Keres
2024. április  18., csütörtök, Andrea
Magyar
 

LAKATOS ISTVÁN: OKTATÁSUNK ÉVSZÁZADAI – A csíkszentmiklósi egyházközségi, illetve községi iskolák a történelmi időkben – könyvbemutató

2022 MáJ
18

Lakatos István nyugalmazott pedagógus Csíkszentmiklós múltját kutató helytörténészként harmadik kötetét adta közre 2022-ben. Oktatásunk évszázadai. A csíkszentmiklósi egyházközségi, illetve községi iskolák a történelmi időkben címmel jelent meg a kötet, amelynek csíkszeredai bemutatóját a Kájoni János Megyei Könyvtárban, 2022. május 18-án, szerdán 17 órakor tartják. A könyv szerkesztője, Sarány István újságíró mutatja be a kiadványt és beszélget a szerzővel, a bemutatón  jelen lesz dr. Ambrus Tünde, aki a kötet  előszavát jegyzi.

“Az Oktatásunk évszázadai című kötet messze túlmutat Csíkszentmiklós, de a hajdani egyházközség (Csíkborzsova, Csíkszentmiklós, Csíkszépvíz), sőt Székelyföld határain is. Lakatos István igen figyelemreméltót alkotott: a felekezeti oktatás évszázados kipróbáltságát és rendszerszemléletét igazoló könyvet.” – hívja fel a figyelmet az előszóban Ambrus Tünde.

A kötet borítóján Sarány István szerkesztő sorait olvashatjuk:

  “Több mint négy és fél évszázados múltra tekint vissza az oktatás a Csíki-medencében. E múlt feltérképezésére, kutatására, megismerésére és bemutatására többen tettek kísérletet, mind közül kiemelkedik a néhai Szőcs János, a Csíki Székely Múzeum volt munkatársa által végzett kutatások, az általa jegyzett publikációk sora. Ő hívta fel a figyelmet arra, hogy a térség iskoláira vonatkozó levéltári anyagból – gazdagságát és rendezettségét tekintve – kiemelkedik a csíkszentmiklósi oktatás múltját bemutató iratanyag. Elhivatott pedagógusként veszi számba e kötet szerzője a csíkszentmiklósi – s vele együtt a borzsovai és szépvízi – oktatás történetét 1569-től napjainkig. Teszi ezt gazdagon adatolva, egy-egy adott kor történései összefüggésében vizsgálva, olvasmányosan.”



 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

130 éve

1894. április 22-én Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató, Ferenc-rendi házfőnök.

Tovább ►

<< < 2024 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost