Keres
2020. február  28., péntek, Elemér
Magyar
 

Barcasági Könyvek – a Barca Kiadó sorozatát mutatta be Veres Emese Gyöngyvér

2013 OKT
17

Könyvtárunk előadótermében ismét népes közönség gyűlt össze, mintegy 40-en jöttek el az október 16-án este tartott könyvbemutatóra. A Barca Kiadó alapítója és vezetője Veres Emese Gyöngyvér néprajzkutató, rádiós, újságíró mutatta be a kiadó sorozatát, a Barcasági Könyvek köteteit.

Az est folyamán Sarány István újságíró beszélgetett a néprajzkutatóval a kiadó alapításáról, a könyvsorozat eddig megjelet köteteiről, a barcasági csángókról, néprajzi kutatásairól, terveiről.

Veres Emese Gyöngyvér Marosvásárhelyen született, a brassói Unirea Líceumban érettségizett 1984-ben (az iskola a mostani Áprily Lajos Főgimnázium elődje). Budapesten az ELTE bölcsészkarán szerzett diplomát román-kulturális antropológia szakon 2000-ben.
Bár jelenleg Magyarországon él, hazájának a Barcaságot tekinti. Kutatómunkája is szűkebb hazájához kötődik, a barcasági csángók történetét és szokásait kutatja elsősorban, de foglalkozik a magyarországi evangélikusok vallási néprajzával is. A Barcaságban tulajdonképpen egyedüliként foglalkozik összehasonlító néprajztudománnyal, a román, a magyar és a szász vonatkozásokat is kutatva. A kiadót a Barcaság néprajzának, népéletének megismertetése céljából alapította. Magyarországon és Erdélyben sem ismerik eléggé a barcasági csángók népcsoportját, ezen igyekszik változtatni forráskiadványok és tudományos munkák kiadásával. A bemutatón az érdeklődő csíkszeredai közönség kérdéseire válaszolva mesélt a barcasági csángók szokásairól, hagyományairól, elmesélte, a tíz faluban élőket elsősorban az evangélikus vallás tartja össze, valamint a közös történelmi jobbágysors. 
Öt kötetet jelentetett meg eddig a Barcasági könyvek sorozatban, közülük kettőnek a szerzője is Veres Emese Gyöngyvér: 2005-ben a Ma leszek házadban először vendég. Felnőtté válás a barcasági csángó gyülekezetekben című kötetét adta ki, majd 2008-ban jelent meg „Mikor Oláhország háborút izene." A barcasági csángók kálváriája című könyve.
A sorozat további kötetei egyszerre személyes hangvételű naplók és hiteles kordokumentumok, forrásértékű kiadványok: Az Életem jelentékenyebb napjai című kötet a tatrangi születésű Fóris István (1886–1950) naplója, a forrásértékű munka a Barcaság közelmúltjába, a huszadik század első felébe vezet. Igen jelentős a háborús évek, a szicíliai fogság leírása miatt. Ő a szerzője továbbá a Székely Sári története című könyvnek is, ezt a regényt szintén a fogságban írta. Versei még kiadásra várnak. A Reiff, Szőke, Trebits és a többiek – Az osztály naplója (1940-1943) című könyv az egykori brassói Római Katolikus Főgimnázium harmadikos diákjainak naplófeljegyzéseit tartalmazza. A napló azonban több egyszerű gyermekirománynál. Sajátos kordokumentum, forrásmunka a néprajz, iskolatörténet és mentalitástörténet számára a 20. század 40-es éveiről. A kötet ugyanakkor emléket állít a szerkesztő tanárának, a Brassó magyar művelődési életében kiemelkedő szerepet betöltő Reiff Istvánnak, aki a naplót az utókornak megőrizte.
A köteteket a könyvbemutatón megvásárolhatták és dedikáltathatták az érdeklődők.

Beszámoló az eseményről:a Székelyhon portálon: 

http://www.szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/konyvek-a-barcasagrol

a Hargita Megyei Iskolai Könyvtárosok Blogján Borbé Levente képes beszámolója: 

http://hriskkonyvtaros.blogspot.ro/2013/10/barca-kiado-tevekenysege.html

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK:  

8 - 18

 SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

FEB
26

100 éve

1920. február 26. Somogyszentpálon született Kovács Dénes néprajzi író, festő, grafikus, muzeológus. Álneve Csíki Dániel. 

Tovább ►

FEB
23

125 éve

1895. február 23. Székelyudvarhelyen született Csanády György költő, hangjátékíró, rádiórendező.

Tovább ►

FEB
11

135 éve

1885. február 11. Bereckben született Jénáki Ferenc bölcsészdoktor, főgimnáziumi tanár és igazgató, pápai kamarás.

Tovább ►

FEB
10

40 éve

1980. február 10. Budapesten meghalt Soó Rezső, dr. biológus, botanikus, egyetemi tanár, az MTA tagja, kétszeres Kossuth-díjas tudós. 

Tovább ►

FEB
01

165 éve

1855. február 1. Homoródszentmártonban született Kelemenné Zathureczky Berta író, zeneszerző.

Tovább ►

<< < 2020 FEBRUÁR > >>
H K SZ CS P SZ V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost