Keres
2024. július  20., szombat, Illés
Magyar
 
ONLINE ADATBÁZISOK

A távolról elérhető online adatbázisok, digitalizált könyvtári gyűjtemények nagy szerepet kapnak abban, hogy otthonról is hozzáférjünk számos dokumentumhoz, könyvekhez, periodikus kiadványokhoz, archívumokhoz.

Alábbi linkgyűjteményünk ebben nyújt segítséget, nagy gyűjtőoldalakat, online adatbázisokat gyűjtöttünk össze:

Europeana

Az Európai Unió által finanszírozott  projekt célja, hogy egy felületen összegyűjtse az „öreg kontinens” digitális kulturális javait. A többmillió tételt tartalmazó gyűjtemény európai levéltárak, múzeumok és könyvtárak digitalizált állományából származik. A portál fő profilja széleskörű témákat felölelő, tematikus virtuális kiállítások közzététele.


Magyar Elektronikus Könyvtár

Az Országos Széchényi Könyvtár által már több mint 20 éve működtetett Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) a legrégebbi magyar nyilvános elektronikus könyvgyűjtemény. A digitális állományában jól rendszerezetten és több szempont szerint is visszakereshetővé téve találhatók meg műszaki, gazdasági, humán és társadalomtudományi témájú művek, valamint szépirodalom is. Az állomány egyrészt már szerzői jog hatálya alá nem tartozó, másrészt az alkotók által maguk szabad felhasználásra közzétett művekből tevődik össze. A felajánlott dokumentumokat könyvtárosok tárják fel és illesztik a gyűjteménybe, biztosítva ezzel a gyűjtemény magas szintű rendezettségét. A MEK elsősorban oktatási és kutatási céllal jött létre.

Mobileszközökre optimalizált felülete, valamint akadálymentes változata is elérhető.

A Kájoni János Megyei Könyvtár gyűjteményeiből digitalizált dolkumentumok, könyvek a MEK-ben

 

Elektronikus Periodika Archívum, 2004-ben indeult el,a MEK melllett


Digitális Képarchívum


Arcanum Digitális Tudománytár

Az Arcanum Adatbázis Kiadó most 2020, április 16-ig bárki számára szabadon hozzáférhetővé tette az Arcanum Digitális Tudománytárat. Az adatbázisban a tudományos és szakfolyóiratok, heti- és napilapok, valamint lexikonok és tematikus könyvgyűjtemények legjava érhető el. A folyamatosan bővülő tartalomban teljes szövegű keresés segítségével a dokumentumok minden szava, kifejezése, személy- és helységnevei könnyen, gyorsan kutathatók.


Hungaricana Közgyűjteményi Portál

A Hungaricana szolgáltatás elsődleges célja, hogy a könyvtárakban, múzeumokban és levéltárakban közös múltunkról fellelhető rengeteg kultúrkincs, történeti dokumentum mindenki számára látványosan, gyorsan és áttekinthető módon váljon hozzáférhetővé. Az adatbázis folyamatosan gazdagodó virtuális gyűjteményei a gyors ismeretszerzés mellett, a mélyebb feltáró kutatások követelményeinek is megfelelnek.

 

Magyar Nemzeti Digitális Archívum

A MaNDA adatbázisa a magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, valamint kulturális és oktatási intézmények, az Országos Kulturális Digitalizációs Közfoglalkoztatású Programban digitalizált kulturális javait teszi közzé.

 

Digitéka

A Digitékát 2018-ban indította az RMDSZ által alapított Iskola Alapítvány, a Jakabffy Elemér Alapítvány és az MTA TK kisebbségkutató intézete az 1000 év Erdélyben 100 év Romániában elnevezésű program részeként. Az adatbázis magyar nyelvű napi- és hetilapokat, valamint folyóiratokat akar közkinccsé tenni, amelyek az erdélyi magyarság nyilvánosságát jelentették a 19. és a 20. század folyamán.


ADATBANK. Erdélyi magyar elektronikus könyvtár.   A Transindex Adatbankban romániai magyar szótárak, lexikonok, bibliográfiák, kronológiák, szövegtárak, adatbázisok érhetők el szabadon. 


Digitális Irodalmi Akadémia

A Digitális Irodalmi Akadémián (https://pim.hu/hu/dia) száz író, költő teljes életművét érhetjük el, már a nyitó oldalon kattinthatunk a regénytárra, a drámatárra vagy épp a gyerekeknek készült válogatásra. Ágh István és Zelk Zoltán között (ábécérendben) ott van Esterházy Péter, Kányádi Sándor, Nádas Péter, Nemes Nagy Ágnes, Rakovszky Zsuzsa, Spiró György vagy Tamási Áron összes műve is.

 

SZAKTARS:HU 

A Szakkiadók Társulása, röviden SZAKTÁRS adatbázis portál azzal a céllal jött létre 2018-ban, hogy egy közös felületen gyűjtse össze és korszerű módon tegye közzé a legfontosabb magyar szakkönyvkiadók műveit. SZAKTARS.HU szolgáltatás a magyarországi tudományos és szakkiadványok körének egy újabb fontos szegmensét igyekszik lefedni, jól illeszkedve az Arcanum Adatbázis Kiadó által korábban már életre hívott hasonló célú portálok sorába.

Egy hónapig online szabadon hozzáférhető 12 szakkiadó összes könyve. A portálhoz csatlakozott kiadók művei mindenki számára szabadon kereshetők, a nyílt hónap alatt megjeleníthetők, a tartalmak letöltésére azonban csak intézményi előfizetőknek van lehetősége. A Szaktárs adatbázis portál sajtóközleménye

 

ELTEReader

AZ ELTE Reader olyan ingyenes digitális folyóiratok, könyvek, újságok és jegyzetek gyűjteménye, melyek elsősorban táblagépekre/tabletekre készültek. Kiadványaik természetesen hagyományos számítógépeken és okostelefonon is olvashatók, ám a maximális élményért mindenképp az erre kitalált táblagépeket javasolják. A digitális kiadványokra e-mailben vagy a tablet-alkalmazásokon lehet feliratkozni.

 

Papírontúl – ingyenes magyar nyelvű e-könyvek

A Papírontúl blog összeállított egy praktikus listát, ahonnan kedvünkre válogathatunk az e-könyvek között. Több mint 1200 olyan magyar nyelvű könyv érhető el, amely néhány kattintással legálisan, ingyenesen letölthető. A legtöbb a Magyar Elektronikus Könyvtár oldaláról van, ezek letöltési linkje közvetlenül is megtalálható az oldalon egy táblázatban. Az adott cím mellett látható a letölthető,  formátum is.

Angol nyelven elérhető digitális könyvtárak

 The Internet Archives  

Az Internet Archívum egy rendkívül összetett és komplex adatbázis, ami weboldalak, kiadványok és kulturális alkotások millióit menti le folyamatosan, ezzel hosszabb távra elérhetővé és visszakereshetővé téve azokat. Nemrégiben azonban bejelentették, hogy létrehoznak egy Nemzetközi Vészhelyzeti Könyvtárat, ami 1,4 millió írást tesz ingyenesen elérhetővé: https://archive.org/details/nationalemergencylibrary

World Digital Library

 

A képzést és a tanulást támogató magyar nyelvű internetes oldalak, adatbázisok:  

Web Iskolai könyvtár

A Web Iskolai Könyvtár egy több mint 4000 tételt tartalmazó virtuális gyűjtemény. A közoktatásban az iskolai könyvtárak gyűjteményét és szolgáltatását bővíti. A képzést és a tanulást támogató magyar nyelvű, referensz internetes források adatbázisa, mely felhasználható az iskolai oktató-nevelő munka során.

 

Távoktatási linkgyűjtemény

A Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont által összeállított linkgyűjtemény, amelynek a célja, hogy támogassa a pedagógusokat és a diákokat a tantermen kívüli tanulásban. A felületen elektronikus dokumentumok, tankönyvek mellett online tananyagok, webináriumok és tantárgyspecifikus gyűjtemények is találhatók.


Mozaik digitális tankönyvek

A Mozaik Kiadó az otthoni tanulás megkönnyítésére minden közismereti tankönyvét digitális formában, online elérhetővé teszi. A könyvek a mozaweb.hu honlapon érhetők el a korábban regisztrált vagy újonnan regisztráló tanulók és tanáraik számára.A regisztráció ingyenes.


Digitális Tankönyvtár 

Folyamatosan bővülő, szabad hozzáférést biztosító adatbázis, amelyben nemcsak tankönyvek elérhetőek, hanem periodikák is. Akár középiskolai, akár egyetemi tanuláshoz szükséges alapszövegek is megvannak itt.

Gyűjteményünket folyamatosan frissítjük.

 

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

 

 


<< < 2024 JÚLIUS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

JúL
27

125 éve

1899. július 27. Gyergyószentmiklóson született Karácsony János   festőművész, tanár.

Tovább ►

JúL
20

10 éve

2014. július 20. Csíkszeredában meghalt Papp Kincses Emese, irodalomtörténész, publicista, egyetemi oktató, politikus, az erdélyi magyar közélet jeles személyisége. 

Tovább ►

JúL
09

55 éve

1969. július 9.  Budapesten elhunyt Hankó János grafikus.

Tovább ►

JúL
07

80 éve

1944. július 7. Kolozsváron született Macalik Ernő, Magyar Örökség-díjjal kitüntetett biológus, fitoterapeuta, gyógynövényszakértő, természettudományi szakíró. 

Tovább ►

JúL
06

95 éve

1929.  július 6.  Csíkdelnén született Bálint Lajos római katolikus érsek, a Gyulafehérvári Főegyházmegye főpásztora.

Tovább ►

<< < 2024 JÚLIUS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4