Keres
2024. április  20., szombat, Tivadar
Magyar
 

Erdély lelke szólal - erdélyi jeles szépírók portréi - Mirk László új könyvét mutatták be

2022 FEB
11

 

Igazi irodalmi időutazás részesei lehettünk a könyvtár előadótermében 2022. február 10-én délután, Mirk László nyugalmazott újságíró-szerkesztő és irodalomtanár új könyvének bemutatóján.
Erdély lelke szólal címmel jelent meg a kötet, amelynek nyomdai- grafikai kivielezése is nagyon szép, és tartalmával igazi irodalmi kalandozásra hívja olvasóját. A címet Tompa László Őszi üdvözlet – Kós Károlynak című verséből emelte ki a szerző. Erdélyi magyar irodalmunk kilenc jeles szépírójának portréját rajzolta meg a kötet írásaiban. Népes közönség jelenlétében Sarány István újságíró, a Hargita Népe főszerkesztője beszélgetett Mirk Lászlóval. Élmény volt hallgatni az irodalmunk emblematikus alakjairól szóló történeteket, visszaemlékezéseket. Részletek: 

 

A személyes hangvételű írásokban érdekes, kevésbé ismert életrajzi adatokkal, irodalmi szövegekkel, versekkel, idézetekkel egészülnek ki az írói arcképek. Kós Károly, Áprily Lajos, Bánffy Miklós, Reményik Sándor, Tamási Áron, Dsida Jenő, Tompa László, Kemény János és Kányádi Sándor portréja rajzolódik ki a kötetben összegyűjtött írásokban, amelyek 2019 októbere és 2021 márciusa között jelentek meg a Krisztus Világa című folyóiratban.  

“A szerző a portrék megrajzolásához irodalmi szövegeket is segítségül hív, a méltatott szerző,vagy a velük kapcsolatban álló pályatársak nekik-róluk írt szövegei árnyalják, gazdagítják a képet. A szerző írásai és a vendégszövegek, a gazdag, jó ízléssel válogatott illusztrációs anyag, a kötet rendhagyó formája és tipográfiája szellemi kalandra csábítják az olvasót.” – emelte ki a kötetről Sarány István. 

A találkozó végén a szerző dedikálta kötetét a jelenlévő számos érdeklődőnek. 

 

 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

130 éve

1894. április 22-én Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató, Ferenc-rendi házfőnök.

Tovább ►

<< < 2024 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost