Keres
2020. február  28., péntek, Elemér
Magyar
 

Joannes Kájoni 390 – Ex libris pályázat díjazása és kiállítás

2019 DEC
04

A Joannes Kájoni 390 emlékév és a Könyv Éve jegyében, Hargita Megye Tanácsának támogatásával hirdetett képzőművészeti pályzatot diákoknak a Kájoni János Megyei Könyvtár. A pályázatra 49 alkotás érkezett, a csíkszeredai Nagy István Művészeti Szakközépiskola, a székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskola és a gyergyószentmiklósi Tanulók Háza diákjai küldtek be pályamunkákat, amelyeket képzőművészekből álló szakmai zsűri értékelt. Az ex libris műfajában készült munkákból kiállítás nyílt a könyvtárban 2019.december 3-án. Hargita Megye Tanácsának anyagi támogatásával a legjobb alkotások díjazására is sor került. A díjazottak oklevélben és értékes könyvcsomagban részesültek. Részletek: 

Az emlékév programjai révén a Kájoni János nevét viselő Hargita megyei könyvtárban számos programmal, eseménnyel tisztelgünk intézményünk névadója előtt. Ez alkalommal egy képzőművészeti kiállításnak ad otthont a könyvtár kiállítóterme, amely  a 17. századi polihisztor ferences, Kájoni személyiségéhez kapcsolódik. Kájoni az erdélyi kultúra jelképes személyiségévé vált, igazi humanista egyéniség, akit méltán emlegetnek a Székelyföld első és legnagyobb polihisztoraként.
A 2019-es év hivatalosan a Könyv Éve is Romániában, innen jött az ötlet, hogy e két téma a Könyv és a Kájoni életmű jegyében hirdessünk pályázatot fiatalok számára, és így jött létre ez a kiállítás, Hargita megyei diákok munkái láthatók a falakon, amelyek a Joannes Kájoni 390 címmel hirdetett ex libris pályázatunkra készültek –  hangzott el a megnyitón Kelemen Katalin szervező felvezetőjében.

 A képzőművészeti alkotó pályázatot 14-18 éves fiatalok számára hirdette meg a könyvtár. Úgy gondoltuk,  hogy az ex libris műfaja, témája alkamas lehet a Kájoni János életéhez, személyiségéhez, műveihez kapcsolható motívumok kreatív, művészi megjelenítésére. A Kájoni személyisége által hordozott értékek olyan életpéldát jelenthetnek, amellyel képesek azonosulni a mai fiatalok is. A pályázó diákok szabadon választhattak  technikát az alkotáshoz.

Összesen 49 alkotás érkezett a pályázatra, a csíkszeredai Nagy István Művészeti Szakközépiskola, a székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskola és a gyergyószentmiklósi Tanulók Háza diákjai küldtek be pályamunkákat, amelyeket képzőművészekből álló szakmai zsűri értékelt. A zsűri tagjai csíkszeredai képzőművészek: Csillag István grafikus, Csillag Imola textilművész, Koszti István-Miklós, festőművész és grafikus, valmint Nagy Edina textilművész.

Hargita Megye Tanácsának támogatásával a pályamunkákat két kategóriában díjazták, a 14-15 évesek korcsoportjában és a 16-18 évesek korcsoportjában. A legjobb alkotások készítői oklevélben és értékes könyvcsomagban részesültek, amelyek képzőművészeti szakkönyveket, kézikönyveket, albumokat tartalmaztak.  A díjak átadása előtt a szakmai zsűr tagja, Csillag Imola képzőművész értékelte a a pályamunkákat, az okleveleket Gyulai Arthur könyvtárigazgatótól vehették át a díjazottak. 

A 14-15 évesek korosztályban a Nagy István Művészeti Szakközépiskola diákjai küldtek be összesen 26 munkátFazakas Ildikó tanárnő irányításával készültek a diákok a pályázatra,  Csillag Imola és Nagy Edina képzőművészek bírálták el a pályamunkákat.

Díjazottak ebben a korosztályában, mindannyian a csíkszeredai Nagy István Művészeti Szakközépiskola nyolcadikos diákjai:

I. díjas: Balló Éva

II. díjas:  Miklós Andrea és Nagy Henrietta

III. díj: Dobai Farkas Krisztina és Tamás Csalka 

Dícséretben részesültek:  Russu Dóra, Kovács Renáta, László Áron, Csillag Péter, Sebestyén Lilla és Kurkó Sarolta.  


A 16-18 évesek korosztályának díjazottjai:

I. díj: Máthé Balázs, és Vajda Emőke, a Nagy István Művészeti Szakközépiskola diákjai. Irányító tanára: Siklódy Ferenc

II. díj: Puskás Klaudia, a  Nagy István Művészeti Szakközépiskola diákja, Irányító tanára: Siklódy Ferenc;

Sebők Szidónia, a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola diákja, Székelyudvarhely. Irányító tanára: Lakatos  Gabriella

III. díj: Fülöp Noémi, a Nagy István Művészeti Szakközépiskola diákja,  Csíkszereda. Irányító tanára: Siklódy Ferenc,

Sebők Jennifer, Tanulók Háza diákja, Gyergyószentmiklós. Irányító tanára: Szőcs  Zsuzsanna

Dícséretben részesültek: 

Köllő Panna, Tanulók Háza, Gyergyószentmiklós, Irányító tanára: Szőcs  Zsuzsanna 

Dávid Krisztina, a Nagy István Művészeti Szakközépiskola diákja, Csíkszereda.Irányító tanára: Siklódy Ferenc

Szabó Nóra, a Nagy István Művészeti Szakközépiskola diákja, Csíkszereda. Irányító tanára: Siklódy Ferenc

Antal Anita-Vivien, a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola diákja, Székelyudvarhely.  Irányító tanár: Lakatos  Gabriella.

A kiállítás megnyitóján az alkalomhoz illően Kájoni János zenei örökségéből csendültek fel dallamok, Szabó András, Ványolós Orsolya és Ványolós András előadásában szólaltak meg Kájoni művei. A kiállított munkákat az érdeklődők egy háten át tekinthetik meg a könyvtár előadótermében.

A sajtóban az eseményről: Folytatódnak a Joannes Kájoni 390 emlékév eseményei: Diákok képzőművészeti alkotásait díjazták. Szilágyi Dalma Orsolya. Hargita Népe, 2019. december 4.


 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK:  

8 - 18

 SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

FEB
26

100 éve

1920. február 26. Somogyszentpálon született Kovács Dénes néprajzi író, festő, grafikus, muzeológus. Álneve Csíki Dániel. 

Tovább ►

FEB
23

125 éve

1895. február 23. Székelyudvarhelyen született Csanády György költő, hangjátékíró, rádiórendező.

Tovább ►

FEB
11

135 éve

1885. február 11. Bereckben született Jénáki Ferenc bölcsészdoktor, főgimnáziumi tanár és igazgató, pápai kamarás.

Tovább ►

FEB
10

40 éve

1980. február 10. Budapesten meghalt Soó Rezső, dr. biológus, botanikus, egyetemi tanár, az MTA tagja, kétszeres Kossuth-díjas tudós. 

Tovább ►

FEB
01

165 éve

1855. február 1. Homoródszentmártonban született Kelemenné Zathureczky Berta író, zeneszerző.

Tovább ►

<< < 2020 FEBRUÁR > >>
H K SZ CS P SZ V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost