Keres
2019. június  24., hétfő, Iván
Magyar
 

"Életlecke" Kolozsi Lázár Ildikóval, a Rejtőzködő kavicsok című regény szerzőjével

2019 MáJ
16

Kolozsi Lázár Ildikó, írói álnevén L. I. Lázár, a Rejtőző kavicsok szerzője, író, pedagógus, sportriporter, többszörösen kitüntetett újságíró volt a Kájoni János Megyei Könyvtár vendége 2019. május 6-án.

A reggeli könyvbemutató a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskolában zajlott két nyolcadik osztály tanulóinak lelkes részvételével, a délutáni alkalomra a Nagy István Művészeti Líceum és a Venczel József Iskolaközpont diákjai körében került sor könyvtárunk előadótermében. A gyergyószentmiklósi születésű, Budapesten élő író, Nívó-díjas és Ezüsttoll-díjas újságíró közvetlen hangnemben, a tinédzserek nyelvén szólította meg közönségét. A kezdetben tartózkodódó fiatalok csillogó szemmel figyeltek rá, történeteivel, minden mondatával igazi "életleckét" adott számukra, amelynek jó hasznát veszik, ha eltévednek "az élet sűrűjében".

 

A fiatalokról, mai tizenéves diákokról szóló regénynek már két része is megjelent, a második kötet 2018-ban látottnapvilágot. 

“Egy kavics is tud csillogni az ember életében. Nevezzük hát kavicsnak a felbecsülhetetlen értékű embereket. Ha eljut hozzánk valaki, akit ôszintén és tisztán szerettünk, akkor ne „díszítsük fel”, mert utána még mi fogjuk vádolni, miért nem az, aminek elképzeltük. Hogy rejtőznek, az arra is utal, maguk sem tudják, hogy ők kavicsok, nem gondolják, hogy milyen értékesek lehetnek valaki számára. A könyv elején olvasható, hogy senki sem az, akinek gondolja magát, vagy akinek látszik. Mert csak a végére kezdenek ráébredni, kik is ők valójában.”  vallotta Kolozsi Lázár Ildikó egy 2012-ben készült interjúban könyvéről.

A találkozó végén elhangzott: nem a könyvemet akarom ajánlani, hanem azt szeretném, hogy megértsétek mit jelent kavicsnak lenni, hogy mindenki értékes. Nagyon fontos pozitív megerősítést kapni, hogy ne közömbösen menjünk el egymás mellett, ismerjük fel egymásban az értékeket és éljük meg igazán az életet. 


 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK: 

  8 - 18

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

JúN
27

125 éve

1894. június 27. Kolozsváron született Lévai Lajos író, pedagógus.

Tovább ►

JúN
09

100 éve

1919. június 9. Rákosdon született Écsy László János, OFM ferenc-rendi szerzetes, csíksomlyói házfőnök, tartományfőnök.

Tovább ►

<< < 2019 JÚNIUS > >>
H K SZ CS P SZ V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost