Keres
2020. február  28., péntek, Elemér
Magyar
 

Harangozó Imre néprajzkutató könyveit mutatták be könyvtárunkban

2013 OKT
29

Harangozó Imre néprajzkutató szakrális néprajzzal foglalkozó, két újabb könyvét ismerhette meg könyvtárunk előadótermében a helyi közönség október 28-án este, mintegy hatvanöt érdeklődő érkezett a könyvbemutatóra. Harangozó Imre néprajzi munkásságát, a népi kultúránk archaikus elemeit őrző moldvai magyar közösségekben végzett kutatásainak eredményeként megjelent köteteit Halász Péter néprajzkutató, a Duna TV nyugalmazott főszerkesztője, a Honismeret folyóirat szerkesztője mutatta be. 

"Aki megérti a székely és a csángó sorsot, egymással is szót ért" – hangzott el Halász Péter felvezetőjében, aki a moldvai magyarság népi kultúrája iránti közös éredeklődésük révén évtizedek óta jól ismeri Harangozó Imrét.
Harangozó Imre az Ipolyi Arnold Népfőiskola (Újkigyós) alapító elnöke első alkalommal volt könyvtárunk vendége, bár nem először látogat vidékünkre. A Békéscsaba közlében fekvő Újkígyóson élő néprajzkutató érdeklődését a kultúra és a kultúrát alkotó közösség egésze köti le, ezen belül leginkább a szakrális néprajz kérdései foglalkoztatják. Kutató,- feltáró- és gyűjtőmunkájának java részét teszi ki a moldvai és gyimesi magyarok hagyományos világképének és hitvilágának megismerése, megismertetése. Tizenhat önálló kötete jelent meg eddig, számos tanulmány és néprajzi gyűjtés közlése kötődik a nevéhez. A hagyományos népi kultúra kutatása terén végzett elkötelezett munkáját számos kitüntetéssel elismerték, többek közett 2003-ban a Magyar Néprajzi Társaság elnökségétől Sebestyén Gyula-emlékérmet kapott.

Az „Anyám, anyám, Szép Szűz Márjám..." című, a moldvai magyarok régi imádságait és ráolvasásait tartalmazó kötet 1992-ben jelent meg először. Ez volt az első, kifejezetten a moldvai csángók körében végzett, szisztematikusan csak csángó archaikus anyagot tartalmazó gyűjtés. A 2012-ben megjelent második, bővített kiadás egy cd-mellékletet is tartalmaz, melyen a gyűjtés során felvett hanganyagokból összeállított válogatás található. A könyv előszavát Lükő Gábor jegyzi. 

 2010-ben jelent meg a Transzcendens trambulin - Korunk felfogása és a moldvai csángók hagyományai az utolsó átmenet rítusrendjével kapcsolatban című kötet, amelyben a hagyományos halottkultusz rítusait vizsgálva, a közösség tér- és időszemléletéről, világképéről, hitvilágáról ír.
Harangozó Imre a kötetek kapcsán beszélt a hallgatóságnak a moldvai csángók körében végzett kutató – gyűjtőmunkájának tapasztalatairól, következtetéseiről. A csángók körében mai napig élő régi imádságok, ráolvasások, a halotti kultusz liturgikus elemei népi kultúránk olyan archaikus rétegeit őrzik, amelyek jelentése a mai ember számára már nagyrészt elhomályosult, feledésbe merült.
Néhány szép régi csángó népének is elhangzott a könyvbemutatón Timár Karina, Csíkszeredában tanuló pusztinai csángó diáklány előadásában. A találkozó kötetlen beszélgetéssel ért véget, közben Harangozó Imre dedikálta köteteit.

A sajtó is beszámolt a könyvyvbemutatóról:  

Népi szent és profán. Csíki Hírlap. 2013. október 29.

Aki megérti a székely écs csángó sorsot... Hargita Népe 2013. október 29. 

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK:  

8 - 18

 SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

FEB
26

100 éve

1920. február 26. Somogyszentpálon született Kovács Dénes néprajzi író, festő, grafikus, muzeológus. Álneve Csíki Dániel. 

Tovább ►

FEB
23

125 éve

1895. február 23. Székelyudvarhelyen született Csanády György költő, hangjátékíró, rádiórendező.

Tovább ►

FEB
11

135 éve

1885. február 11. Bereckben született Jénáki Ferenc bölcsészdoktor, főgimnáziumi tanár és igazgató, pápai kamarás.

Tovább ►

FEB
10

40 éve

1980. február 10. Budapesten meghalt Soó Rezső, dr. biológus, botanikus, egyetemi tanár, az MTA tagja, kétszeres Kossuth-díjas tudós. 

Tovább ►

FEB
01

165 éve

1855. február 1. Homoródszentmártonban született Kelemenné Zathureczky Berta író, zeneszerző.

Tovább ►

<< < 2020 FEBRUÁR > >>
H K SZ CS P SZ V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost