Keres
2020. szeptember  19., szombat, Vilhelmina
Magyar
 

TÍZ ORSZÁG,TÖBB MINT 35 000 FELOLVASÓJA SZÓLALTATJA MEG JÓZSEF ATTILA MŰVEIT - 12. NEMZETKÖZI FELOLVASÓMARATON

2020 FEB
14

A 2009-ben útjára indított nemzetközi felolvasómaraton fő szervezője 2014 óta a Kájoni János Megyei Könyvtár, Hargita Megye Tanácsának támogatásával. A méreteiben és résztvevőinek számában évről évre növekvő eseményen kiemelkedő íróink, költőink műveiből olvasunk fel, határokon innen és túl. 2020. február 18-án, a 12. Nemzetközi felolvasómaratonon József Attila (1905-1937) műveit szólaltatjuk meg, születésének 115. évfordulója alkalmából.
A határokon átívelő felolvasáshoz a korábbi évekhez hasonlóan a világ bármely pontjáról lehet csatlakozni. 2019 február 14-ig összesített adataink szerint idén 10 országból több mint 35 000 a felolvasásra jelentkezők száma. Az idei maratonra jelentkezők száma is bizonyítja, hogy az olvasás, az irodalom egyetemes értékeket közvetít, a közös olvasás az összetartozás élményét is nyújtja. Köszönjük minden felolvasónak, aki bárhol a nagyvilágban csatlakozik a felolvasáshoz!
A maraton ünnepélyes megnyitójára a felolvasás központi helyszínén, a Kájoni János Megyei könyvtár előadótermében délelőtt 10 órától várjuk a felolvasókat. 

A megnyitó programja és számadatok a maratonról: 

A maraton megyitójának programja:

A maraton megnyitójára a felolvasás központi helyszínén, a Kájoni János Megyei könyvtár előadótermében délelőtt 10 órától várjuk a felolvasókat. Idén is részt vesznek az eseményen Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának munkatársai, jelen lesz Hargita Megye Tanácsának képviselője.

A maraton idei tiszteletbeli meghívottja, Borsodi L. László költő, irodalomtörténész, tanár, a Székelyföld kulturális folyóirat főszerkesztője, aki József Attilával kapcsolatos gyermekkori élményeiről beszél a jelenlevőknek, és egy József Attila-verssorokból készült kollázzsal tiszteleg a költő életműve előtt. A felolvasások sorát Kányádi Szilárd rendező, a Csíki Játékszín menedzsere nyitja meg. Tóth László főkonzul, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője is üdvözli a jelenlevőket, folytatva a felovasást, Balog László a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara Könyvtárának igazgatója is felolvas József Attila műveiből. Endes Ábrahám Ákos szavalatával zárul a megnyitó első része, a felolvasások szüneteiben pedig a ROLE együttes tagjai szólaltatják meg József Attila általuk megzenésített verseit.

A megyei könyvtárban este hat óráig folyamatosan zajlik a felolvasás, a megnyitó után különböző intézmények képviselői, több osztálynyi diák és a könyvtár munkatársai adják majd egymásnak a szót. A város iskolái közül a könyvtárban olvasnak fel a József Attila Általános Iskola, a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium, a Székely Károly Szakközépiskola, illetve a Petőfi Sándor Iskola diákjai.

Csíkszeredában ezzel párhuzamosan idén is számos helyszínen zajlik a felovasás, a város minden iskolája csatlakozott a felolvasáshoz.

 SZÁMADATOK TÜKRÉBEN

Határainkon túlról kilenc ország csatlakozott idén a felolvasáshoz, mintegy 4000-en olvasnak fel külföldön:

A környező országok közül Magyarországról több mint 2600 felolvasót regisztráltak, Szlovákiából hat helység jelentkezett ezernél több felolvasóval (Köbölkút, Búcs, Csallóközaranyos, Ipolyság, Léva, Kisújfalú), Kárpátalján idén 15-en olvasnak fel a Nagyberegi Református Parókián. Idén is lesz felolvasás Németországban, Nürnbergben 60-an olvasnak fel a Magyar Kultúregyesület szervezésében. Belgiumban a Brüsszeli Magyar Házban 20-an olvasnak fel. Svédországból és Angliából egyéni felolvasók jelentkeztek (Enfield, Coventry, Pertshire – Skócia).

Az óceánon túlra is eljut a felolvasás, Amerikában, Cleveland-ben a Bocskai Rádió munkatársai olvasnak fel idén is, Kanadában, Torontóban szólalnak meg József Attila versei.

 Itthon országszerte 16 megyében, számos településen szólalnak meg József Attila művei:

A legtöbben Hargita megye településeiről csatlakoztak, mintegy 20 000-en fognak felolvasni. A felovasók száma szerint idén második Maros megye (5840 felolvasó), harmadik Bihar megye (2709 felolvasó) és negyedik Kovászna megye (1766 felolvasó).

Felolvasnak továbbá Arad, Bákó, Beszterce-Naszód, Brassó, Fehér, Kolozs, Krassó-Szörény, Szatmár, Szeben, Szilágy és Temes megyékben, valamint Bukarestben is.

 A Kájoni János Megyei Könyvtár szervező csapata nevében felhívjuk a figyelmet, hogy adataink nem véglegesek. Mint az előző esztendőkben is, a felolvasók teljes létszámát, és az eseményhez csatlakozó települések és intézmények számát csak a maraton lezárulása után néhány nappal tudjuk pontosan összesíteni.

Az esemény megmozgatja a közösségeket országhatárokon innen és túl, sokan évek óta visszatérő résztvevők. Köszönjük minden felolvasónak, aki bárhol a nagyvilágban csatlakozik a felolvasáshoz!

Kapcsolattartó: Török Edit, a Kájoni János Megyei Könyvtár munkatársa (tel. 0753-073489)

Köszönettel tartozunk a XII. Nemzetközi felovasómaraton – József Attila 2020 sikeréhez való hozzájárulásért, támogatásért minden szervezőnek. Számítunk idén is a sajtó megtisztelő jelenlétére a rendezvényen, remélve, hogy idén is sikerül eljuttatni a közös olvasás örömét minél több emberhez, szerte a világon.

 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 12.30        13.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

SZEPT
29

40 éve

1980. szeptember 29. Gyulafehérváron elhunyt Márton Áron gyulafehérvári római katolikus. püspök és érsek, hitszónok, egyházi és neveléstudományi író.

Tovább ►

SZEPT
26

75 éve

1945. szeptember 26. Budapesten meghalt Endes Miklós dr. történész, jogász.

Tovább ►

SZEPT
20

85 éve

1935. szeptember 20. Bögözön született Kardalus János néprajzi író, etnográfus.

Tovább ►

SZEPT
19

115 éve

1905. szeptember 19. Csíkszeredában született Nagy András, dr. orvos, szakíró.

Tovább ►

SZEPT
17

220 éve

1800. szeptember 17. Gyergyószentmiklóson született Fogarassy Mihály római katolikus püspök, egyházi író.

Tovább ►

SZEPT
17

120 éve

1900. szeptember 17. Budapesten meghalt Köllő Miklós szobrászművész.

Tovább ►

SZEPT
16

50 éve

1970. szeptember 16. Siófokon meghalt Róka Antal sportoló, olimpiai bronzérmes atléta. 

Tovább ►

SZEPT
12

70 éve

1950. szeptember 12. Gyergyóditróban halt meg Gaál Endre jogász, közíró.

Tovább ►

SZEPT
08

110 éve

1910. szeptember 8. Csíkszeredában született idős Vákár Lajos jégkorongozó, edző.

Tovább ►

<< < 2020 SZEPTEMBER > >>
H K SZ CS P SZ V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost