Keres
2021. december 02., csütörtök, Melinda
Magyar
 

Gál Elemérre emlékeztünk az olvasókör júniusi találkozóján

2017 JúN
13

2017. június 12-én délután a Kájoni János Megyei Könyvtárban Gál Elemérre (1929- 2007) a zsögödi születésű íróra, tanárra, szerkesztőre emlékeztünk az Olvasókör találkozóján. Az író halálának tizedik évfordulója adott alkalmat a megemlékezésre. Bár életútja más vidékekre vezette Gál Elemért – tanári évtizedeit Szatmárnémetiben töltötte, 1994-ben Egerben telepedett le - nem szakadt el soha a szölőföldtől, lélekben itt maradt. Itthon alig ismerik írásait, munkásságát, bár regénye, a Héthavas 2008-ban Csíkszeredában is megjelent - hangzott el Kelemen Katalin előadásában, aki a szülőföldjén méltatlanul elhallgatott író személyiségét és munkásságát ismertette.

Gál Elemér életpályáját ismertető szócikk a Hargita megyei személyiségek adatbázisában.

Az előadásban fontos helyet kaptak az író naplófeljegyzései is, amelyek műhelynapló jelleggel rögzítették főműve, a Héthavas című őstörténeti hitregény megírásával kapcsolatos kételyeit, vívódásait. 

 Részletek hangzottak el továbbá az íróval készült beszélgetésekből. Máriás József újságíróval folytatott beszélgetése megjelent az Út a Héthavasra címmel 2014-ben Egerben kiadott kötetben is. Arra a kérdésre, hogy milyen üzenet rejtőzik a regény műfaji meghatározása mögött - miért hitregény a Héthavas, az író ezt a választ adta:

"Azért merültem bele a magyar őstörténet emberének lelkivilágába, mert bennük láttam meg a kozmikus világrendbe illeszkedő ember magatartását, aki nem csak magára gondol, hanem a közösségre is, amely számára létfenntartó erő, és csak ezen belül tudja elképzelni boldogulását. Az őstípusú ember számára nincsenek nemzeti határok, az általánosan emberi vezeti őt tetteiben."

Olyan írásokból is elhangzottak részletek, amelyekből kibontakozik egy kép arról, hogy emberként milyennek látták őt azok, akik ismerték, pályatársai, tanítványai. 

Hermann Gusztáv Mihály történész mítosz és történelem viszonyával foglalkozik a székely történelem vonatkozásában a források fénye, tények árnyéka című könyvében (Hargita Népe Kiadó, 2013) amelynek Héthavas c. fezetében Gál Elemér regényével kapcsolatosan is kifejti véleményét:
„Ő egy aranykorba illő világot kívánt megjeleníteni, aminek hiába keressük tökéletes megfelelőjét a a hiteles forrásokkal adatolt múltban. Továbbá tisztában volt azzal, hogy a história nem helyettesítheti a mítoszt, és fordítva: a mítosz nem helyettesítheti a történelmet. Mindekettőnek megvan a maga pótolhatatlan szerepe, a maga helyén és idejében."

Az író Egerben élő özvegye, Gál Elemérné Zolcsák Anna gondozza szellemi hagyatékát. Egerben 2017. június 13-án a Bródy Sándor Könyvtárban szervezett emlékest keretében bemutatják a Héthavas című regény új, harmadik kiadását is.

Az Olvasókör honlapján olvasható Cseke Gábor író beszámolója a találkozóról. 

 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 12.30 

 13.00 - 18.00  

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

DEC
25

150 éve

1871. december 25. Csíkkozmáson született Balló István tanár, történész. A Csíksomlyói főgimnázium tanára, könyvtárosa.

Tovább ►

DEC
23

160 éve

1861. december 23. Gyergyócsomafalván született Köllő Miklós szobrászművész.

Tovább ►

<< < 2021 DECEMBER > >>
H K SZ CS P SZ V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost