Keres
2019. július  20., szombat, Illés
Magyar
 

RADNÓTI MIKLÓS FELOLVASÓMARATON – FELHÍVÁS KÖZÖS OLVASÁSRA

2019 JAN
24

11. NEMZETKÖZI FELOLVASÓMARATON 

- 2019. február 19.  

Ember vigyázz, figyeld meg jól világod: / ez volt a múlt, emez a vad jelen, –/ hordozd szívedben. Éld e rossz világot/ és mindig tudd, hogy mit kell tenned érte,/ hogy más legyen.”

(Radnóti Miklós: Nem bírta hát… 1944)

Olvassunk újra együtt ezen a nagyszerű megmozduláson, amely 11 éve indult, és amelyen tavaly több mint 38.000-en vettek részt! Benedek Elek, Orbán Balázs, Jókai Mór, Arany János, Gárdonyi Géza, Móricz Zsigmond, Kányádi Sándor, Tamási Áron, Szabó Magda, Petőfi Sándor művei után idén 2019. február 19-én Radnóti Miklós (1909-1945) alkotásait szólaltatjuk meg, születésének 110., halálának 75. évfordulója alkalmából.

A maraton fő szervezője 2014 óta a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár, Hargita Megye Tanácsának támogatásával. Az ünnepélyes megnyitó helyszíne idén is a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme lesz, a korábbi évekhez hasonlóan a világ bármely pontjáról lehet csatlakozni a felolvasáshoz, bármikor a nap folyamán.
Részletek: 

„Radnóti Miklós számomra éppúgy szó, egyszeri, pótolhatatatlan, kihagyhatatlan és persze megismételhetetlen, mint az, hogy szög, idill, kert, vagy mondjuk kenyér, vagy az a szó, hogy tömörség..."(Pilinszky János).

Célunk ráirányítani a figyelmet, érdeklődést magyar irodalmunk egy-egy kiemelkedő személyiségére, életművére, azokra az emberi, erkölcsi, művészi értékekre, melyeket képvisel és arra, hogy klasszikusokat olvasni fontos, jó. Szeretnénk, ha idén is minél többen csatlakoznának, bekapcsolódnának az olvasásba a nap folyamán (kinek ahogy ideje engedi) életkortól, foglalkozástól, nemzetiségtől, stb. függetlenül. Ezért kérjük népszerűsíteni ezt az eseményt külföldön, belföldön élő barátok, ismerősök, rokonok körében, hogy minél több olvasni szerető személy részt vehessen ezen a határtalan megmozduláson. Előző évekhez hasonlóan a helyszín lehet valamely iskola osztálya, díszterme, tornaterme, könyvtár, kávézó, kulturális intézmény, otthon, buszmegálló stb. a lehetőségekhez, körülményekhez mérten, vagy a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme (utóbbihoz előzetes egyeztetés szükséges telefonon).
A belföldi felolvasók nyomtatott könyvjelzőt kapnak (ha nem tudunk elegendő könyvjelzőt biztosítani minden résztvevő csoport számára, a bejelentkezések idejét vesszük figyelembe).
Külföldre elektronikus formában juttatjuk el a könyvjelzőket.

 
A jelentkezés online módon történik, február 18-ig: A jelentkezési űrlap elérhető a Kájoni János Megyei Könyvtár honlapján a Radnóti Miklós felolvasómaraton – 2019 fotóra kattintva (fent, jobboldalt, illetve a főoldalon a hírek alatt vagy a következő link bemásolásával a Google keresőjébe: https://goo.gl/forms/do05ODlOhUlT5xh03 


A jelentkezőket, intézmények, iskolák esetében a kapcsolattartó személyeket, pedagógusokat arra kérjük, hogy pontosan töltsék ki az online űrlapot, ami után a Küldés gombra kattintva történik a regisztráció.
Az esemény Facebook oldala: XI. Nemzetközi felolvasómaraton: Radnóti Miklós – 2019. Fontos: a Facebook-os "like" vagy "ott leszek"nem számít bejelentkezésnek. Itt is megosztottuk a regisztrációhoz szükséges elektronikus űrlapot. 

A korábbi évekhez hasonlóan várjuk a rendezvény Facebook oldalán való részvételt: Radnóti Miklósról szóló nehezebben hozzáférhető szövegeket, fotókat, a készülődéssel kapcsolatos pillanatképeket, vagy az erre az eseményre készített saját plakátok, rajzok posztolását, majd a visszajelzéseket, rövid beszámolókat, a felolvasás éléményéről, érdekességeiről pár fotó kíséretében. Ezáltal képet kapunk ennek az országhatárokat átlépő rendezvénynek a hangulatáról, méreteiről, lényegéről, melynek mi is részesei lehetünk.

Kapcsolattartó: Török Edit, telefon: 0753-073489 – hétköznap: 8,00-15,00 óra között.

A szervező csapat nevében minden felolvasónak és a helyi szervezőknek előre is köszönjük az együttműködést, a közös olvasás örömét!


 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ: 

12 - 18

  KEDD - CSÜTÖRTÖK:   

8 - 16

PÉNTEK: 

8 - 14

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

JúL
27

120 éve

1899. július 27. Gyergyószentmiklóson született Karácsony János festőművész, tanár.

Tovább ►

JúL
09

50 éve

1969. július 9. Budapesten elhunyt Hankó János grafikus. 

Tovább ►

JúL
06

90 éve

1929. július 6. Csíkdelnén született Bálint Lajos római katolikus érsek, a Gyulafehérvári Főegyházmegye főpásztora.

Tovább ►

<< < 2019 JÚLIUS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost