Keres
2023. február  07., kedd, Rómeó
Magyar
 

Eseménynaptár

FEB
07

KELEMEN GÁBOR: ISTENES VERSEK – könyvbemutató

Kelemen Gábor  csíkszeredai zenetanár első verseskötetével jelentkezett tavaly év végén, a szerző szeretettel várja az érdeklődőket a kötet bemutatójára, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe, 2022. február 7-én, kedden 17 órára. Istenes versek életről, szerelemről, Kelemenről címmel jelent meg az 53 verset tartalmazó kötet a csíkszeredai Tipographic Nyomda gondozásában. Bővebben:

  

Tovább ►

JAN
31

"Együtt, nap mint nap" verseny szabályzata

Január 31-én 15.00 órai kezdettel kerül sor a Román Kultúra Napja alkalmával meghirdetett online vetélkedőre. 

Az érdeklődők figyelmébe ajánljuk a verseny szabályzatát és az összefoglaló segédletet.

Tovább ►

JAN
31

Együtt nap mint nap – mit tudunk intézményeink névadóiról? Online vetélkedő

2023. január 31., 15.00 órától

Tovább ►

JAN
26

EGY CSÖPPNYI NÉMETORSZÁG: betekintés a sváb kultúrába – interkulturális est a könyvtárban

Érdekelne egy kulturális eszmecsere? Szeretnél többet megtudni egy másik országról?
Akkor mi, a Care2Travel Egyesület, a Kájoni János Megyei Könyvtár közreműködésével meghívunk a tizenegyedik alkalommal megszervezett Interkulturális Esténkre, melynek témája ezúttal Németország lesz, ezen belül is a sváb kultúra.

Az est előadói Lisa Haberbosch és Linus Witzemann, az Európai Szolidaritási Testület önkéntesei lesznek, akik bevezetnek minket a sváb kultúrába, mindemellett pedig számos érdekességet is hoznak nekünk.
Az esemény 2023. január 26.-án, csütörtökön 17 órától kezdődik a Kájoni János Megyei Könyvtár elóadótermében. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Tovább ►

JAN
25

SZÁZ ALAKBA... – lemez- és könyvbemutató Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára - a Petőfi Emlékév és a Magyar kultúra napja tiszteletére szervezett zenés estre, lemez-és könyvbemutatóra várják a közönséget a Kájoni János Megyei Könyvtárba, 2023. január 25-én, szerdán délután 18 órára. A Vámszer Géza Művészeti Népiskolában Sinha Róbert nemzetközi hírű gitárművész vezetésével tartott, Átjárók című tehetséggondozó program résztvevői a dalszerzés és versmegzenésítés területén próbálhatták ki alkotótehetségüket. Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára készülve, a program résztvevői közösen rögzítettek egy lemezt Petőfi-versmegzenésítésekből. A dalokról, versekről és Petőfiről Prohászka Rád Boróka, a versmegzenésítések témakör oktatója és Sinha Róbert, a program vezetője egy könyvet is írtak együtt, amely a lemezzel közös kiadványként a Gryllus Kiadó gondozásában és Hargita Megye Tanácsának támogatásával jelent meg 2022 decemberében.

Tovább ►

JAN
19

KOLOZSI ZOLTÁN KOLÓ: ZOLTÁN KAPITÁNY – könyvbemutató

A Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében 2023. január 19-én, csütörtökön 17 órakor kezdődő találkozón első kötetével mutatkozik be a közönségnek Kolozsi Zoltán Koló. A szerző gyermekkora Csíkszeredához kötődik, tizenkilenc éves kora óta él Magyarországon. Novellákat és verseket tartalmazó kötete Zoltán Kapitány címmel tavaly év végén jelent meg Csíkszeredában. A novellákban mozgalmas gyermekkorának történéseit sok humorral örökíti meg. 

Tovább ►

JAN
16

Román Kultúra Napja

2023. január 16-án, 15.00 órai kezdettel ünnepeljük a Román Kultúra Napját a Kájoni János Megyei Könyvtárban

Tovább ►

JAN
11

ÖRMÉNYORSZÁG – Dájbukát Borbély László könyvbemutatója

Dájbukát Borbély László szamosújvári örmény családból származik, Erdélyben nőtt fel, 2009-ben került Örményország fővárosába. A tekintélyes jereváni Matenadaran, az örmény ábécé megalkotójáról, Mesrop Mashtotsról elnevezett, ókori és középkori kéziratok tanulmányozásával és megőrzésével foglalkozó intézet kutatója. Ugyanakkor idegenvezetéssel is foglalkozik, valamint örmény irodalmat is fordít. Az Erdélyi Magyarörmények Szövetsége szervezésében, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében 2023. január 11-én, 17 órától mutatják be Örményország címmel megjelent könyvét, amelyben megismertet az ország történelmével, kultúrájával, vallásával, valamint természeti és kulturális kincseivel. Szeretettel várnak a találkozóra minden érdeklődőt. 

 

Tovább ►

DEC
16

KÁRPÁTORSZÁGI TÉRIDŐ. Nagyjaink Szent Istvántól Kányádi Sándorig –könyvbemutató

A Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületének harmadik könyvét mutatják be 2022. december 16-án, pénteken 17 órakor a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében. A Kárpátországi téridő - Nagyjaink Szent Istvántól Kányádi Sándorig (Illyefalva, 2022) című könyv ötletgazdája Galbács Pál, szerkesztője Szekeres Attila. A borítót Léphaft Pál vajdasági karikaturista, grafikus tervezte. A könyv küllemében Szabó Kriszta műszaki szerkesztő és a csíkszeredai Alutus nyomda munkáját dicséri. Jelen lesz több társszerző, köztük az est házigazdája, Sarány István publicista, az ötletgazda Galbács Pál ny. televíziós szerkesztő, a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületének tiszteletbeli elnöke, a szerkesztő Szekeres Attila, a Háromszék Történelmünk rovatának vezetője, Bajna György közíró, Fekete Réka, a Háromszék szerkesztője és Schaffhauser Ildikó ny. televíziós újságíró, az RTV német nyelvű adásának volt főszerkesztője. Részletek: 

Tovább ►

DEC
15

IMRE KARIN ANETT: 100 HAIKU AZ ÉLETRŐL – könyvbemutató és beszélgetés

A Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében szervezett találkozón mutatkozik be első kötetével a nagyközönségnek a csíkszeredai fiatal szerző, Imre Karin Anett. A 2022. december 15-én, csütörtökön 17 órakor kezdődő könyvbemutató és beszélgetés meghívott vendégei és beszélgetőpartnerei Lövétei Lázár László költő, műfordító és Kőrössy Erika magyartanár, irodalmár. 100 haiku az életről címmel jelent meg a kis négyzet alakú könyvecske, amelyben egy tizennégy éves lány gondolatai, perspektívái fogalmazódnak meg haikuk formájában. Imre Karin Anett a csíkszeredai József Attila Általános iskola nyolcadikos diákja, magyartanárnője biztatására fordult figyelme a haiku műfaja felé. Bővebben: 

Tovább ►

DEC
12

ERDÉLYI TÚRÁK – közönségtalálkozó Fadgyas Péter fotós-filmes újságíróval

Fadgyas Péter fotós-filmes újságíró a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe várja egy jó hangulatú beszélgetésre az erdélyi tájak és természet különleges szépségei és a túrázás iránt érdeklődő közönséget 2022. december 12-én, hétfőn délután 17 órára. Bővebben:

Tovább ►

DEC
07

FODOR SÁNDOR HAGYATÉKA – emlékezés a 95 éve született és 10 éve elhunyt íróra

Kilencvenöt éve született és tíz éve hunyt el Fodor Sándor író, műfordító, az erdélyi magyar irodalom kiemelkedő egyénisége. Születésnapján, december 7-én, szerdán délután 17 órától a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében szervezett eseményen emlékeznek az íróra.
Fodor Sándor alakját filmvetítéssel is felidézik, Daczó Katalin televíziós újságíró, szerkesztő, az RTV Magyar Adása munkatársának válogatásában a Magyar Adás archívumában őrzött, Fodor Sándorral készült interjúrészleteket láthatnak az érdeklődők. Az író hagyatékában fennmaradt, mindeddig nyomtatásban meg nem jelent levelekből, írásokból részletek hangzanak el, közreműködik Tóth Bálint. Az alkalomra könyvkiállítás készül műveiből és műfordításaiból. Részletek: 

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

FEB
27

80 éve

1943. február 27. Ukrajnában, Sztári Mihajlovka-ban meghalt Salamon Ernő költő. 

Tovább ►

FEB
26

135 éve

1888. február 26. Borszéken született Mátyás Mátyás orvosi szakíró.

Tovább ►

FEB
13

110 éve

1913. február 13. Csíkszentkirályon született   Léstyán Ferenc Vikárius, püspöki helynök.

Tovább ►

FEB
07

140 éve

1883. február 7. Csíkvárdotfalván született dr. bethlenfalvi Pál Gábor, közéleti személyiség, politikai közíró, szenátor.

Tovább ►

FEB
06

130 éve

1893. február 6. Csíkkozmáson született Kovács Dénes tanár, gyerek- és ifjúsági író

Tovább ►

FEB
04

135

1888. február 4. Gyergyóditróban született Csiby Andor szerkesztő,

Tovább ►

FEB
01

150 éve

1873. február 1. Olaszországban, Meranoban meghalt Kiss Ferenc katonai szakíró, 1848-49-es szabadságharcos, egyetemi tanár.

Tovább ►

<< < 2023 FEBRUÁR > >>
H K SZ CS P SZ V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost