Keres
2020. február  28., péntek, Elemér
Magyar
 

Zenés emberszabás – Lackfi János, Herczku Ágnes és Sinha Róbert előadása Csíkszeredában

2016 SZEPT
29

Nagy sikerrel mutatkozott be Csíkszeredában Herczku Ágnes énekes, Sinha Róbert gitárművésszel és Lackfi János költővel készült Zenés emberszabás című közös előadásával. Az előadók a Kájoni János Megyei Könyvtár meghívására érkeztek városunkba, a műsor egy készülő közös kiadvány, az Emberszabás színpadi változata. A Csíki Mozi negytermében szervezett előadást több mint 200-an láthatták, a közönség állva ünnepelte az előadókat a műsor végén. Részlet az előadásból a Youtube csatornán 

Az előadók több székelyföldi helyszínen bemutatták műsorukat, a körút fő szervezője a Sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár.

Sinha Róbert és Herczku Ágnes már több Lackfi-verset is hangszerelt, elnyerve a közönség és a költő tetszését is.

 „Egy igazi jó megzenésítéssel új mű jön létre, hatásának felét a szöveg, felét a zene adja. Mondhatjuk úgy is, hogy a szöveg visszatalál a benne szunnyadó zenéhez. Ráadásul én is visszatalálok a bennem elvermelt zenészhez, hiszen valaha operaénekesnek készültem"- mondja Lackfi János egyik interjúban.

Hercku Ágnes gyönyörű énekhangján, Sinha Róbert gitárjátékával kísérve szólaltatott meg néhány csodálatos népdalt és feldolgozást a Lackfi versek mellett.

A Tengerszem, a Faggató, vagy a Semmidal című versek egyetemes sorai, ugyanakkor személyes igazságok, érzelmek és gondolattársítások, melyek Herczku Ágnes gyöngéd, mégis szenvedélyes hangján, Sinha Róbert bátor hangszerelésében mélyen megérintik a befogadót.

A Lackfi-versek közül a zsoltárokból kettőt Az összekeverés zsoltárát és A kiöntés zsoltárát hallottuk a költő előadásában. De humoros-parodisztikus prózai írásaiból is izelítőt kapott a közönség. Elhanzott néhány a Milyenek a magyarok? (2012), a Milyenek MÉG a magyarok? (2013) és a Három a magyar igazság (2014) című publicisztika-kötetek fergeteges humorú, parodisztikus szövegeiből. De olyan versekből is hallottunk, amelyeket a családi lét mindennapjai ihlettek, mint a Zsámbéki kör című Arany-paródia,  a József Attila Altatójának párja a Keltető, az Anyám tyúkja átirataként született Apám kakasa.

Az előadás kezdete előtti kisebb incidens ellenére (mivel sokan nem kaptak jegyet az előadásra, néhányan megpróbáltak besurranni a terembe, a mozi alkalmazottja  a törvényre hivatkozva, miszerint nem lehetnek pótszékek és állóhelyek a teremben,   kitessékelte őket) vers és zene igazi ünnepe volt a bő másfél órás előadás, bizonyítva, hogy a kultúra, a vers ma is megtalálja közönségét. Lackfi János sokáig dedikálta köteteit az előadás után, a magával hozott kötetek szinte mind elfogytak.

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK:  

8 - 18

 SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

FEB
26

100 éve

1920. február 26. Somogyszentpálon született Kovács Dénes néprajzi író, festő, grafikus, muzeológus. Álneve Csíki Dániel. 

Tovább ►

FEB
23

125 éve

1895. február 23. Székelyudvarhelyen született Csanády György költő, hangjátékíró, rádiórendező.

Tovább ►

FEB
11

135 éve

1885. február 11. Bereckben született Jénáki Ferenc bölcsészdoktor, főgimnáziumi tanár és igazgató, pápai kamarás.

Tovább ►

FEB
10

40 éve

1980. február 10. Budapesten meghalt Soó Rezső, dr. biológus, botanikus, egyetemi tanár, az MTA tagja, kétszeres Kossuth-díjas tudós. 

Tovább ►

FEB
01

165 éve

1855. február 1. Homoródszentmártonban született Kelemenné Zathureczky Berta író, zeneszerző.

Tovább ►

<< < 2020 FEBRUÁR > >>
H K SZ CS P SZ V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost