Keres
2018. március  20., kedd, Klaudia
Magyar
 

SZÖVEGEKBEN CSEMEGÉZVE - dr. Tapodi Zsuzsa könyvbemutatója

2018 MáRC
13

Dr. Tapodi Zsuzsa egyetemi professzor, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, Humántudományok Tanszékének oktatója új irodalmi tanulmánykötete Szövegekben csemegézve címmel jelent meg, Itinerare textuale címmel román nyelvű kötete is megjelent a szerzőnek. 2018. március 12-én délután a Kájoni János Megyei Könyvtárban szervezett találkozón összegyűlt népes hallgatóság előtt a szerzővel Lajos Katalin és Tomonicska Ingrid egyetemi oktatók beszélgettek a kötetekről, az irodalmi szövegek értelmezésének izgalmas útjairól, szempontjairól, a megtalálás és megértés öröméről. Részletek:

Dr. Tapodi Zsuzsa egyetemi professzo a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara Humántudományok Tanszékén összehasonlító irodalmat oktat 2003 óta. Egyetemi oktatói munkássága mellett gazdag tudományos tevékenységet fejt ki, irodalomkutatóként, "hivatásos olvasóként" foglalkozik irodalmi szövegek értelmezésével, kritikai interpretálásával. Legújabb tanulmánykötete Szövegekben csemegézve címmel a csíkszeredai Státus Kiadónál jelent meg, Az olvasástól az értelmezésig alcímmel, ezzel párhuzamosan  román nyelvű tanulmánykötete is napvilágot látott Jászvásáron, a Vasiliana ...98 kiadónál Itinerare textuale címmel, Studii şi eseuri de istoria culturii şi de literatură comaparată alcímmel.

A málnaszedés csak látszólag könnyű, valójában időigényes és fáradságos munka, de végső soron a finom málnalekvár zamata a jutalom a fáradozásunkért, valahogy így zajlik a közeledés olvasmányaink felé is, világít rá Tapodi Zsuzsa a kötet előszavában: „Az édes gyümölcs pedig a koherens olvasat, önmagunk gazdagítása a műben foglalt témákkal és esztétikai tartalmakkal, melyek egyedi és megismételhetetlen zamattá, „a szöveg örömévé" állnak össze."
Erről szólnak a kötet tanulmányai, esszéi, az irodalmi szövegek megértéséhez vezető útról, az irodalomelméleti fogalmak, összefüggések megkönnyítik a hozzáférést a szöveg jelentéstartalmához, a szövegekben együttes csemegézésre, a megtalálás, ízlelgetés örömének megosztására biztatva az olvasót.

Lajos Katalin méltatta a Szövegkeben csemegézve című kötetet a találkozón. A tanulmánykötetben 35 szépirodalmi szerzőnek 43 szövegével, regényével foglalkozik Tapodi Zsuzsa, hangzott el a felvezetőben. A vizsgált regények a kortárs magyar próza alkotásai, amelyekben olyan közös motívumokat vizsgál a szerző, mint az utazás, a határátlépés és a testpoétika motívumai. Lajos Katalin arról kérdezte Tapodi Zsuzsát, hogy milyen szempontok alapján választja ki tanulmányozásra a kortárs műveket. A szerző válaszában arról beszélt, hogy hivatásszerűen olvas, munkájából adódóan, de mellette próbál időt szakítani az olvasásra a saját gyönyörúségére is. Aztán a régi és új olvasmányok közt megteremtődik a kapcsolat, valamilyen motívum, közös elem, ami összeköti a műveket, ezt próbálja meg a tanulmányokban kibontani, elemezni.  

A román nyelvű, Itinerare textuale című kötetet Tomonicska Ingrid mutatta be, a kötetben megjelent tanulmányok egy része  a román és magyar irodalom kölcsönös egymásra hatását  is vizsgálják, a tanulmányok részben azonosak a magyar nyelvű kötetben megjelent szövegekkel.

A sajtóban a találkozóról: Pál Bíborka. Szövegekben csemegézveDr. Tapodi Zsuzsa egyetemi professzor könyvbemutatója. Hargita Népe. 2018.március 13.

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ -PÉNTEK:

   8 - 18 

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

MáRC
28

145 éve

1873. március 28. Csíkmindszenten született Nagy István festőművész.

Tovább ►

MáRC
26

115 éve

1903. március 26. Csíkszeredában született Gözsy Béla gyógyszerész, egyetemi tanár. 

Tovább ►

MáRC
18

105 éve

1913. március 18. Csíkmindszenten meghalt Becze Antal jogász, országgyűlési képviselő, Csík megye alispánja 1882-1906 között. 

Tovább ►

MáRC
18

105 éve

1913. március 18. Székelyudvarhelyen született Haáz Ferenc etnográfus, Haáz Ferenc Rezső fia.

Tovább ►

MáRC
16

65 éve

1953. március 16. Capul Midia-n meghalt Boros Domokos Fortunát, P. Ferenc-rendi szerzetes, történész, egyháztörténész, a Ferenc-rend erdélyi tartományfőnöke.  

Tovább ►

MáRC
13

355 éve

1663. március 13. Temesváron meghalt Szentgyörgyi Ferenc római katolikus püspök.

Tovább ►

MáRC
09

155 éve

1863. március 9. Nyárádszentbenedeken született Fülöp Árpád tanár, irodalomtörténeti tanulmányok szerzője. 

Tovább ►

<< < 2018 MÁRCIUS > >>
H K SZ CS P SZ V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost