Keres
2020. február  28., péntek, Elemér
Magyar
 

TÍZ ORSZÁG,TÖBB MINT 35 000 FELOLVASÓJA SZÓLALTATJA MEG JÓZSEF ATTILA MŰVEIT - 12. NEMZETKÖZI FELOLVASÓMARATON

2020 FEB
14

A 2009-ben útjára indított nemzetközi felolvasómaraton fő szervezője 2014 óta a Kájoni János Megyei Könyvtár, Hargita Megye Tanácsának támogatásával. A méreteiben és résztvevőinek számában évről évre növekvő eseményen kiemelkedő íróink, költőink műveiből olvasunk fel, határokon innen és túl. 2020. február 18-án, a 12. Nemzetközi felolvasómaratonon József Attila (1905-1937) műveit szólaltatjuk meg, születésének 115. évfordulója alkalmából.
A határokon átívelő felolvasáshoz a korábbi évekhez hasonlóan a világ bármely pontjáról lehet csatlakozni. 2019 február 14-ig összesített adataink szerint idén 10 országból több mint 35 000 a felolvasásra jelentkezők száma. Az idei maratonra jelentkezők száma is bizonyítja, hogy az olvasás, az irodalom egyetemes értékeket közvetít, a közös olvasás az összetartozás élményét is nyújtja. Köszönjük minden felolvasónak, aki bárhol a nagyvilágban csatlakozik a felolvasáshoz!
A maraton ünnepélyes megnyitójára a felolvasás központi helyszínén, a Kájoni János Megyei könyvtár előadótermében délelőtt 10 órától várjuk a felolvasókat. 

A megnyitó programja és számadatok a maratonról: 

A maraton megyitójának programja:

A maraton megnyitójára a felolvasás központi helyszínén, a Kájoni János Megyei könyvtár előadótermében délelőtt 10 órától várjuk a felolvasókat. Idén is részt vesznek az eseményen Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának munkatársai, jelen lesz Hargita Megye Tanácsának képviselője.

A maraton idei tiszteletbeli meghívottja, Borsodi L. László költő, irodalomtörténész, tanár, a Székelyföld kulturális folyóirat főszerkesztője, aki József Attilával kapcsolatos gyermekkori élményeiről beszél a jelenlevőknek, és egy József Attila-verssorokból készült kollázzsal tiszteleg a költő életműve előtt. A felolvasások sorát Kányádi Szilárd rendező, a Csíki Játékszín menedzsere nyitja meg. Tóth László főkonzul, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője is üdvözli a jelenlevőket, folytatva a felovasást, Balog László a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara Könyvtárának igazgatója is felolvas József Attila műveiből. Endes Ábrahám Ákos szavalatával zárul a megnyitó első része, a felolvasások szüneteiben pedig a ROLE együttes tagjai szólaltatják meg József Attila általuk megzenésített verseit.

A megyei könyvtárban este hat óráig folyamatosan zajlik a felolvasás, a megnyitó után különböző intézmények képviselői, több osztálynyi diák és a könyvtár munkatársai adják majd egymásnak a szót. A város iskolái közül a könyvtárban olvasnak fel a József Attila Általános Iskola, a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium, a Székely Károly Szakközépiskola, illetve a Petőfi Sándor Iskola diákjai.

Csíkszeredában ezzel párhuzamosan idén is számos helyszínen zajlik a felovasás, a város minden iskolája csatlakozott a felolvasáshoz.

 SZÁMADATOK TÜKRÉBEN

Határainkon túlról kilenc ország csatlakozott idén a felolvasáshoz, mintegy 4000-en olvasnak fel külföldön:

A környező országok közül Magyarországról több mint 2600 felolvasót regisztráltak, Szlovákiából hat helység jelentkezett ezernél több felolvasóval (Köbölkút, Búcs, Csallóközaranyos, Ipolyság, Léva, Kisújfalú), Kárpátalján idén 15-en olvasnak fel a Nagyberegi Református Parókián. Idén is lesz felolvasás Németországban, Nürnbergben 60-an olvasnak fel a Magyar Kultúregyesület szervezésében. Belgiumban a Brüsszeli Magyar Házban 20-an olvasnak fel. Svédországból és Angliából egyéni felolvasók jelentkeztek (Enfield, Coventry, Pertshire – Skócia).

Az óceánon túlra is eljut a felolvasás, Amerikában, Cleveland-ben a Bocskai Rádió munkatársai olvasnak fel idén is, Kanadában, Torontóban szólalnak meg József Attila versei.

 Itthon országszerte 16 megyében, számos településen szólalnak meg József Attila művei:

A legtöbben Hargita megye településeiről csatlakoztak, mintegy 20 000-en fognak felolvasni. A felovasók száma szerint idén második Maros megye (5840 felolvasó), harmadik Bihar megye (2709 felolvasó) és negyedik Kovászna megye (1766 felolvasó).

Felolvasnak továbbá Arad, Bákó, Beszterce-Naszód, Brassó, Fehér, Kolozs, Krassó-Szörény, Szatmár, Szeben, Szilágy és Temes megyékben, valamint Bukarestben is.

 A Kájoni János Megyei Könyvtár szervező csapata nevében felhívjuk a figyelmet, hogy adataink nem véglegesek. Mint az előző esztendőkben is, a felolvasók teljes létszámát, és az eseményhez csatlakozó települések és intézmények számát csak a maraton lezárulása után néhány nappal tudjuk pontosan összesíteni.

Az esemény megmozgatja a közösségeket országhatárokon innen és túl, sokan évek óta visszatérő résztvevők. Köszönjük minden felolvasónak, aki bárhol a nagyvilágban csatlakozik a felolvasáshoz!

Kapcsolattartó: Török Edit, a Kájoni János Megyei Könyvtár munkatársa (tel. 0753-073489)

Köszönettel tartozunk a XII. Nemzetközi felovasómaraton – József Attila 2020 sikeréhez való hozzájárulásért, támogatásért minden szervezőnek. Számítunk idén is a sajtó megtisztelő jelenlétére a rendezvényen, remélve, hogy idén is sikerül eljuttatni a közös olvasás örömét minél több emberhez, szerte a világon.

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK:  

8 - 18

 SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

FEB
26

100 éve

1920. február 26. Somogyszentpálon született Kovács Dénes néprajzi író, festő, grafikus, muzeológus. Álneve Csíki Dániel. 

Tovább ►

FEB
23

125 éve

1895. február 23. Székelyudvarhelyen született Csanády György költő, hangjátékíró, rádiórendező.

Tovább ►

FEB
11

135 éve

1885. február 11. Bereckben született Jénáki Ferenc bölcsészdoktor, főgimnáziumi tanár és igazgató, pápai kamarás.

Tovább ►

FEB
10

40 éve

1980. február 10. Budapesten meghalt Soó Rezső, dr. biológus, botanikus, egyetemi tanár, az MTA tagja, kétszeres Kossuth-díjas tudós. 

Tovább ►

FEB
01

165 éve

1855. február 1. Homoródszentmártonban született Kelemenné Zathureczky Berta író, zeneszerző.

Tovább ►

<< < 2020 FEBRUÁR > >>
H K SZ CS P SZ V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost