Keres
2021. augusztus  03., kedd, Hermina
Magyar
 

Ismerjük meg értékeinket- honismereti online kvíz-vetélkedő diákoknak

2018 OKT
19

„Örökségünk: a múlt és a jövő találkozása" – a IX. Székelyföld Napok programsorozatának mottója. E tematikához igazodva, a Kájoni János Megyei Könyvtár által szervezett online kvíz-vetélkedőkön honismereti témákban mérhették össze tudásukat a Hargita megyei iskolák diákjai. A vetélkedő révén valóban múlt és jövő találkozott, a kvíz-játék résztvevői játékos és innovatív módon ismerhették meg térségünk kulturális, természeti értékeit, hagyományait, neves személyiségeink munkásságát. Az interaktív kvíz-játák során okostelefonos applikáció segítségével válaszoltak a feltett kérdésekre. Kiss László, sepsiszentgyörgyi könyvtárostanár vezetésével zajlott a vetélkedő. 2018. október 18-án három Hargita megyei helyszínen szerveztük meg a kvíz-vetélkedőt: délelőtt 10 órától Tusnádfürdőn a városi könyvtárban, 13 órai kezdettel Csíkszeredában, a Kájoni János Megyei Könyvtárban. Valamint Csíkdánfalván a település könyvtárában.

A Kájoni János Megyei Könyvtárban Kelemen Katalin fogadta a vetélkedőre érkező diákcsoportokat, akik öt intézményből jelentkeztek a játékos megmérettetésre: a csíkszeredai Joannes Kájoni Szakközépiskolából, a Márton Áron Főgimnáziumból, a Nagy István Művészeti Líceumból, a József Attila Általános Iskolából, és a csíkszépvízi Nyírő József Általános Iskolából.
Összesen 32 diák vett részt a megyei könyvtárban déli 12 órakor induló játékos kvíz-vetékedőn.
Tusnádfürdőn a Jókai Mór Áltlános Iskolából  és az Újtusnádi Álatalános Iskolából 12 diák, Csíkdánfalván a Petőfi Sándor Iskolaközpont 23 diákja jelentkezett a kvízjátékra, összesen tehát 67 diák vett részt a vetélkedőkön.
Az online applikációt Kiss László mutatta be a diákoknak, majd az ő vezetésével zajlott a vetélkedő. A diákok egyénileg, az okostelefonos applikáció segítségével (külön-külön) válaszoltak a kérdésekre. Négy nagyobb témakörben kapták a kérdéseket, ezek akövetkezők voltak: Hargita megyei természeti értékek, Hargita megyei neves személyiségek; Hargita megyei épített örökség, nevezetességek;
Csíkszereda - várostörténet és nevezetes épületek, személyiségek.
A versenyző diákoknak a játék során nem csak helyes választ kellett adniuk a kérdésekre, a gyorsaság is számított. A játék végén a legeredményesebb kvíz-játékosokat díjazta a megyei könyvtár. Oklevlet és egy-egy hátizsákot kaptak ajándékba, ezen kívül minden résztvevő diák kapott egy könyvjelző-sorozatot, a megyei könyvtár kiadványát, amely Hargita megyei neves személyiségek portréit tartalmazza.
Kiss László azt is megkérdezte a résztvevőktől, hogy miért fontos számukra a Székelyföld Napok. A választ egy szóban kellett megadniuk. Kiderült a válaszokból, hogy a diákok számára is fontos régiónk megismerése, hagyományaink megőrzése.
A Kájoni János megyei Könyvtár első alkalommal szervezett online kvíz-játékot diákok számára. A résztvevők mindannyian helytálltak a próbán, ugyanakkor érdekesnek bizonyult számukra a játék, ahol megmutathatták jártasságukat az okostelefon használatában.
Az iskolák csapatait tanáraik, illetve az iskolai könyvtárosok kísérték el a vetélkedőre, az iskolák körében az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza könyvtárosa, Márdirosz Ajka-Klára népszerűsítette a vetélkedőt.

Borbé Levente, a Márton Áron Főgimnázium könyvtáros is beszámolt a vetélkedőről a Hargita Megyie Iskolai Könyvtárosok blog bejegyzésébenn

 
NYITVATARTÁS

NYÁRI NYITVATARTÁS

HÉTFŐ: 11.00 - 18.00

KEDD - SZERDA - CSÖTÖRTÖK: 

8.00 - 15.30

PÉNTEK: 8.00 - 14.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

AUG
28

125 éve

1896. augusztus 28. Csíkszentdomokoson született Márton Áron, hitszónok, egyházi és neveléstudományi író, gyulafehérvári római katolikus püspök és érsek.

Tovább ►

AUG
13

125 éve

1896. augusztus 13. Nagyszeben született Vámszer Géza néprajzkutató, művészettörténész, középiskolai tanár.

Tovább ►

<< < 2021 AUGUSZTUS > >>
H K SZ CS P SZ V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost