Keres
2021. május  13., csütörtök, Szervác
Magyar
 

XVII. HARGITAI MEGYENAPOK 2021 – KÖNYVTÁRI PROGRAMKÍNÁLAT

2021 MáJ
11

A XVII. Hargitai Megyenapok rendezvényeinek sorában változatos programokkal várjuk az érdeklődő közönséget a Kájoni János Megyei Könyvtárban 2021. május 17-23. közti időszakban. A Hargita Megye Tanácsának támogatásával szervezett könyvtári rendezvények célja hozzájárulni a térségi identitás erősödéséhez, kiemelve megyénk sajátos értékeit. A programsorozat részeként nyolc eseményre kerül sor a megyei könyvtár és partnerei szervezésében. Naponta várjuk a közönséget a megyei könyvtár előadótermében könyvbemutatókkal, vetítéssel kísért előadással, valamint egy kiállítás megnyitójára is sor kerül. A magyar nyelvű programok mellett a román ajkú lakosság érdeklődésére számot tartó eseményekre is sor kerül Gyergyó térségében, a Maroshévízi George Sbârcea Városi Könyvtárban is lesz könyvbemutató. Részletek: 

A Hargitai Megyenapok keretében szervezett programok a  Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében:

Az egyes programok részletes ismertetése elérhető lesz a Kájoni János Megyei Könyvtár honlapján, illetve Facebook oldalán.

2021. május 17-én, hétfőn 17 órától Buta-Vincze Csaba Kreativitás/Kreatívittas című albumának bemutatójára és kiállítás megnyitójára várjuk a kortárs művészetek iránt érdeklődőket.

Május 18-án délután 17 órától  Dr. Barabás László parajdi néprajzkutató sóvidéki írásaiból, közléseiből összeállított Szikonyország eltűnőben? című tanulmánykötetét  mutatja be a Székelyudvarhelyen működő Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont könyvkiadója. A kötetet P. Buzogány Árpád szerkesztő, a Forrásközpont munkatársa méltatja. 

Fejezetek Székelyföld technikatörténetéből című tanulmánykötetet május 19-én, 17 órai kezdettel mutatják be az érdeklődőknek a megyei könyvtár előadótermében. A kötet dr. Márton László szerkesztésében, az Erdélyi Múzeum-Egyesület kiadásában jelent meg 2019-ben. A szerkesztő és beszélgetőpartnerei mutatják be a kiadványt.

Május 20-án, 17 órától Az örmény ábécé megalkotójáról, Mesrop Mashtotsról elnevezett, ókori és középkori kéziratok tanulmányozásával és megőrzésével foglalkozó intézet erdélyi származású munkatársa, a több, mint egy évtizede Jerevánban élő és dolgozó Dájbukát Borbély László vetítéssel egybekötött előadáson mutatja be a világ legnagyobb örmény kézirattárát, a Matenadarant. 

Május 21-én délután 17órától a Székely Könyvtár sorozat legújabb köteteit mutatják be a Hargita Kiadóhivatal munkatársai.

A csíksomlyói pünkösdi búcsú - történet és hagyományok címmel a pünkösdi búcsú történetét, a búcsújárás vallási élményét, illetve a búcsújáró hagyományok, szokások néprajzát bemutató kiadványokból nyújt ízelítőt a könyvtár helyismereti részlegének tematikus könyvkiállítása, amelyet bárki megtekinthet május 17-24 között. 

Egy héten át a témához kötődő kvízjátékba is bekapcsolódhatnak az érdeklődők.

A programsorozat keretében román nyelvű eseményre is sor kerül a megyei könyvtár és partnerei közös szervezésében:

Május 20-án könyvbemutató helyszíne lesz a Maroshévízi városi könyvtár az „Orologii muzicale şi clopotele lor” című technikatörténeti témájú kötetet mutatja be a könyv egyik társszerzője dr. Márton László és beszélgetőtársa.

Az intézmény minden eseményt az érvényes járványügyi szabályok tiszteletben tartásával szervez. A programváltoztatás jogát fenntartjuk. 

A járvány miatti korlátozásokat figyelembe véve, programjaink ideje alatt is kérjük, hogy tartsák be az egészségvédelmi szabályokat. Minden érdeklődőt szeretettel várunk rendezvényeinkre a XVII. Hargitai Megyenapokon!

 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 12.30        13.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

MáJ
26

55 éve

1966. május 26. Budapesten elhunyt Tamási Áron elbeszélő, regény- és drámaíró, publicista. A XX. századi magyar próza egyik legeredetibb elbeszélője, a székelység nagy írója. 

Tovább ►

MáJ
17

195 éve

1826. május 17. Csíksomlyón meghalt Losteiner Leonard ferencrendi szerzetes, a rend történetírója.

Tovább ►

MáJ
13

50 éve

1971. május 13-án Székelyudvarhelyen halt meg Bányai János geológiai szakíró, szerkesztő, tanár, a Székelység című folyóirat alapítója és szerkesztője.

Tovább ►

<< < 2021 MÁJUS > >>
H K SZ CS P SZ V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost