Keres
2022. május  20., péntek, Bernát
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK

MáJ
18

ZSUZSA KÖNYVE – bemutatták a Tapodi Zsuzsa professzor születésnapjára készült tanulmánykötetet a szerkesztők

 Dr. Tapodi Zsuzsa irodalomtörténész, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kar Humántudományi Tanszékének professzora, 2007-2016 között tanszékvezetője, az összehasonlító irodalomtudomány oktatója. Gazdag és szerteágazó munkássága előtt születésnapi tanulmánykötettel tisztelegnek pályatársai, tanítványai, kollégái. Zsuzsa könyve – Tanulmányok Tapodi Zsuzsa születésnapjára címmel az  Erdélyi Múzeum-Egyesület kiadásban jelent  meg a harmincnégy tanulmányt magába foglaló kötet, Lajos Katalin és Pieldner Judit egyetemi oktatók szerkesztésében. A Kájoni János Megyei Könyvtár elóadóterme volt a születésnapi kötet bemutatójának helyszíne 2022. május 17-én délután. A könyv szerkesztői mutatták be a kötetet, az ünnepelt professzor, dr. Tapodi Zsuzsa  mai és volt kollégái, tanítványai és más érdeklődők is megtisztelték jelenlétükkel az ünnepi bemutatót. Részletek:   

Tovább ►

MáJ
13

XVIII. HARGITAI MEGYENAPOK 2022 – Könyvtári programkínálat

A XVIII. Hargitai Megyenapok rendezvényeinek sorában változatos programok várják az érdeklődő közönséget a Kájoni János Megyei Könyvtárban 2022. május 30 - június 6. között.
A Hargita Megye Tanácsa támogatásával szervezett könyvtári események, programok célja hozzájárulni a térségi identitás erősödéséhez, kiemelve megyénk sajátos értékeit. Az eseménysorozt részeként gyerekprogramokra, könyvbemutatókra és közönségtalálkozókra is sor kerül a megyei könyvtárban és a megye más településein, magyar nyelvű programok mellett román nyelvű programokra is várják a közönséget a könyvtárba. A könyvtári programokról:

Tovább ►

MáJ
13

HARGITA -TÁJ, EMBER, TÖRTÉNET - VETÉLKEDŐ 2022. - FELHÍVÁS 5-7. osztályos diákok számára

Idén is meghirdeti a Hargita – táj, ember, történet című honismereti vetélkedőt a Kájoni János Megyei Könyvtár. A 2021-ben nagy sikernek örvendő megyei szintű vetélkedőt Hargita Megye Tanácsának támogatásával szervezi a megyei könyvtár. A két fordulóban zajló vetélkedőre Hargita megyei iskolák V-VII osztályos, háromtagú csapatainak jelentkezését várjuk. Vetélkedőnk célja megismertetni régiónk értékeit, ráirányítani a diákok figyelmét Hargita megye kulturális-, építészeti- és természeti örökségének megőrzésére.

A résztvevő diákok a verseny izgalmas, változatos feladatainak során játékos módon ismerkedhetnek a megye történelmi és földrajzi jellegzetességeivel, hagyományaival, természeti értékeivel, a régióhoz kötődő híres emberek életével.
Idén a verseny középpontjában olyan feladatok állnak, amelyek Hargita megyei személyiségek életével, munkásságával kapcsolatosak, akiknek 2022-ben születésük/haláluk kerek évfordulójára emlézkezünk. A Tamási Áron emlékév keretében nagy írónk születésének 125. évfordulóját ünnepeljük 2022-ben, de Áprily Lajos, Domokos Pál Péter, Endes Miklós, Venczel József, Nagy István, Páll Lajos, Fodor Sándor, Kovács Piroska és más jeles személyiségek életműve előtt is tisztelgünk az idei vetélkedővel – a teljesség igénye nélkül. Reméljük, a feladatok megoldása során sok érdekes dolgot tudhatnak meg róluk a résztvevők! Tudnivalók és a vetélkedő feladatlapja:

 

 

Tovább ►

MáJ
13

KORÁN VIRJADT, KÉSŐN SETÉTEDETT – Sándor Edit könyvét mutatták be

Korán virjadt, későn setétedett című, korabeli fotókkal gazdagon illusztrált kötetében Sándor Edit a csíkszentdomokosi idős emberek mesévé szépült élettörténeteit osztja meg. A könyv csíkszeredai bemutatóján Lázár Csilla, a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum vezetője beszélgetett a szerzővel népes érdeklődő közönség előtt könyvtárunk előadótermében.  

Tovább ►

MáJ
11

Könyvtárosok módszertani találkozója Csíkszeredában

2022. május 11-én módszertani találkozóra került sor a Kájoni János Megyei Könyvtárban

Tovább ►

MáJ
06

Egy csöppnyi Hamburg - újabb interkulturális est a könyvtárban

2022. május 5-én, csütörtökön a nyolcadik Interkulturális Est keretében,  a Care2Travel Egyesület és a Kájoni János Megyei Könyvtár közös szervezésében a Hamburgból érkezett ESC EU önkéntes tartott vetítéssel kísért előadást a kikötővárosról, számos kulturális érdekességről hallhattak a jelenlevők, interaktív játékos módon.   

Tovább ►

MáJ
04

Fülöp D. Dénes kettős könyvbemutatója

Fülöp D. Dénes székelyudvarhelyi nyugdíjas újságíró két könyvét mutatta be a Kájoni János Megyei Könyvtárban 2022. május 3-án délután.

Csak név maradsz egy kőlapon címmel megjelent verseskötetét és Zöldruhában megtaposva című regényét mutatták be. A kötetekről a szerzővel P. Buzogány Árpád író, művelődésszervező beszélgetett.  

Tovább ►

ÁPR
27

Danyi Zoltán A rózsákról című regényét mutatták be könyvtárunkban

Danyi Zoltán vajdasági író A rózsákról című új regényét mutatták be a Kájoni János Megyei Könyvtárban hétfőn, április 25-én délután. Murányi Sándor Olivér író beszélgetett a szerzővel, akinek A rózsákról című regényét (2021) háború utáni gyógyulástörténetnek is nevezi a kritika. A regény egy rózsakertész tudatfolyamába enged betekintést és igazi siker a kortárs magyar irodalomban, a 2022-es Libri irodalmi díj tizes toplistáján versenyez a díjért.

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00  

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

MáJ
31

15 éve

2007. május 31. Egerben meghalt Gál Elemér író, újságíró, szerkesztő, tanár, pedagógiai szakíró.

Tovább ►

MáJ
28

50 éve

1972. május 28. Nyíregyházán meghalt Bíró János történész, író. 

Tovább ►

MáJ
26

140 éve

1882. május 25.  Gyergyóditróban született Gaál Endre jogász, közíró, a Székelység c. lap szerkesztője.

Tovább ►

MáJ
15

110 éve

1912. május 15. Gyergyószentmiklóson született Salamon Ernő költő. 

Tovább ►

MáJ
03

70 éve

1952. május 3. Budapesten maghalt Csanády György költő, hangjátékíró, rádiórendező.

Tovább ►

<< < 2022 MÁJUS > >>
H K SZ CS P SZ V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost