Keres
2021. december 03., péntek, Ferenc
Magyar
 

A küldöttek - Oberczián Géza könvyvbemutatója

2021 SZEPT
21

Szeptember 20-án, hétfőn délután Oberczián Géza budapesti író volt könyvtárunk vendége, akivel Murányi Sándor Olivér beszélgetett új regényéről, A küldöttekről.

Oberczián Géza (Budapest, 1961) jelenleg a Petőfi Kulturális Ügynökség Kárpát-medencei Programigazgatóságának megbízott vezetője. 2013 óta publikál kisprózákat neves folyóiratokban. Első kötete, a Nógrádgárdonyi napló 2016 végén jelent meg, az Áramlás című kisregény pedig 2018-ban – mindkettő a Magyar Napló Kiadó gondozásában. Új regénye, A küldöttek kiváló stílusban megírt, sodró lendületű, nagyszabású gondolatkísérlet: lebilincselő ökológiai-politikai krimi, mélyen átgondolásra késztető környezetvédelmi kiáltvány, a realitásokat is láttató utópia, s egyben józan, bölcs hittel átadott bibliai parafrázis. Murányi Sándor Olivér kérdezte az írót a regényről. Részletek: 

A találkozóról a Hargita Népe napilapban jelent meg tudósítás, Péter Ágnes tollából:

"A könyv alapvetően a halakról szól – tudtuk meg a tegnap esti könyvbemutatón a szerzőtől. Hozzátette: kiindulópontként a kenyérszaporításról szóló bibliai történetet használta fel, hiszen több mint kétezer évvel ezelőtt történt egy csoda, amelynek köszönhetően nincstelenek laktak jól. Oberczián Géza elmondása szerint A küldöttek című könyv azt mutatja be, hogyan állt a feje tetejére ez a történet a 21. században. A regény cselekménye Afrikában játszódik, a Viktória-tó környékén, a tanzániai Mwanza városában, és valós eseményekre alapul: a Viktória-tóban ugyanis túlszaporodott a nílusi sügér, Tanzániában mégis éheznek az emberek. A szerző elmondta: Tanzániában hatalmas iparág épült ennek a halfajnak a kifogására és külföldi kiszállítására, de a helyiek életét ez negatívan befolyásolta. Mint mondta, az élelemmel teli tó mellett fenntarthatatlanná válik az emberi élet, és a regényben a küldöttek feladata megoldást keresni arra, hogy miként lehet visszafordítani ezt a folyamatot. A könyvbemutatón megtudtuk, nem véletlen, hogy Oberczián Géza természeti témájú regényt írt, hiszen ‒ annak ellenére, hogy városban nőtt fel ‒ mindig is vonzódott a természethez, és erdészeti tanulmányainak, később pedig agrármérnöki végzettségének köszönhetően nemcsak kint tud lenni a természetben, hanem tudja is, hogy mit lát. Murányi Sándor Olivér hozzátette: az író élete érdekesen alakult, hiszen az egyetemi évek után reklámügynökségnél is dolgozott, és vállalati tanácsadóként is."

Péter Ágnes: A Küldöttek. Hargita Népe, 2021.szeptember 21

 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 12.30 

 13.00 - 18.00  

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

DEC
25

150 éve

1871. december 25. Csíkkozmáson született Balló István tanár, történész. A Csíksomlyói főgimnázium tanára, könyvtárosa.

Tovább ►

DEC
23

160 éve

1861. december 23. Gyergyócsomafalván született Köllő Miklós szobrászművész.

Tovább ►

<< < 2021 DECEMBER > >>
H K SZ CS P SZ V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost