az Az erdélyi magyar irodalom körül című 1923-as írása.
A Tamási Áron felolvasómaraton szervezői köszönik minden felolvasónak, aki bárhol a nagyvilágban csatlakozott a felolvasáshoz, akár intézményekben, csoportosan, vagy otthon egyedül, vagy családi körben, hogy idén is sikerült minél több embernek átadni az olvasás örömét!
A felolvasás helyszíneiről, számos településről érkeztek a rendezvény Facebook oldalára hírek, beszámolók, fotók országhatárainkon innen és túlról.
Köszönjük mindenkinek, hogy megosztották velünk élményeiket a közös olvasásról! Kiemelt köszönettel tartozunk a média, a sajtó munkatársainak, akik az eseményről tudósítottak számos helyszínen.

A sajtóban a rendezvényről:

Tamási Áront így még sosem olvastak. Székelyhon.ro, 2016. február 23. 

Iochom Zsolt videofelvétele a Tamási Áron felolvasómaraton megnyitóján. Székelyhon.ro, 2016. február 23

Olvasómaraton idétlen időkben. Péter Beáta. Krónika.ro  2016. február 23. 

Olvasómaraton idétlen időkben. Erdély.ma. VIDEÓ. 2016. február 24.

Közel negyvenezer résztvevő olvasta Tamási műveit. Pál Bíborka. Hargita Népe, 2016. február 24

.Együtt kötelezőt. Háromszéki Eszter. Hargita Népe, 2016. február 24.

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK:  

8 - 18

 SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

FEB
26

100 éve

1920. február 26. Somogyszentpálon született Kovács Dénes néprajzi író, festő, grafikus, muzeológus. Álneve Csíki Dániel. 

Tovább ►

FEB
23

125 éve

1895. február 23. Székelyudvarhelyen született Csanády György költő, hangjátékíró, rádiórendező.

Tovább ►

FEB
11

135 éve

1885. február 11. Bereckben született Jénáki Ferenc bölcsészdoktor, főgimnáziumi tanár és igazgató, pápai kamarás.

Tovább ►

FEB
10

40 éve

1980. február 10. Budapesten meghalt Soó Rezső, dr. biológus, botanikus, egyetemi tanár, az MTA tagja, kétszeres Kossuth-díjas tudós. 

Tovább ►

FEB
01

165 éve

1855. február 1. Homoródszentmártonban született Kelemenné Zathureczky Berta író, zeneszerző.

Tovább ►

<< < 2020 FEBRUÁR > >>
H K SZ CS P SZ V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost