Keres
2022. december 05., hétfő, Vilma
Magyar
 

KETTŐS KÖNYVBEMUTATÓ – LAKATOS MIHÁLY: MOSOLY JÁRVÁNY IDEJÉN – SIMÓ MÁRTON: IKER

2022 NOV
28

Irodalmi találkozóra és kettős könyvbemutatóra várják a közönséget a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe 2022. november 28-án, hétfőn délután 17 órára. Két kortárs szerző frissen megjelent köteteit mutatják be, Lakatos Mihály Mosoly járvány idején című tárcakötetét és Simó Márton Iker című regényét. A szerzőkkel Zsidó Ferenc, a Székelyföld folyóirat főszerkesztője beszélget. Részletek:

Lakatos Mihály székelyudvarhelyi születésű, Budapesten élő kortárs prózaíró hetedik köteteként jelent meg a Mosoly járvány idején (Budapest, Előretolt Helyőrség Íróakadémia, 2021), egyben a második, amely az író tárcáit tartalmazza.

“A tárcák a székely, és általában a kelet-európai ember nyugati világból való teljes kiábrándultságának adnak hangot. Nyugati irányból – állítja a szerző – egy olyan hazug világ hazug ideológiája készül vörösiszapként elönteni bennünket, amely nem ismer Istent, dicsőíti a bűnt, az aberrációt, és mindent, ami az Úr és az emberi természet ellen való vétek. Nem ezt a lovat akartuk, és ma már világos, hogy rosszabb világot hagyunk a gyermekeinkre, mint amilyenben mi felnőttünk.

Tamási Ábele annak idején a szegények és elnyomottak ügyét írta a zászlajára, az enyém már csak a józan észt – mondja a szerző. – A tárcáim egyfajta memoárként is készülnek az unokák-dédunokák számára. Azt akarom, hogy tudják, hogyan tértünk le a normalitás útjáról. Tudják, és okuljanak belőle. Mert nekik kell majd visszatalálniuk rá.”

(Forrás: https://kmtg.hu/konyvek/lakatos-mihaly-mosoly-jarvany-idejen/)

Simó Márton Iker című nagyregénye a budapesti AB-ART Kiadó  gondozásában látott napvilágot 2022 szeptemberében.

“A szerző egy ikerpár – Hunor és Magor – életútját követi, de ezzel párhuzamosan az ábrázolt történetek jóvoltából kibontakozik előttünk egy székelyföldi család élete is a múlt század utolsó harmadától napjainkig. A narrátor – a harmadik testvér – szintén fiú, öt évvel idősebb, aki mindvégig abban a miliőben tartózkodik, ahol eszmélt és nevelkedett. A székelyföldi falu és a kisváros világa mutatkozik meg a belső monológok révén, némi kitekintéssel a Kárpát-medence más területeire. Mivel az ikrek egyike, Magor a disszidálás útját választja, a regény lapjain elénk tárul a nagyvilág, így mi is részesülünk a „migráló” hős élményeiből. A Hunor nevű testvér helykeresése azonban mindvégig a szülőhely közelében zajlik. Bátyjuk – az alkotói én – folyamatosan vitákba keveredik az ikrekkel, az életmódjukkal, önmagával úgyszintén, miközben ő a krónikás, akinek az (is) feladata, hogy bejegyezze az emlékezetes életmozzanatokat – születést, lakhelyváltoztatást, házasságot, elhalálozást – a családi Biblia hátsó lapjaira, hiszen valamelyik előd ezért köttette újra a régi kiadású Szentírást, hogy az egyfajta emlékhelyként/ emlékeztetőként is szolgáljon. Hogy maradjon némi írásos nyom.”
(Forrás: https://eloszekelyfold.ro/2022/04/21/egy-nagyregeny-a-lathataron/)
 A szerzőkről:
Lakatos Mihály 1964-ben született Székelyudvarhelyen, a Szegedi Tudományegyetem magyar-francia szakán végzett. Jelenleg Budapesten él. Eddig megjelent könyvei: Előjáték (novellák), Marosvásárhely, Mentor Könyvkiadó, 1995; A ribanc (novellák), Csíkszereda, Pro Print Könyvkiadó, 1999; Vizit a gömb túloldalán (színművek) Kolozsvár, Kriterion Könyvkiadó, 2002
Etimo apó csodálatos meséi (mesék), Kolozsvár, Kriterion Könyvkiadó, 2002, 2012; Bolhaszerenád (versek), Kolozsvár–Budapest, Erdélyi Híradó Kiadó – Ráció Kiadó, 2010; Súlyos ügyek (tárcák) Budapest, Előretolt Helyőrség Íróakadémia, 2019; Mosoly járvány idején. (tárcák, Előretolt Helyőrség Íróakadémia, Budapest, 2021.

Simó Márton költő, elbeszélő, szerkesztő. 1963-ban született, Urikányban. Középiskoláit a székelyudvarhelyi Dr. Petru Groza Líceumban végezte (1981); Egyetemi tanulmányait 1990-től a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetemen folytatta; 2013-ban több társával létrehozta az Élő Székelyföld Munkacsoport nevű alkotóműhelyt, és üzemelteti az Élő Székelyföld  (www.eloszekelyfold.ro) nevű portált, a Hargita Népe napilap munkatársa. Korábbi szépirodalmi kötetei:  Az utolsó tanító; Pro-Print, Csíkszereda, 2003 (Székelyföld műhely); Bozgor, avagy Kísérlet egy szó értelmezésére. Első próbálkozás; A Magyar Nyelvért Alapítvány, Bp., 2004 (Erdélyi műhely könyvek); Bozgor, avagy Kísérlet egy szó értelmezésére. Második próbálkozás; A Magyar Nyelvért Alapítvány, Bp., 2005 (Erdélyi műhely könyvek); Bozgor, avagy Kísérlet egy szó értelmezésére. Harmadik próbálkozás; A Magyar Nyelvért Alapítvány, Bp., 2007 (Erdélyi műhely könyvek); Tranzit; Kortárs, Bp., 2009 (Kortárs próza); Gerzson szép délutánja. (Regény) Erdélyi Műhely Könyvek, Budapest–Székelyudvar­hely, 2020. 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

DEC
08

40 éve

1982. december 08.   Kolozsváron meghalt Kelemen Béla nyelvész, szótáríró, a filológiai tudományok doktora. 

Tovább ►

DEC
07

95 éve

1927. december 7.  Csíksomlyón született Fodor Sándor író, műfordító.

Tovább ►

<< < 2022 DECEMBER > >>
H K SZ CS P SZ V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost