Keres
2022. október  01., szombat, Malvin
Magyar
 

Eseménynaptár

OKT
13

VERSBEN ÉLŐ DALLAMOK – zenés est a könyvtárban – az Átjárók workshop-sorozat résztvevőinek előadása

A XIII. Székelyföld Napok eseményeinek sorában szervezett zenés előadásra várják a csíkszeredai közönséget 2022. október 13-án, csütörtökön 18 órára, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe.  

“Előadásunk a zene és vers együttes megszólaltatása révén nyújt egy új művészi élményt, amely kiemeli és könnyebben befogadhatóvá teszi mindkét művészeti ág szépségeit. Az irodalmi és zenei szempontból is színes előadáson a csíkszeredai Átjárok workshop-sorozat résztvevői székelyföldi vagy Székelyföldhöz kötődő költők verseit, népdalokat szólaltatnak meg saját zenei feldolgozásban, elsősorban gitárkisérettel.” – írják magukról az előadók. Bővebben: 


Tovább ►

OKT
11

Lázadó Muglik - indulnak az ifjúsági olvasókör találkozói

Lázadó Muglik nevű ifjúsági olvasókör 2016 óta működik a Kájoni János Megyei Könyvtárban, Péter Katalin és Kuna Ibolya könyvtárosok vezetésével.   A nyári szünet után az olvasókör irányítói ismét elindítják a találkozók szervezését, amelyekre főleg középiskolás diákokat várnak. A jó hangulatú beszélgetések helyszíne az ifjúsági olvasósarok, a könyvtár első emeleti kölcsönző részlegén. Többnyire olyan olvasmányokról esik szó, amelyek a tizenévesek számára érdekes beszélgetések kiindulópontját jelenthetik. Az első őszi találkozóra október 11-én, délután 15,30 órára várják a fiatalokat. Bővebben:

Tovább ►

OKT
10

Rendőr-e a fekvőrendőr? Iránytű humorkedvelő nyelvhasználóknak - Farkas-Ráduly Melánia könyvbemutatója

A XIII. Székelyföld Napok rendezvényeinek sorában Farkas-Ráduly Melánia újságíró, szerkesztő, lesz a Kájoni János Megyei Könyvtár vendége 2022. október 10-én, hétfőn délután 17 órától.

A rendhagyó, humorral fűszerezett könybemutatón és találkozón az érdeklődők megismerkedhetnek a Szövegkovács nevű nyelvőrző vállalkozás kiadványaival – a Szóbuborékok – Hogyan írjuk? És hogyan ne? című könyvvel, az Anyanyelvi villámtanácsok – Miért nem mosogat a szivacs? és a Rendőr-e a fekvőrendőr? című kötetekkel, amelyek írója, szerkesztetője és tördelője Farkas-Ráduly Melánia. Részletek: 

Tovább ►

OKT
07

OTTHON – ITTHON – Pataki Hajnal fotókiállítása

 A XIII. Székelyföld Napok eseményeinek sorában október 7-én, pénteken délután 17 órakor nyíló fotókiállítás Pataki Hajnal csíkszeredai fotóművész képeiből mutat be válogatást a Kájoni János Megyei Könyvtár alagsori kiállítótermében. Az esemény támogatója Hargita Megye Tanácsa. Az Otthon – Itthon című kiállításon elsősorban a szülőföld szépségeit megörökítő felvételek láthatók, az itthoni táj, a természet csodálatos látványa tárul a szemlélő elé. Itthoni kiállítása előtt a Budapesti Unitárius Egyházközség kiállítótermében és a Marosvásárhelyi Bernády Ház galériájában mutatkozott be egyéni tárlattal Pataki Hajnal, mindkét kiállítását nagy érdeklődés övezte. Részletek:

Tovább ►

SZEPT
30

A NÉPMESE NAPJA A KÖNYVTÁRBAN – 2022

A Kájoni János Megyei Könyvtárban 2006 óta minden évben megünnepeljük Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án A magyar népmese napját,  csatlakozva a Magyar Olvasástársaság (HUNRA) által útjára indított, határokon átívelő mozgalomhoz. A könyvtár célja a jeles nap megünneplésével teret kínálni a népmesék világát közvetítő programoknak, feleleveníteni és közelebb hozni a ma felnövő fiatal generációkhoz a magyar népmese és népi kultúra által hordozott értékeket. Idén is színes programmal készülünk a népmese napjának ünnepére, a rendezvényt  Hargita Megye Tanácsának támogatásával szervezi meg a könyvtár.

Szeptember 30-án, pénteken szeretettel várjuk a gyerekeket és minden meseszerető felnőttet is a délelőtt 10 órától kezdődő népmesemaratonra a könyvtárba. Részletek:

Tovább ►

SZEPT
29

KÉPPOÉZIS - Műhelymunka a könyvtárban

A gyergyószentmiklósi Pro Terra Alapítvány KépPoézis címmel második alkalommal hirdette meg képzőművészeti-irodalmi pályázatát, melynek egyik társszervezője a Kájoni János Megyei Könyvtár.  

A pályázathoz kapcsolódó műhelymunkára került sor 2022. szeptember 29-én délután 16 órától, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében, Szőcs Zsuzsánna, az alapítvány vezetője irányításával.

A KépPoézis pályázati felhívása a Pro Terra Alapítvány honlapján olvasható. 

Tovább ►

SZEPT
16

Maroshévizi szerző regénye kerül bemutatásra a Kájoni János Megyei Könyvtárban

2022 szeptember 16-án, péntken 13 órai kezdettel Florin Tănasă “El m-a sinucis” című regénye kerül bemutatásra.

Tovább ►

AUG
31

A Román nyelv napja

2022. augusztus 31-én, 13.00 órai kezdettel a Román nyelv napját ünnepeljük a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban.

Tovább ►

AUG
31

Code Kids Hargita megyében

2022. augusztus 31-én 10.00 órai kezdettel a Kájoni János Megyei Könyvtárban kerül sor a megyénk könyvtáraiban tevékenykedő programozó gyerekklubok nyári találkozójára.

Tovább ►

JúL
25

Okos Márton: Erdélyi lengyel emlékhelyek, történetek – könyvbemutató és előadás

Okos Márton Erdélyi lengyel emlékhelyek, történetek című könyvét mutatják be 2022. július 25-én, hétfőn délután 17 órától a Kájoni János Megyei Könyvtárban. A közönségtalálkozón a szerző mutatja be a kötetet és tart vetítéssel kísért előadást. Az esemény támogatója Hargita Megye Tanácsa. A kalotaszegi származású, Budapesten élő Okos Márton a Báthory-Bem Hagyományőrző Egyesület alapítójaként már régóta kutatja a lengyel–magyar történelmi szálakat. Lengyelország, valamint szűkebb hazája, Erdély iránti rajongásából született meg a kötet, amely a 2021-es Báthory Emlékév alkalmából jelent meg, a Báthory–Bem Hagyományőrző Egyesület támogatásával. Részletek: 

Tovább ►

JúL
11

Versátköltő verseny díjazása a Kájoni János Megyei Könyvtár könyvtárban

A Kájoni János Megyei Könyvtár Hargita Megye Tanácsával közösen versátköltő versenyt hirdetett a Hargita megyei költészetkedvelő fiatalok számára. Öt különböző vers közül választhattak a versenyre benevezők, a megadott versek egyikét kellett átkölteni úgy, hogy a vers ritmusa, eredeti szerkezete ne változzon. A versenyre beérkezett versátköltéseket szakmai zsűri bírálta el. A zsűri által kiválasztott, legjobbnak ítélt versátírás díja egy E-book olvasó, de további díjak is lesznek.

A könyvtár Facebook oldalán a verseny lezárását követő közönségszavazást is indítottak, amelynek nyertese ugyancsak egy e-book olvasót vihet haza. A díjak ünnepélyes átadására 2022. július 11-én, hétfőn délután 17 órakor kerül sor a Kájoni János Megyei Könyvtárban, ahol meglepetés vendégre is lehet majd számítani.

Tovább ►

JúL
01

Könyvtárunk vendége Laurenţiu-Ciprian Tudor költő

2022 július 1-én 16 órai kezdettel könyvbemutatóra kerül sor a Kájoni János Megyei Könyvtárban: 2022 július 1-én 16 órai kezdettel könyvbemutatóra kerül sor a Kájoni János Megyei Könyvtárban: 

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

OKT
24

110 éve

1912. október 24. Nagytusnádon meghalt Imets Fülöp Jákó író, tanár, kanonok. 

Tovább ►

OKT
15

170 éve

1852. október 15. Kolozsváron meghalt Kováts Miklós erdélyi római katolikus püspök.

Tovább ►

OKT
03

115 éve

1907. október 03. Székelyszentléleken született P. Benedek Fidél ferences szerzetes, történész. 

Tovább ►

<< < 2022 OKTÓBER > >>
H K SZ CS P SZ V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost