Keres
2024. április  28., vasárnap, Valéria
Magyar
 

HARGITA – táj, ember, történet – a vetélkedő díjátadója

2021 DEC
17

A Kájoni János Megyei Könyvtár HARGITA – táj, ember, történet címmel három korcsoport számára hirdetett megyei szintű vetélkedőt idén októberben, Hargita Megye Tanácsának támogatásával. A többfordulós vetélkedő díjátadójára 2021. december 15-én került sor a könyvtárban. A verseny célja ráirányítani a figyelmet Hargita megye kulturális-, építészeti- és természeti örökségére a térségben élő fiatal és idősebb generációk körében egyaránt. Örömmel számolunk be a vetélkedő sikeréről, a megye 21 településéről 244-en kapcsolódtak be, 76 háromfős iskolai csapat és 17 felnőtt vett rész az első fordulóban. A döntőbe jutott 21 csapat – 13 általános iskolai csapat és az otthon oktatott tanulók csoportja, valamint 7 középiskolai csapat küldte be időre a feladatlap megoldásait és az elkészült bemutatókat, valamint a 10 döntős felnőtt versenyző közül öten tartottak ki, és küldték be a válaszokat és bemutatókat. Gratulálunk minden csapatnak és versenyzőnek, mindannyian dícséretre méltó, szép munkát végeztek! Hargita Megye Tanácsa anyagi támogatásának köszönhetően a legjobb csapatok és versenyzők értékes díjakban részesültek. Bővebben: 

Mivel a könyvtár előadótermének befogadóképessége korlátozott, a díjátadó eseményt két csoportban szerveztük meg. Az eseményen Gyulai Arthur igazgató kiemelte, reményei szerint a verseny résztevői sokat tanultak, ismertekben gazdagodtak a feladatok megoldása által.

Az 5-8. osztályos háromfős csapatok két forduló után jutottak a döntőbe, a második körben 22 csapat vehetett részt az 5-8 osztályos korosztályból, a megye 9 iskolájából, közülük 13 csapat bizonyíthatta a döntőben is a tudását és kreativitását.

A középiskolások mezőnyében  a megye 4 középiskolájából csatlakoztak a versenyhez, 15 csapat vett részt az első fordulóban, közülük 8 csapat mérhette össsze tudását a döntőben.

A  felnőtt versenyzők sorában 16 versenyző küldte be az első forduló megoldott feladatlapját. A döntőbe összesen 10-en jutottak tovább, közülük felének sikerült időben beküldeni a döntő feladatainak megoldását és a bemutatókat.

 

A döntő feladatai közt a versenyzőknek bemutatót kellett készíteni saját környezetük, településük, vagy annak a közelében található valamely értékről. A beérkezett bemutatók és kisfilmek bizonyítják, hogy azok az értékek állnak a legközelebb hozzánk, amelyek az itthoni tájat, hagyományainkat, kultúránkat, történelmünket képviselik. A verseny nyertesei, akik minden fordulóban kitartóan dolgoztak és kutakodtak, megérdemelten vihették haza a vetélkedő díjait.

A díjak odaitélésekor nehéz helyzetben voltak a szervezők hiszen nagyon szoros volt a verseny a döntőben, ide már a legjobb, legkitartóbb csapatok jutottak tovább.

A döntésnél figyelembe vettük a feladatlap megoldásánál elért pontszámot –ugyanakkor 15 pontot ért a maximális 100 pontból a csapatok által készített bemutató – ami lehetett kisfilm, vagy Power Point, esetleg Prezi Ennél a feladatnál a tartalom mellett a kreativitást, ötletességet és a bemutatás élményszerűségét is figyelembe vettük. 

Tartalmas, értékes munkák születtek, olyan különleges helyi értékeket választottak a versenyzők, amelyekre érdemesnek tartják felhívni közösségünk figyelmét.

Hargita Megye Tanácsa jelentős anyagi támogatásának köszönhetően a legjobb csapatok és versenyzők értékes díjakban részesültek: Erdély és Székelyföld kultúrájával, történelmével, irodalmával kapcsolatos értékes kiadványokat vihettek haza, ugyanakkor a döntő minden résztvevője oklevélben és ajándékban részesült.  

A díjazott csapatok és versenyzők:

I. Általános iskolai csapatok:

I. díj: Kájoni-kódex őrzői: Antal Borbála, Csáki Károly, Juhász Andor  –  Csíkdánfalva, Petőfi Sándor Iskolaközpont  

I. díj:  HR03BTS: Bartha Károly, Tamás Janka, Simó Éliás – Csíkszereda, Otthonoktatott gyerekek csoportja, 

II. díj: Észbontó trió:  Demeter Kincső, Demeter Vivien, Izsák Kincső-Beáta – Csíkszentimre, Arany János Áltanos Iskola 

II. díj: BME: Bálint Barbara, Kolumbán Eszter, Ravasz Mária-Magdolna – Csíkszentimre, Arany János Áltanos Iskola 

III. díj: Erdélyi hercegnők: Balló Zsanett, Lőrincz Bernadett, Szopos Rebeka – Csíkszentimre, Arany János Áltanos Iskola 

III. díj:  Köllő Miklós utódai:  Boncina Székely Sarolt, Bege Kriszta, Márton Bence –

Gyergyócsomafalva, Köllő Miklós Általános Iskola 

IV. díj:   Töltött káposzták: Balla Botond, Fikó Roland, Molnár Szilárd  – Gyimesközéplok, Majláth Gusztáv Károly Általános Iskola 

Dicséretben részesülnek:

Góbé történészek: András Réka, Bodor Bernadett, Dincă Alexandru – Csíkszereda, Petőfi Sándor Általános Iskola 

Petőfisek: Zsigmond Ágnes, Pál Brigitta, Dávid Levente – Csíkdánfalva, Petőfi Sándor Iskolaközpont 

HI-story nerds: Simó Klementina, Balog Diana, Balog Bianca – Kőrispatak, Jósika Miklós Általános Iskola 

Vikings: Nagy Kinga, Szőcs Apor, Fecső Boróka Csíkszereda – Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium 

Töriászok: Andrieş Nikolett, Gergely Endre, Kedves Leopold – Csíkszereda, Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium 

Miccspaszta: Kopacz Bálint, Polacsek Csaba, Tankó Ervin – Csíkszentimre, Arany János Általános Iskola 

A zsűri különdíjában részesült csapatok:

A Gyimesközéploki Majláth G.  Általános Iskola Töltött Káposzták csapata az egyéni hangvételért és ötletességért, a Jávárdi vizesést bemutató kisfilmért

A Csíkdánfalvi Petőfi Iskolaközpont Kájoni-kódex őrzői csapat, az Ember a köderdő mellől című tartalmas, szép éléményszerű bemutatóért.

A csíkszeredai  Otthonoktatott gyerekek csapata a Csíksomlyói lobogó borvíz című  alapos és szép munkájukért

II. Középiskolás csapatok:

I. díj:Feneketlen-tó tündérei: Gáll Beáta, Kába Julianna, Sándor Lenuta – Csíkdánfalva, Petőfi Sándor Iskolaközpont (99 pont – a maximális 100 pontból)

II. díj: Vegyes 3-as: Szabó Erika, Ferencz Andrea, Ábrahám Mária – Csíkdánfalva, Petőfi Sándor Iskolaközpont 

II. díj: Pontrablók: Antal Beáta, Kajtár Annamária, Süket Alexandra – Csíkdánfalva, Petőfi Sándor Iskolaközpont 

III. díj: Hésziodosz: Bálint Andrea, Fekete Tamara, Gál Fanni – Csíkszereda, Márton Áron Főgimnázium

IV. díj: Csíki barangolók:  Sánta Emőke, Ferencz Jácinta Kata, Marucza Rebeka – Csíkszereda, Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium

Dicséret:

OLA: Mészáros Apolka, Pál Laura, Vitos Orsolya – Csíkszereda, Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium 

Á-sokk: Tekse Anikó, Szőcs Szilárd, Pál Dorka – Csíkszereda, Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium 

Különdíjban részesütek:

A csíkdánfalvi  Vegyes 3-as  és a Pontrablók az általuk készített bemutatókért,  a tartalom kidolgozottságát, a pontos, alapos szép az adatgyűjtő munkáért és élményszerű hangvételért.

Felnőtt versenyzők:

I. díj: Tankó Dalma, Zsögöd 

II díj: Bagossy Enikő, Csíkszereda 

II. díj: Tódor Gizella-Mária, Tekerőpatak

III.díj: Boga Réka, Madéfalva 

Dicséret: Csiki Tibor,   Gyergyócsomafalva 

Különdíjas: Bagossy Enikő 

Köszönettel tartozunk mindazoknak, akik támogatták a vetélkedő megszervezését, Hargita Megye Tanfelügyelőségének köszönjük a vetélkedő népszerűsítését a megye iskoláiban. Ugyanakkor köszönjük az iskolai csapatokat irányító, felkészítő tanárok munkáját.

A sajtóban megjelent tudósítás az eseményről: Farkas Endre: Díjazták a vetélkedő résztvevőit. Hargita Népe, 2021. december 16.

 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

130 éve

1894. április 22-én Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató, Ferenc-rendi házfőnök.

Tovább ►

<< < 2024 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost