Keres
2020. február  28., péntek, Elemér
Magyar
 

American Shelf - Amerikai Könyvespolc felavatása a könyvtárban

2016 SZEPT
12

Értékes könyvadománnyal gazdagodott a Kájoni János Megyei Könyvtár. Az American Shelf – Amerikai Könyvespolc ünnepélyes átadása alkalmából az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövete, Hans Klemm úr látogatott a Kájoni János Megyei Könyvtárba 2016. szeptember 12-én.

Az American Shelf egy 128 címből álló könyvadomány, amelynek 2593 dollár az összértéke.  Az American Shelf állományában szak- és szépirodalmi művek (klasszikus és kortárs amerikai irodalom, gyermekirodalom), valamint az angol nyelv tanulásához szükséges módszertani munkák találhatók.  Az ajándékot Hans Klemm nagykövet adta át, az avató ünnepségen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke,  Barti Tihamér alelnök, valamint Andrei Jean Adrian, Hargita megye prefektusa.

Az átadás alkalmával az Amerikai Egyesült államok bukaresti nagy követe, Hans Klemm úr és a vendégek megtekintették a könyvtár részlegeit. Kopacz Katalin Mária könyvtárigazgató köszönte meg az adományt,

Hans Klemm nagykövet elmondta, ez az első alkalom, amikor Hargita megyébe látogat, örömet okoz számára, hogy értékes ajándékot adhat az ittenieknek. Bátorította a jelenlévőket, hogy olvassák a kapott könyveket, kiemelte a szeptember 11-i terrortámadásról szóló kötetet. 

„Bátorítanunk kell – elsősorban a fiatal – generációkat minél több amerikai mű olvasására, mert sokat tanulhatunk belőle. Közös értékünk a szabadság, a demokrácia, amit mindig újra kell tanulni, és ezekből a könyvekből ez tanulható. A szabadságért való küzdelemhez lelkesedés is kell, olyanfajta lelkesedés, ami elődeinkben volt 1848-ban vagy 1956-ban, vagy az amerikai népben 1776-ban. Ahogyan az amerikaiak által is nagyra tartott, 120 éve született Márton Áron püspök fogalmazott: „Erőnk a lelkesedés. És ez mindenható!” Azt is agyunkba véstük, amit George Washington mondott: „Lehetetlen egy nemzetet Isten és a Biblia nélkül jól kormányozni.” Ennek jegyében munkálkodunk Hargita megyében, ennek jegyében működünk együtt felekezeteinkkel. Közösségünk egyik fő értéke a hit, amelyet nem hagyott el napjainkban sem” – hangzott el Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének beszédében

Az átadást követően kerekasztal beszálgetésre került sor a könyvtárban, ahol az amerikai nagykövet válaszolt az újságírók kérdéseire. Hans Klemm a megyéről, a székelységről alkotott tapasztalatairól beszélt. Kifejtette, Kovászna megyébe is ellátogatott korábban, így lehetősége volt megtapasztalni, hogy Székelyföld különbözik az ország többi részétől, pozitív benyomása van Hargita megyéről. A nagykövet véleménye szerint a székely népnek történelme van, büszke, harcos, védelmező nép. Az aktuális problémákra alapozva az újságírók a kisebbségi kérdésről is érdeklődtek a nagykövettől, aki elmondta számos más térségben is szembesülnek ezzel a problémával, védeni, tisztelni kell a kisebbséget.

Arra a kérdésre, hogy a továbbiakban milyen kapcsolat fog kialakulni a megyével, azt válaszolta, hogy a Kájoni János Megyei Könyvtárral kialakult kapcsolat az alapja lehet annak az együttműködésnek, amely a megye kulturális és oktatási fejlődését szolgálja. Valamint az elöljárókkal való találkozás folytatásaként közös terveket alkothatnak a megye gazdasági fejlődése érdekében

Az Amerikai Könyvespolc kötetei a továbbiakban bekerülnek a könyvtár állományába, hogy tanárok, diákok és minden érdeklődő rendelkezésére álljanak.

Sajtóvisszhang:  Székelyfölddel ismerkedett az amerikai nagykövet. Veress Réka. Székelyhon. 2016. szept. 12. 

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK:  

8 - 18

 SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

FEB
26

100 éve

1920. február 26. Somogyszentpálon született Kovács Dénes néprajzi író, festő, grafikus, muzeológus. Álneve Csíki Dániel. 

Tovább ►

FEB
23

125 éve

1895. február 23. Székelyudvarhelyen született Csanády György költő, hangjátékíró, rádiórendező.

Tovább ►

FEB
11

135 éve

1885. február 11. Bereckben született Jénáki Ferenc bölcsészdoktor, főgimnáziumi tanár és igazgató, pápai kamarás.

Tovább ►

FEB
10

40 éve

1980. február 10. Budapesten meghalt Soó Rezső, dr. biológus, botanikus, egyetemi tanár, az MTA tagja, kétszeres Kossuth-díjas tudós. 

Tovább ►

FEB
01

165 éve

1855. február 1. Homoródszentmártonban született Kelemenné Zathureczky Berta író, zeneszerző.

Tovább ►

<< < 2020 FEBRUÁR > >>
H K SZ CS P SZ V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost