Keres
2020. január  21., kedd, Ágnes
Magyar
 

Cseke Gábor olvasónaplóit mutatták be a könyvtárban

2019 DEC
17

Cseke Gábor író, költő és szerkesztő volt a könyvtár vendége, 2019. december 16-án délután, akivel a Sorsok könyve (2016) és a Hadiösvények tegnap és ma (2019) címmel megjelent "olvasónaplóiról"  Sarány István, a Hargita Népe napilap főszerkesztője beszélgetett. Részletek:

Cseke Gábor mindkét olvasónaplója a Hargita Népe Kiadó gondozásában jelent meg, Sarány István szerkesztésében, a kötetek borítója Ádám Gyula fotóművész munkáját dícséri. A szerkesztő megfogalmazásában Cseke Gábor könyvei irodalmi ripotokból és olvasónaplókba oltott esszékből álló dokumentumpróza-kötetek. A szerző a kötetekbe foglalt írások többségét műfajilag olvasónaplónak tekinti – ahogy az alcímben is jelzi.

A  megyei könyvtárban működő Olvasókör megalakulásától kezdve, 2015 óta Cseke Gábor irányításával működik, a két kötetben összegyűjtött változatos témájú esszék közt több olyant is találunk, amelyek az olvasóköri tevékenység kapcsán születhettek meg, ilyen értelemben valóban olvasónaplónak is nevezhető mindkét kötet.

A Sorsok könyve, amint a címe is mutatja, emberi sorsokat, de alkotások sorsát is bemutatja, tartalmilag három nagyobb részre tagolódik.

A 2019-ben megjelent Hadiösvények tegnap és ma alcíme alapján újabb olvasónaplókat tartalmaz. A kötetben helyet kapott huszonkét írás több időszerű gondolat és téma köré építkezik: találunk benne esszét a 1848-1849-es forradalom és szabadságharc nagy személyiségeinek közéleti-irodalomtörténeti megközelítéséről, az első világháború irodalmi ábrázolásával vagy az 1956-os magyar forradalom eseményeivel foglalkozó irdodalmi művek elemzése is tanulságos olvasnivalót kínál, ugyanúgy mint a 20. századi emigráció és migráció alakulása és közéleti-irodalmi percepciója. Több esszé témája a 19. század végi és 20. század eleji Erdély belső ellentmondásainak, konfliktusainak irodalmi megjelenítése.

Sarány István két esszét emelt ki a beszélgetés során, amelyeknek leginkább figyelemreméltó a témája: a Fatia Negra unokája című írás báró Nopcsa Ferenc, a hátszegi dinoszauruszok felfedezőjének személyiségét próbálta megragadni, a Mit üzen a Malmaison foglya? címmel  dr. Petru Groza magyarul is megjelent börtönnaplójának tanulságait dolgozta fel Cseke Gábor, kitérve Groza lányának Bisztrai Mária színésznőnek apjával kapcsolatos visszaemlékezéseire.

Cseke Gábor újabb kötete "az irodalmi értékek pillanaton túlmutató eszmei üzenetének megfogalmazásában elkötelezett esszégyűjtemény és erőteljesen gyökerezik a középeurópai társadalmi átalakulások hétköznapjaiban. Mint ilyen, publicisztikai hatása megkerülhetetlen." – fogalmazta meg a szerkesztő, Sarány István.

A könyvbemutatóról a sajtóban: Szilágyi Dalma Orsolya: Egyéni sorsok alakítása félezeroldalban. Élet adta témakörök. Hargita Népe, 2019. december 17. 

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK:  

8 - 18

 SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

<< < 2020 JANUÁR > >>
H K SZ CS P SZ V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost