Keres
2020. február  28., péntek, Elemér
Magyar
 

A KÖZÖS OLVASÁS ÖRÖME: élmények, hangulatok a Tamási Áron felolvasó maratonról

2016 FEB
25

Kilenc ország százhetven településén, közel negyvenezren olvastunk együtt Tamási Áron életművéből, a nagy székely író halálának ötvenedik évfordulójára emlékezve. A Kájoni János Megyei Könyvtárban, Csíkszeredában és számos helyszínen a világban, itthon Erdélyben több mint 130 településen, a Székelyföldtől a szórványvidékig, és az országhatárokon túl, intézményekben, otthon, családban vagy egyedül. A maraton résztvevőit összesítő adatokról rövidesen közzétesszük a beszámolót. Köszönjük minden felolvasónak, aki bárhol a nagyvilágban csatlakozott a felolvasáshoz, hogy idén is sikerült nagyon sok embernek átadni az olvasás örömét!

A felolvasás számos helyszínéről érkeztek a Tamási Áron felolvasómaraton Facebook oldalára hírek, képes beszámolók. Köszönjük mindenkinek, hogy megosztották velünk a közös olvasás élményét. Ezekből az élménybeszámolókból nyújtunk át egy kis ízelítőt az alábbi válogatás révén, megpróbálva érzékeltetni a rendezvény hangulatát és méreteit.    

A résztvevők visszajelzéseiből, közzétett beszámolóiból nyújtunk át egy csokorral:

András Emese, Nagyvárad, Ady Endre Gimnázium:
Az egymást követő diákcsoportok örömmel vették kézbe a korosztályuknak megfelelő alkotásokat. A résztvevők közösen állapították meg, hogy olvasni jó! A rendezvény,az irodalommal való ismerkedés kötetlenebb, szabadabb formájával biztosított igazi élményt a jelenlévők számára.
Köszönet érte!

Karp Ágnes, Tamási Áron felolvasó maraton a marosvásárhelyi Szász Adalbert Sportlíceumban:
Így volt...
"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne."
Otthon éreztük magunkat, s örültünk, hogy részesei lehettünk egy olyan rendezvénynek, amely az olvasásról, az értékekről, a nyelvről, a türelemről, az összefogásról, a tiszteletről szól. Olvastunk, beszélgettünk, tanultunk. Felfedeztünk egy új világot a mesék, történetek segítségével.
Egy csapatnyi pedagógus összefogásának eredményeként ünnep volt ez a mai nap. Köszönjük a lehetőséget!

Geréb Harmat Izabella, Tamási Áron felolvasómaraton a székelyudvarhelyi Orbán Balázs Általános Iskolában, szokásos módon idén is megszerveztük a közös olvasást.
Több, mint 500 tanuló olvasott meséket, elbeszéléseket és regényrészletet, ezzel is közelebb kerülve a világirodalmi rangú székely író gazdag életművéhez.
A IV. A osztály tanulói projekttérképeket és ppt bemutatókat készítettek Tamási Áron életéről és műveiről, szeretettel bemutatva azt az iskola más osztályainak. Megtekintettük az „Ábel a rengetegben" című filmet, jól szórakozva a székely legény virtusos természetén és agyafúrt gondolkodásmódján.
Köszönjük, hogy mi is részesei lehettünk ennek a csodának!

Elekes Ibolya, Szentegyháza:
Az idei felolvasómaratonon a mi iskolánk is szép számmal részt vett, közel 270 -en tanulók és pedagógusok. Mivel híres írónk nevét viseli intézményünk szerettünk volna kivenni részünket ebben az eseményben. Köszönet Finta Erika városi könyvtárosunknak, aki figyelmünkbe ajánlotta ezt az eseményt! Sikeres kezdésnek nyugtázhatjuk a tegnapi napunk, 8-tól 13-ig megállás nélkül váltogatták egymást az I-VII. osztályos tanulók tanítóik, tanáraik kíséretében, sőt még a legkisebbek, az előkészítősök is, csatlakoztak hozzájuk meghallgatva A hazug sün, A három testvér meséket az iskola könyvtárában. A VII. osztályosok Bölcső és bagolyból, az V. osztályosok novellát olvastak. Köszönet minden tanító néni kollégának, két magyar szakos tanárnőnek, a könyvtáros néninek és az iskola vezetőségének! Jövőben újra csatlakozunk!

Borbé Levente, Márton Áron Gimnázium, Csíkszereda:
Már hagyománnyá vált a Kájoni János Megyei Könyvtár szervezésében elindított felolvasómaraton. A rendezvény idei időpontja: 2016. február 23. Iskolánk tanulói és tanárai ezúttal is csatlakoztak ehhez az eseményhez. A tavalyihoz viszonyítva sokkal többen vettek részt. Csak az iskola könyvtárában több mint 200-an olvastak fel. A gyerekek közül voltak más iskolából is. A felolvasómaraton választott szerzője az 50 esztendővel ezelőtt elhunyt Tamási Áron farkaslaki író volt. Iskolánk dokumentációs és információs központjának ajtaján egy általam készített plakát hirdette eme rendezvényt.Mint előző esztendőben, idén is egy hangulatemelő kiállítás fogadta a olvasótábor résztvevőit, ahol megtalálhatták Tamási műveinek java részét, az életrajzát röviden és néhány válogatott fotót, rajzot, valamint a román nyelvre fordított köteteit.
Tamási Árontól elsősorban novellákat olvastak fel, de nem maradtak el a regényeiből, sőt a színdarabjaiból választott részletek sem. Eme választás bravúrosnak számított, hiszen Tamási ízes nyelvezete visszahozta a székely fondorlatosságot, leleményességet, humort, és a „jég hátán is megélek" szellemének légkörét. A diákok és tanárok együtt szórakoztak a művek olvasása közben. Megesett az is, hogy megfeledkezve az időről a szünet alatt is folytatódott a felolvasás. E közel nyolc órás felolvasás kellemes légkört teremtett a könyvtárban, és megerősítette a fantázia szikrájával hovatartozásunk és közösségünk erejét. A megyei könyvtártól emlékként kapott könyvjelző tovább őrizte a résztvevőkben az ünnepi hangulatot.
A diákok által legjobban kedvelt művek a következők voltak: Ábel a rengetegben, Ördögváltozás Csíkban, Himnusz egy szamárral, Szép Domokos Anna, Rendes feltámadás, Kivirágzott kecskeszarvak, Teremtett világ, Dög a természetben, Jégtörő Mátyás, Bölcső és bagoly és az Énekes madár.

Köllő Enikő Ditró, községi könyvtár :
Ditróban a Községi Könyvtárban olvastunk a Siklódi Lőrinc Iskola diákjaival, 9- től 3 óráig. A helyi Csiby Andor Iskola, a Puskás Tivadar Líceum, az Orotvai Iskola szintén bekapcsolódott a felolvasásba. A nap folyamán felnőtt olvasók is betértek a könyvtárba. Ditróban így több mint 350- en olvastunk. A Salamási Iskola szintén bekapcsolódott a maratoni felolvasásba. Immár négy alkalommal lehettünk részesei e csodás közösségi élménynek.Köszönet érte !

Hajdúné Nagy Éva, Geszteréd (Magyarország):
A geszterédi könyvtár teadélutánján is megtörtént a felolvasás Tamási Áron műveiből. Az "Antalosi szivárvány" című novellát mindenkinek ajánljuk! Mi könnyesre nevettük magunkat és teljesen megfeledkeztünk a fotó készítéséről. smile hangulatjel Köszönjük a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár munkatársainak, hogy csatlakozhattunk az eseményhez!

Csibi Loránd, Cleveland, Bocskai Rádió
A Bocskai Rádió (Cleveland) is részt vett a nyolcadik nemzetközi felolvasó maratonon amely Tamási Áron, a nagy székely író életművét szólaltatja meg.
A clevelandi Bocskai Rádió adásai vasárnaponként hallhatóak , ezért mi két nappal hamarabb kapcsolódtunk újra bele és tettünk eleget a vállalásunknak, bíztatva másokat is a holnapi felolvasómaratonra.

Dunkler Réka Kinga, Székelyudvarhelyi Bethlen Gábor Általános Iskola:
Közel ötszáz diák és számos pedagógus vett részt idén is a felolvasómaratonon, a székelyudvarhelyi Bethlen Gábor Általános Iskolában. Már a jeles eseményt megelőző két hétben Tamási Áron munkásságát bemutató, műveit ismertető, ráhangoló kiállítás fogadta a diákokat az iskola könyvtárában. Február 23-án számos Tamási novella, regényrészlet és mese elevenedett meg a gyerek képzeletében olvasva, hallgatva a műveket. Minden osztályban a felolvasást megelőzően Tamási Áron életrajzával, munkásságával ismerkedtek meg a diákok, majd azt követően a pedagógus által kiválasztott mű, művek közös olvasásárra - az előkészítő osztályosok esetében meghallgatására - került sor.

Pruteanu Róza Izabella, tatrosforrási „Domokos Pál Péter” Általános Iskola:

Immár harmadik alkalommal kapcsolódtak be a tatrosforrási „Domokos Pál Péter” Általános Iskola alsó tagozatos tanulói és tanítói a Kájoni János Megyei Könyvtár szervezésében sorra kerülő felolvasó maratonba. Ezúttal Tamási Áron örökségéből válogattunk. Örömmel tettünk eleget a felhívásnak, hiszen Tamási Áron a székelyek legjellegzetesebb és legnagyobb írója, aki az életet tartotta a legfőbb értéknek, ehhez kötötte hozzá a megmaradás- és az otthonlét- tudatot, ezért is fontos, hogy tanulóink megismerjék, megszeressék műveit.

A felolvasás befejezésével nem ért véget tevékenységünk, ugyanis a „Harmat és vér” című novella utolsó mondatát- „A győzelmet nem adják ingyen”- kiemelve, személyes élmények írásbeli bemutatására ösztönöztük tanulóinkat. A legjobb írásokat természetesen díjazzuk! :)

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK:  

8 - 18

 SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

FEB
26

100 éve

1920. február 26. Somogyszentpálon született Kovács Dénes néprajzi író, festő, grafikus, muzeológus. Álneve Csíki Dániel. 

Tovább ►

FEB
23

125 éve

1895. február 23. Székelyudvarhelyen született Csanády György költő, hangjátékíró, rádiórendező.

Tovább ►

FEB
11

135 éve

1885. február 11. Bereckben született Jénáki Ferenc bölcsészdoktor, főgimnáziumi tanár és igazgató, pápai kamarás.

Tovább ►

FEB
10

40 éve

1980. február 10. Budapesten meghalt Soó Rezső, dr. biológus, botanikus, egyetemi tanár, az MTA tagja, kétszeres Kossuth-díjas tudós. 

Tovább ►

FEB
01

165 éve

1855. február 1. Homoródszentmártonban született Kelemenné Zathureczky Berta író, zeneszerző.

Tovább ►

<< < 2020 FEBRUÁR > >>
H K SZ CS P SZ V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost