Keres
2022. május  20., péntek, Bernát
Magyar
 

Eseménynaptár

MáJ
31

P. Buzogány Árpád: Nyitott szemmel. Szólásmondások az állatok és az emberi test fogalomköréből - könyvbemutató

P. Buzogány Árpád író, művelődésszervező, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársa. Nyitott szemmel című új kötete több, mint 2700 szólásmondást (szólást, szóláshasonlatot) tartalmaz az állatok és az emberi test fogalomköréből. Mindegyikhez magyarázat tartozik, amint a gyűjtés helyén, a Keresztúr fiúszékbeli Gagyban megismerte és tanulta a szerző. Még ha soknak tűnik is ez a szám, tudnunk kell, hogy a népi tudás, ismeret szinte végtelennek tűnő gazdagságából ez csupán kis rész: két téma. Azért kerülhetett egymás mellé, egy kiadványba, mert a bennünket körülvevő világ, az élővilág legfontosabbját jelölik: az állatokat és az embert. Talán a növények kívánkoznának melléjük. A könyvet a XVIII. Hargitai Megyenapok rendezvényei sorában mutatják be a Kájoni János Megyei Könyvtárban, 2022. május 31-én délután.

 

 

Tovább ►

MáJ
30

Borota Gábor Átalakító című könyvének bemutatója

Átalakító – A keresztény hit és önismeret hétköznapokat átalakító ereje címmel jelent meg 2020-ban Borota Gábor csíkszeredai pszichológus és terapeuta új könyve. A szerző az elmúlt években ifjúsági pasztorációval foglalkozott, több rendezvényen szólt a fiatalokhoz. Előadásainak témáit átdolgozta és könyvében tárja a nagyközönség elé. A könyvet a XVIII. Hargitai Megyenapok programsorozata keretében a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében mutatja be a szerző, szeretettel várjuk az érdeklődő közönséget 2022. május 30-án, hétfőn 17 órára. Részletek:

Tovább ►

MáJ
25

Az { első [ szeredai (tudományos)] } magazin – bemutatja Nagy Péter

Lehet-e a nagyközönség számára is izgalmas, érdekes a tudomány? Nagy Péter tudományos ismeretterjesztő tevékenységével ezt szeretné elérni. Egypercesek elnevezésű bejegyzéseiben – amelyeket évek óta ír és tesz közzé – a természettudomány és kultúrtörténet érdekességeire, összefüggéseire világít rá. Előadásaival szeretné megmutatni, hogy a tudomány nem unalmas és száraz, hanem lehet nagyon is izgalmas dolog. 2022. május 25-én, délután 17 órától a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében mutatja be Nagy Péter az első Csíkszeredában megjelenő természettudományos magazint. Bővebben: 

Tovább ►

MáJ
19

Technikai játszóház 10-14 éves gyerekeknek

2022. május 19-én 12.00 órai kezdettel technikai játszóházat szervezünk a Gyimesközéploki Községi Könyvtárban. A részvétel ingyenes és előzetes bejelentkezéshez kötött. Jelentkezési határidő: 2022. május 16. a Gyimesközéploki Községi Könyvtárban vagy bedomelinda@gmail.com címen.

Tovább ►

MáJ
18

LAKATOS ISTVÁN: OKTATÁSUNK ÉVSZÁZADAI – A csíkszentmiklósi egyházközségi, illetve községi iskolák a történelmi időkben – könyvbemutató

Lakatos István nyugalmazott pedagógus Csíkszentmiklós múltját kutató helytörténészként harmadik kötetét adta közre 2022-ben. Oktatásunk évszázadai. A csíkszentmiklósi egyházközségi, illetve községi iskolák a történelmi időkben címmel jelent meg a kötet, amelynek csíkszeredai bemutatóját a Kájoni János Megyei Könyvtárban, 2022. május 18-án, szerdán 17 órakor tartják. A könyv szerkesztője, Sarány István újságíró mutatja be a kiadványt és beszélget a szerzővel, a bemutatón  jelen lesz dr. Ambrus Tünde, aki a kötet  előszavát jegyzi.

Tovább ►

MáJ
17

ZSUZSA KÖNYVE – Tanulmányok Tapodi Zsuzsa születésnapjára – könyvbemutató

Dr. Tapodi Zsuzsa irodalomtörténész, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kar Humántudományi Intézetének professzora, 2007-től és 2016-ig között tanszékvezetője, az összehasonlító irodalomtudomány oktatója, amelynek szakká fejlesztésében jelentős részt vett. Sokrétű, gazdag munkássága előtt tisztelegnak tanítványai, pályatársai, kollégái az őt köszöntő születésnapi kötettel.
A Zsuzsa könyve. Tanulmányok Tapodi Zsuzsa születésnapjára című kötet az Erdélyi Múzeum-Egyesület kiadásban jelent meg, dr. Lajos Katalin és dr. Pieldner Judit egyetemi oktatók szerkesztésében. 2022. május 17-én, kedden 18 órai kezdettel mutatják be a Kájoni János Megyei Könyvtárban a szerkesztők a tanulmánykötetet, az ünnepelt, a meghívott szerzők, pályatársak, egykori és mai tanítványok jelenlétében. Bővebben: 

Tovább ►

MáJ
13

CSÁKY ZOLTÁN: KÉRDEZNI (MÉG) SZABAD? – interjúk, riportok, esszék – könyvbemutató

Csáky Zoltán, közimert televíziós személyiség, a Duna Televízió örökös tagja Kérdezni (még) szabad? című interjúkat, riportokat, esszéket tartalmazó kötete a baróti Tortoma kiadó gondozásában jelent meg. A csíkszeredai közönségnek a Kájoni János Megyei Könyvtárban szervezett közönségtalálkozón mutatja be kötetét a szerző  2022. május 13-án, pénteken 17 órakor. Részletek:

Tovább ►

MáJ
11

SÁNDOR EDIT: KORÁN VIRJADT, KÉSŐN SETÉTEDETT – könyvbemutató

Korán virjadt, későn setétedett című, korabeli fotókkal gazdagon illusztrált kötetében Sándor Edit a csíkszentdomokosi idős emberek mesévé szépült élettörténeteit osztja meg. A könyv bemutatójára szeretettel várnak minden érdeklődőt a Kájoni János Megyei Könyvtárba, 2022. május 11-én, szerdán 17 órára. A kötetet bemutatja és a szerzővel beszélget Lázár Csilla, a Spektrum Oktatási Központ és a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum vezetője. Részletek:

Tovább ►

MáJ
11

Könyvtárosok módszertani találkozója

2022. május 11-én 13.00 órai kezdettel módszertani találkozót tartunk a Kájoni János Megyei Könyvtárban. A részvételt kérjük legkésőbb május 8-ig e-mailben igazolni: bedomelinda@gmail.com címen.

Tovább ►

MáJ
05

Egy csöppnyi Hamburg - Betekintés a Hamburgban élő emberek kultúrájába

Az Interkulturális estek rendezvényeinek sorában Csíkban tevékenykedő külföldi fiatal önkéntesek vetítéssel kísért előadásokon mutatják be saját országuk kultúráját, és beszélgetnek az érdeklődőkkel. Egy csöppnyi Hamburg címmel kerül sor a következő Interkulturális Estre a Care2Travel Egyesület és a Kájoni János Megyei Könyvtár közös szervezésében, amelyre szeretettel várják az érdeklődő közönséget. Az est előadója Emilia Luna Ludwig, a Németországból érkezett ESC EU önkéntes számos érdekességet fog megosztani vetítéssel kísért előadása során a város történelméről, szokásairól, hagyományairól. Az esemény időpontja: 2022. május 5., csütörtök, 17 óra, helyszíne a könyvtár előadóterme. 

Tovább ►

MáJ
03

Fülöp D. Dénes kettős könyvbemutatója

Fülöp D. Dénes székelyudvarhelyi nyugdíjas újságíró két könyvét mutatja be a Kájoni János Megyei Könyvtárban 2022. május 3-án, kedden 17 órától.

Fülöp D. Dénes Csak név maradsz egy kőlapon címmel verseinek válogatott gyűjteményét adta közre,  Zöldruhában megtaposva című regényének cselekménye a romániai kommunista diktatúra éveiben zajlik. Egy erdélyi magyar fiatalember kalandos és tragikus sorsát írja meg, igaz történetre alapozva. A kötetekről a szerzővel P. Buzogány Árpád író, művelődésszervező beszélget.

Tovább ►

ÁPR
25

A RÓZSÁKRÓL – Danyi Zoltán csíkszeredai könyvbemutatója

Danyi Zoltán A Rózsákról című új regényét mutatják be a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban április 25-én, hétfőn 17 órától.  A szerző beszélgetőtársa Murányi Sándor Olivér székelyudvarhelyi író lesz. Mindenkit szeretettel várnak a találkozóra.     A rózsákról című regény felkerült a LIBRI irodalmi díj 2022-es tizes listájára. Bővebben: 

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00  

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

MáJ
31

15 éve

2007. május 31. Egerben meghalt Gál Elemér író, újságíró, szerkesztő, tanár, pedagógiai szakíró.

Tovább ►

MáJ
28

50 éve

1972. május 28. Nyíregyházán meghalt Bíró János történész, író. 

Tovább ►

MáJ
26

140 éve

1882. május 25.  Gyergyóditróban született Gaál Endre jogász, közíró, a Székelység c. lap szerkesztője.

Tovább ►

MáJ
15

110 éve

1912. május 15. Gyergyószentmiklóson született Salamon Ernő költő. 

Tovább ►

MáJ
03

70 éve

1952. május 3. Budapesten maghalt Csanády György költő, hangjátékíró, rádiórendező.

Tovább ►

<< < 2022 MÁJUS > >>
H K SZ CS P SZ V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost