Keres
2020. február  28., péntek, Elemér
Magyar
 

SZÖVEGEKBEN CSEMEGÉZVE - dr. Tapodi Zsuzsa könyvbemutatója

2018 MáRC
13

Dr. Tapodi Zsuzsa egyetemi professzor, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, Humántudományok Tanszékének oktatója új irodalmi tanulmánykötete Szövegekben csemegézve címmel jelent meg, Itinerare textuale címmel román nyelvű kötete is megjelent a szerzőnek. 2018. március 12-én délután a Kájoni János Megyei Könyvtárban szervezett találkozón összegyűlt népes hallgatóság előtt a szerzővel Lajos Katalin és Tomonicska Ingrid egyetemi oktatók beszélgettek a kötetekről, az irodalmi szövegek értelmezésének izgalmas útjairól, szempontjairól, a megtalálás és megértés öröméről. Részletek:

Dr. Tapodi Zsuzsa egyetemi professzo a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara Humántudományok Tanszékén összehasonlító irodalmat oktat 2003 óta. Egyetemi oktatói munkássága mellett gazdag tudományos tevékenységet fejt ki, irodalomkutatóként, "hivatásos olvasóként" foglalkozik irodalmi szövegek értelmezésével, kritikai interpretálásával. Legújabb tanulmánykötete Szövegekben csemegézve címmel a csíkszeredai Státus Kiadónál jelent meg, Az olvasástól az értelmezésig alcímmel, ezzel párhuzamosan  román nyelvű tanulmánykötete is napvilágot látott Jászvásáron, a Vasiliana ...98 kiadónál Itinerare textuale címmel, Studii şi eseuri de istoria culturii şi de literatură comaparată alcímmel.

A málnaszedés csak látszólag könnyű, valójában időigényes és fáradságos munka, de végső soron a finom málnalekvár zamata a jutalom a fáradozásunkért, valahogy így zajlik a közeledés olvasmányaink felé is, világít rá Tapodi Zsuzsa a kötet előszavában: „Az édes gyümölcs pedig a koherens olvasat, önmagunk gazdagítása a műben foglalt témákkal és esztétikai tartalmakkal, melyek egyedi és megismételhetetlen zamattá, „a szöveg örömévé" állnak össze."
Erről szólnak a kötet tanulmányai, esszéi, az irodalmi szövegek megértéséhez vezető útról, az irodalomelméleti fogalmak, összefüggések megkönnyítik a hozzáférést a szöveg jelentéstartalmához, a szövegekben együttes csemegézésre, a megtalálás, ízlelgetés örömének megosztására biztatva az olvasót.

Lajos Katalin méltatta a Szövegkeben csemegézve című kötetet a találkozón. A tanulmánykötetben 35 szépirodalmi szerzőnek 43 szövegével, regényével foglalkozik Tapodi Zsuzsa, hangzott el a felvezetőben. A vizsgált regények a kortárs magyar próza alkotásai, amelyekben olyan közös motívumokat vizsgál a szerző, mint az utazás, a határátlépés és a testpoétika motívumai. Lajos Katalin arról kérdezte Tapodi Zsuzsát, hogy milyen szempontok alapján választja ki tanulmányozásra a kortárs műveket. A szerző válaszában arról beszélt, hogy hivatásszerűen olvas, munkájából adódóan, de mellette próbál időt szakítani az olvasásra a saját gyönyörúségére is. Aztán a régi és új olvasmányok közt megteremtődik a kapcsolat, valamilyen motívum, közös elem, ami összeköti a műveket, ezt próbálja meg a tanulmányokban kibontani, elemezni.  

A román nyelvű, Itinerare textuale című kötetet Tomonicska Ingrid mutatta be, a kötetben megjelent tanulmányok egy része  a román és magyar irodalom kölcsönös egymásra hatását  is vizsgálják, a tanulmányok részben azonosak a magyar nyelvű kötetben megjelent szövegekkel.

A sajtóban a találkozóról: Pál Bíborka. Szövegekben csemegézveDr. Tapodi Zsuzsa egyetemi professzor könyvbemutatója. Hargita Népe. 2018.március 13.

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK:  

8 - 18

 SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

FEB
26

100 éve

1920. február 26. Somogyszentpálon született Kovács Dénes néprajzi író, festő, grafikus, muzeológus. Álneve Csíki Dániel. 

Tovább ►

FEB
23

125 éve

1895. február 23. Székelyudvarhelyen született Csanády György költő, hangjátékíró, rádiórendező.

Tovább ►

FEB
11

135 éve

1885. február 11. Bereckben született Jénáki Ferenc bölcsészdoktor, főgimnáziumi tanár és igazgató, pápai kamarás.

Tovább ►

FEB
10

40 éve

1980. február 10. Budapesten meghalt Soó Rezső, dr. biológus, botanikus, egyetemi tanár, az MTA tagja, kétszeres Kossuth-díjas tudós. 

Tovább ►

FEB
01

165 éve

1855. február 1. Homoródszentmártonban született Kelemenné Zathureczky Berta író, zeneszerző.

Tovább ►

<< < 2020 FEBRUÁR > >>
H K SZ CS P SZ V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost