Keres
2023. október  04., szerda, Ferenc
Magyar
 

Rólunk a médiában

Zenés est a megyei könyvtárban

Programajánló közlemény. Hargita Népe 2022. október 10.

Fekvőrendőr a könyvtárban

A csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban is bemutatták Farkas-Ráduly Melánia Rendőr-e a fekvőrendőr című kötetét.

Bíró István. Hargita Népe, 2022. október 11.

Fotókiállítás a megyei könyvtárban

A XIII. Székelyföld Napok eseményeinek sorában fotókiállítás nyílik Pataki Hajnal csíkszeredai fotóművész képeiből, a Kájoni János Megyei Könyvtár kiállítótermében.

Programajánló közlemény. Hargita Népe, 2022. október 5.

Szövegkovács-könyvbemutató

Programajánló közlemény. Hargita Népe, 2022. október 6.

Fókuszban a magyar népmese Székelyföld-szerte

Csíkszeredában a Kájoni János Megyei Könyvtárban 2006 óta minden évben megünneplik a népmese napját, csatlakozva a Magyar Olvasástársaság (HUNRA) által útjára indított, határokon átívelő mozgalomhoz. Idén is színes programmal készülnek, várják a gyerekeket és minden meseszerető felnőttet is a pénteken délelőtt 10 órától kezdődő népmesemaratonra a könyvtárba.

Székelyhon.ro 2022. szeptember 28.

Papírszínház és bábjáték

Egész napos papírszínházzal és bábelőadással várták a megyei könyvtárban az érdeklődőket a magyar népmese napján Csíkszeredában. 

Hargita Népe, 2022. október 3.

Sorra zárnak be a könyvtárak, de a könyvtárosok nem adják fel: szabad polcokkal, zenés-verses estekkel népszerűsítik az olvasást

[Riport székelyföldi könyvtárakról, adatok a Kájoni János Megyei Könyvtárról is] Zsizsmann Erika. Transtelex, 2022. szeptember 16.

Eredményt hirdettek a versátköltő versenyen

Hétfő délután 2022. július 11-én hirdettek eredményt és jutalmazták a Hargita Megye Tanácsa és a Kájoni János Megyei Könyvtár által szervezett versátköltő verseny legjobbjait. Öt különböző vers közül választhattak a versenyre benevezők, a megadott versek egyikét kellett átkölteni úgy, hogy a szöveg ritmusa és eredeti szerkezete ne változzon. A beérkezett pályaműveket szakmai zsűri bírálta el: Bodó Beáta, a Kájoni János Szakközépiskola magyar szakos tanárnője, Kelemen Katalin, a megyei könyvtár munkatársa, valamint Kész Orsolya a Csíki Játékszín részéről. A zsűri által kiválasztott, legjobbnak ítélt versátírás díja többek között egy e-könyv-olvasó volt – hangzott el a díjátadón.

Adorján Zsófia. Hargita Népe, 2022. július 12.

Versátköltő versennyel bátorítja az olvasást és a kreativitást a csíkszeredai könyvtár

Versátköltő versenyt hirdetett a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár Hargita Megye Tanácsával közösen a helyi költészetkedvelők számára. Öt magyar költő egy-egy verse közül választhattak az első alkalommal meghirdetett Hargita megyei versátíró verseny pályázói. A vetélkedő díjátadóját 2022 július 11-én, hétfőn tartották a könyvtárban. 

Farkas Endre. Maszol.ro, 2022. július 12.

Divatba jött az olvasás. Interjú Erős Gabriella könyvtárossal.

Gyergyócsomafalván az iskola mellett, csendes helyen van a könyvtár, a művelődési otthon székházában. Erős Gabriella, a könyvtáros már 22 éve dolgozik ott, és úgy véli, az utóbbi időben divatba jött az olvasás. Mint mondja, ő szerkeszti a helyi lapot is, de azt tartja legfontosabb feladatának, hogy segítsen annak, aki betér a könyvtárba.

Péter Ágnes. Hargita Népe, 2022. július 11.

Mitől népszerű a könyvtár? Interjú Köllő Enikő könyvtárossal.

Köllő Enikő 32 éve könyvtáros Gyer­gyóditróban, és ez idő alatt a könyvtár fontos része lett a község életének. Mindig vannak új ötletei, ismeri a helyiek igényeit, gyakran szervez rendezvényeket. A gyergyóditrói könyvtár népszerűsége tagadhatatlan, és Köllő Enikő szerint ez nemcsak az ő munkájának az eredménye, hanem a közösségé is, mert az olvasók töltik meg élettel a könyvtárat.

Péter Ágnes. Hargita Népe. 2022. július 4.

Csíkszeredában is provokált a bodzavásári taxis aktivista

[Rendkívül provokatív – és több kérdést felvető – videófelvételt közölt a magát a bodzavásári aktivistaként (románul activistul buzoian) megnevező férfi, aki a csíkszerdai városházán és a Kájoni János Megyei Könyvtárban tett látogatást a minap]. 

Iszlai Katalin Székelyhon. 2022. június 22.

Csíksomlyói passiójátékok a könyvtárban

A csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban is bemutatták a Ferences iskoladrámák második és harmadik kötetét. 2021-ben a Balassi Kiadó gondozásában megjelent kiadványok 1740 és 1762 között, Csíksomlyón előadott passiójátékok eredeti szövegét, énekeit és elemzését tárják az olvasó elé. A könyvekről és a csíksomlyói iskoladrámákról Pintér Márta Zsuzsanna, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem dékánja; Kővári Réka zenetörténész és Medgyesy S. Norbert művelődéstörténész, a sajtó alá rendező Régi Magyar Drámatörténeti Kutatócsoport tagjai osztották meg gondolataikat. A könyvbemutató résztvevőit Urbán Erik, az Erdélyi Ferences Rendtartomány provinciálisa is köszöntötte. 

Bíró István. Hargita Népe, 2020. június 21.

Értékmentés Gyimesközéplokon. Interjú Mihók Edit könyvtárossal.

A gyimesközéploki községi könyvtárra méltán lehet büszke a helyi közösség: a barátságos, otthonos helyiségben rengeteg kiadvány található, köztük sok az új kötet. Mintegy háromszáz aktív olvasó van itt, és a könyvtár otthont ad több rendezvénynek is. A könyvtár működéséről Mihók Edittel, a gyimesközéploki könyvtárossal beszélgettünk, aki szerint mindenkinek van helye és feladata az életben. Úgy gondolja, ő megtalálta az övét.

Interjú Mihók Edit gyimesközéploki könyvtárossal.

Péter  Ágnes. Hargita Népe, 2022. június 20.

Csíksomlyói passiójátékok – könyvbemutató

Eseményajánló. Hargita Népe, 2020. június 17.

„Mellbelőtte” a megtérés – istenes verseit mutatta be Székelyföldön Lackfi János

Teltháznyi lelkes közönség fogadta Csíkszeredában Lackfi Jánost, aki a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár meghívására érkezett a hargitai megyeszékhelyre. A népszerű szerző ezúttal a 2021-ben megjelent istenes versei gyűjteményét, a #Jóéjtpuszit, és annak folytatásaként idén kiadott #Jóéjtpuszi 2. címűt mutatta be.

Farkas Endre: Maszol.ro. 2022. június 16.

Megyei honismereti vetélkedő

2022-ben a Kájoni János Megyei Könyvtár ismét meghirdeti a tavaly nagy sikernek örvendő Hargita – táj, ember, történet című megyei szintű vetélkedőjét, amelynek fő támogatója Hargita Megye Tanácsa.

Hargita Népe. Eseménynaptár. 2022. június 2.

Bemutatták a Verbum Kiadó legújabb köteteit

Négy könyvet mutattak be június 7-én délután a Kájoni János Megyei Könyvtárban. A kiadványokat Ferencz Antal, a Verbum Kiadó vezetője és Bodó Márta főszerkesztő ismertette.

B0ró István. Hargita Népe, 2022. június 8.

Könyvek varázsa: a Verbum Kiadó könyvbemutató sorozata

Csíkszeredában a Kájoni János nevét viselő megyei könyvtárba kapott meghívást a Verbum Kiadó Hargita megye Tanácsának jóvoltából, és néhány év kihagyás után itt is bemutatkozhatott a megújult munkaközösség, beszélhetett az eddig megtett útról, és a mostani gazdasági helyzetben sem fogyó lendületről. 

RomKat.ro [tudósítás az eseményről].

Nem igaz, hogy a gyerekek nem olvasnak - interjú Bece Katalin könyvtárossal

Szépvízen hányattatott sorsa volt a könyvtárnak, az utóbbi években háromszor is költöztetni kellett a könyveket. A könyvtáros, Bece Katalin szerint mikor megkapta a felújított könyvtárhelyiséget, csak a használható könyveket költöztették át. Ennek ellenére elfogadható az olvasókedv a községben: a könyvtáros szerint 125 aktív olvasó van Szépvízen, közülük nagyon sokan kisgyerekek.

Interjú. Péter Ágnes, Hargita Népe, 2022. május 30. 

A Hargita Népe ajánlja: Nagy Péter magazinbemutatója

Eseményajánló. Hargita Népe, 2022. május 24

Közösség nélkül nincs könyvtár - interjú Jánossy Timea könyvtárossal

Csíkszentsimon központjában, az iskola mellett, egy tatarozott, patinás épületben van a könyvtár, és amikor nyitva van, jönnek-mennek a helyiek. A könyvtárossal, Jánossy Timeával akkor beszélgettünk, mielőtt még beindult volna a forgalom, de mire interjúnk végére értünk, már jöttek is a gyerekek az iskolából, hogy visszahozzák a könyveket, és újabbakat kölcsönözzenek.

Interjú, Péter Ágnes, Hargita Népe, 2022.

Könyvbemutató a megyei könyvtárban - Zsuzsa könyve

Eseményajánló. Hargita Népe. 2022. május 12.

A gyakorlatias közösségszervező: Vitályos Kati - interjú

A vidéki könyvtáros eldönti, hogy mit kezd az idejével. Megteheti, hogy a könyvtárban csendben várja az olvasókat, de ennél többre is vállalkozhat: rendezvényeket szervezhet, gyerekfoglalkozásokat ren­dez­het, így megmozgathatja a falu apraja-nagyját. Közösségszervező szerepük van, ugyanakkor nevelnek is. Vitályos Katit, Csíkpálfalva község könyvtárosát nemcsak arról kérdeztük, hogyan működik a könyvtár, hanem arról is, hogy milyen szerepet tölt be a falu életében egy olyan könyvtáros, aki többet tesz hozzá a munkájához, mint amit elvárnak tőle.

Interjú. Péter Ágnes, Hargita Népe 2022. május 17. 

Könyvbemutató: Zsuzsa könyve - Tanulmányok Tapodi Zsuzsa születésnapjára

Közlemény. Sapientie EMTE, 2022. május 10.

 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

10.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

OKT
28

20 éve

2003. október 28. Gyergyószentmiklóson meghalt Karancsi Sándor képzőművész, grafikus, festő, tanár.

Tovább ►

OKT
28

110 éve

1913. október 28. Csíkkozmáson született Kelemen Béla nyelvész, szótáríró, a filológiai tudományok doktora.

Tovább ►

OKT
26

155 éve

1868. október 26. Csíkszeredában született Erőss József történész. 

Tovább ►

OKT
21

55 éve

1968. október 21. Csíksomlyón meghalt Pál Gábor, bethlenfalvi, közéleti személyiség, politikai közíró, szenátor.

Tovább ►

OKT
16

70 éve

1953. október 16. Madridban meghalt Nyírő József író, közíró.

Tovább ►

OKT
14

70

1953. október 14. Szegeden meghalt Szőkefalvi-Nagy Gyula matematikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

Tovább ►

OKT
11

130 éve

1893. október 11. Csíkszentmártonban született Albert István újságíró, novellista. 

Tovább ►

OKT
09

140 éve

1883. október 9. Csíkrákoson született Kölönte Béla helytörténész, író. 

Tovább ►

OKT
07

10 éve

2013. október 7. meghalt Tőzsér József  könyvkereskedő, könyvkiadó, a csíkszeredai Pallas-Akadémia könyvkiadó alapítója.

Tovább ►

<< < 2023 OKTÓBER > >>
H K SZ CS P SZ V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost