Keres
2023. május  28., vasárnap, Emil
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK

MáJ
26

Közkönyvtári állományfejlesztés Hargita megyében

A Román Kulturális Minisztérium a 186/2003-as törvény-, valamint a 3143/2022-es miniszteri rendelet értelmében kurrens kiadványok vásárlásával támogatta a romániai közkönyvtárak könyvellátását. A Hargita megyének osztott köteteket a Kájoni János Megyei Könyvtár 25 településére juttatta el.

Részletek itt.

Tovább ►

MáJ
26

OLVASÓINK FIGYELMÉBE

Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy  a következő napokon zárva tart a könyvtár:

2023. május 29-én, hétfőn

2023. június1-én, csütörtökön 

2023. június 2-án, pénteken 

Megértésüket köszönjük!

Tovább ►

MáJ
25

GYERMEKNAPI BÁBELŐADÁSOK A KÖNYVTÁRBAN

XIX. Hargitai Megyenapok keretében magyar és román nyelvű bábelőadásokkal kedveskedetek a könyvárosok a legkisebbeknek a közeledő gyereknap alkalmából. Május 24-én délelőtt tíz órától román nyelvő bábelőadásra került sor, a "Păpuşica Bălăioară" című bábjátékot mutatta be a könyvtárosok bábcsoportja. Délután a Fakalinka bábcsapat elődására várták a kicsiket szüleikkel együtt. A Ribes nigrum, avagy egy történet a barátságról című új bábjátékból kiderült a fekete ribiszke csodás gyógyereje, amely Székelyföldön is bőven megterem, és közben abartáság erejéről is megyőződhettek a kicsik. 

Tovább ►

MáJ
25

Fűrészelt anyanyelv - Kisné Portik Irén és Kis Koppány néprajzi monográfiáját mutatták be

XIX. Hargitai Megyenapok rendezvényeinek sorában mutatták be a Kájoni János Megyei Könyvtárban Kisné Portik Irén néprajzkutató és Kis Koppány Fűrészelt anyanyelv című összefoglaló monográfiáját. Erdély 1080 településének deszkába fűrészelt jelképtárát dolgozza fel a gazdag, három nyelven adatolt néprajzi munka, amely negyvenkét év gyűjtő-és feldolgozó munkájának eredményeként jelent meg. A kiadványban 4500 deszkamintát gyűjtött össze Erdély különböző néprajzi tájegységeiről a néprajzkutató. A találkozón Böjte Andrea-Mária beszélgetett Kis Portik Irén néprajzakutatóval és a kiadvány szerkesztőjével. Részletek:

Tovább ►

MáJ
24

Szarka Károly budapesti író Az én hibám című regényét mutatták be könyvtárunkban

Május 23-án délután egy fiatal magyarországi prózaíróval találkozhattak az éredeklődők a könyvtárban szervezett találkozón, a XIX. Hargitai Megyenapok eseményeinek sorában. Szarka Károly Az én hibám című első regényével a Margó-díj tízes listáján szerepelt 2021-ben. A budapesti Noran Libro Kiadó gondozásában megjelent regényt generációs regényként szokták emlegetni, lapjain a mai fiatal, húsz-negyven éves generáció élete, életérzése, egzisztenciális problémái tárulnak fel az olvasó előtt. Részletek:

Tovább ►

MáJ
23

Megnyílt a Fotósnégyes Alkotócsoport kiállítása a könyvtárban

Népes közönség jelenlétében nyílt meg a könyvtár előadótermében május 23-án délután a Fotósnégyes Alkotócsoport kiállítása. A XIX. Hargitai Megyenapok keretében megnyitott fotókiállításon Pataki Hajnal, Borviz Attila, Csóti Béla és Darvas Rezső alkotásaiban gyönyörködhetnek a látogatók. A kiállítást Péter Izabella méltatta a megnyitón. Részletek: 

Tovább ►

MáJ
22

Peruból haza - Anka Éva, egy elfelejtett 20. századi költőnő verseskötetét mutatták be a könyvtárban

A XIX. Hargitai Megyenapok eseménysorában mutatták be Anka Éva: Íme, az ember című verseskötetét. Az esemény meghívottai, dr. Kálmán Attila és dr. Puskás Attila mutatták be az elfelejtett 20. századi költő életútját és egy erdélyi magyarörmény főnémesi család történetét. Anka Éva verseiből Kalamár György színművész adott elő.

Tovább ►

MáJ
19

Hűség és hűtlenség - Dézsi Zoltán könyvbemutatója:

Dézsi Zoltán író Hűség és hűtlenség című regénytrilógiáját ismerhette meg tegnap, május 18-án délután a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében összegyűlt közönség. A szerzővel Székedi Ferenc közíró beszélgetett a közelmúltban megjelent nagyívű családregényről, amelyben a valós és fikciós elemek harmonikusan egészítik ki egymást. A regényben is megjelenő erdélyi, mezőségi helyszínekről készült fotók kiállítását is megtekinthették a jelenlevők. A fotókat a szerző, Váradi Péter Pál és Vetési László készítették.

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

MáJ
28

95 éve

1928. május 29. Csíkszentmártonban meghalt Baka János kántortanító, pedagógiai író.

Tovább ►

MáJ
23

30 éve

1993. május 23. Budapesten meghalt Cseres Tibor író.

Tovább ►

MáJ
21

40 éve

1983. május 21. Brassóban meghalt Kurkó Gyárfás regényíró, publicista, közéleti személyiség.

Tovább ►

MáJ
21

80 éve

1943. május 21. Kőrispatakon született Bálint András újságíró. 

Tovább ►

MáJ
21

10 éve

2013. május 21. a Kancsendzönga  (8586 m) sikeres csúcstámadását követően, a visszaúton vesztette életét Erőss Zsolt hegymászó. A világ tizennégy nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsa közül tizet hódított meg. Az első magyarként mászta meg a Föld legmagasabb hegyét, a Csomolungmát.

Tovább ►

MáJ
14

115 éve

1908 május 14. Gyergyószentmiklóson született Vákár Tibor építészmérnök, festőművész.

Tovább ►

MáJ
09

35 éve

1988 május. 9. Székelyudvarhelyen meghalt Hermann Gusztáv helytörténész, közíró.

Tovább ►

MáJ
05

30 éve

1993. május 5. Gyulafehérváron meghalt Jakab Antal Gyulafehérvári megyéspüspök. 

Tovább ►

MáJ
05

80 éve

1943. május 5. Marosvásárhelyen született Papp Kincses Emese, irodalomtörténész, publicista, egyetemi oktató, politikus, erdélyi magyar közéleti személyiség.

Tovább ►

<< < 2023 MÁJUS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost