Keres
2024. április  26., péntek, Ervin
Magyar
 

Az { első [ szeredai (tudományos)] } magazin – bemutatja Nagy Péter

2022 MáJ
25

Lehet-e a nagyközönség számára is izgalmas, érdekes a tudomány? Nagy Péter tudományos ismeretterjesztő tevékenységével ezt szeretné elérni. Egypercesek elnevezésű bejegyzéseiben – amelyeket évek óta ír és tesz közzé – a természettudomány és kultúrtörténet érdekességeire, összefüggéseire világít rá. Előadásaival szeretné megmutatni, hogy a tudomány nem unalmas és száraz, hanem lehet nagyon is izgalmas dolog. 2022. május 25-én, délután 17 órától a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében mutatja be Nagy Péter az első Csíkszeredában megjelenő természettudományos magazint. Bővebben: 

„1905-ben Max Planck, a kor elismerten legnagyobb elméleti fizikusa és Európa legjobb tudományos folyóiratának a szerkesztője egy kézzel írott levelet kapott egy teljesen ismeretlen fickótól. Amikor végigolvasta a kéziratot, már tudta, hogy az addig elfogadott tudományos világkép összedőlt. Albert Einstein mindenféle felhajtás nélkül négy olyan tanulmányt hozott össze, amelyek közül bármelyik megérdemelt volna egy Nobel-díjat, és amelyek forradalmasították a fizikát. Ráadásul újabb, évtizednyi hihetetlen szellemi erőfeszítés után kidolgozta az általános relativitáselméletet is, az emberi intellektus egyik legnagyobb alkotását. Mégis a Svéd Akadémia következetesen elutasította a jelölését a legnagyobb tudományos díjra. De 1921-re már olyan nagy volt a nemzetközi nyomás, hogy egy független bizottságot bíztak meg a jelölések elbírálásával, és így éppen 100 éve, 1922-ben átvehette végre a Nobel-díjat. Az „Éegyenlőemcénégyzet” előadás és a vele párhuzamosan elkészített magazin ennek állított emléket.

   A Hargita népe azt írta, hogy ez lett a város első tudományos magazinja. Nos, ebben nem vagyok teljesen biztos, de azt hiszem, természettudományos lapot valóban nem adtak még ki nálunk. Ez egy kísérlet: egyrészt meg szerettük volna mutatni, hogy jó ötletekkel és kreativitással be lehet hozni az alacsonyabb költségvetés hátrányait, és meg szerettük volna mutatni, hogy ilyen körülmények között mire vagyunk képesek, másrészt föl szerettük volna mérni, hogy miként fogadnak a szeredaiak egy ilyen tematikájú magazint. Szerencsére – a visszajelzések alapján – úgy néz ki, hogy értékelték és megszerették, ezért azt tervezzük, hogy folytatjuk ezt a munkát is, és már meg is vannak az ötletek az újabb számok elkészítéséhez. Reméljük, hogy évente két számmal tudunk jelentkezni. Ha valaki csatlakozni szeretne a kialakuló csapatunkhoz, vagy bármiben tud támogatni, azt nagyon szívesen fogadjuk, mert hosszútávon ez nem három emberes munka.”

(Nagy Péter)

Az esemény Facebook oldala



 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

130 éve

1894. április 22-én Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató, Ferenc-rendi házfőnök.

Tovább ►

<< < 2024 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost