Keres
2024. április  24., szerda, György
Magyar
 

Jeles alcsíkiak E- G - bemutatták Daczó Katalin életrajzi adattátának második kötetét

2022 FEB
25

Jeles alcsíkiak E-G címmel jelent meg Daczó Katalin újságíró, helytörténeti kutató életrajzi adattárának második kötete. Az Alcsík Könyvek sorozatban megjelenő, több kötetre tervezett életrajzi adattárban a szerző az Alcsík kistérség településeihez születésük vagy életútjuk révén kötődő személyiségeket veszi számba, akik főként a 19-20. században innen származtak, vagy életpályájuk során itt tevékenykedtek, és valamilyen területen maradandót alkottak, kiemelkedtek a közösségből. A kötetet a Kájoni János Megyei Könyvtárban népes közönség előtt mutatta be Gergely András és Kőrössy Erika. Bővebben:

Az életrajzi kiadványsorozat az Alutus Kiadó gondozásában, az Alcsík Kistérség Fejlesztési Társulás megbízásából, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság – Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint a Hargita Megye Tanácsa – Hargita Megyei Kulturális Központ támogatásával jelenik meg.  

"A második kötetben 27 személynek az életútját próbáltam összefoglalni. Ezúttal két, Csík történelmében szerepet játszó régi székely nemesi családnak a tagjai is szerepelnek a könyvben: az Endesek és az Élthesek. Mindkét családból többen is szerepelnek a kötetben, különlegesnek tartom, hogy három Endes-testvér is benne van. Ugyanakkor jelen kötetben arányaiban több az ügyvéd, a jogász – szám szerint nyolc –, mint az előző kötetben, amikor főleg az egyházi méltóságok és tanárok voltak túlsúlyban." - mondta el Daczó Katalin a bemutató előtt készült interjúban a Liget.ro újságírójának.

Gergely András, a kiadvány megjelenését kezdeményező Alcsík Kistérségi Társaság elnöke a bemutatón elmondta, mindannyian emlékezetre méltó személyek, akik a kötetbe bekerültek. 

Daczó Katalinnal a kötet megjelenése és a bemutató kapcsán a Hargita Népe napilapban és a Liget portálon is olvasható interjú. A beszélgetésekből kiderül, hogy a helytörténész által összegyűjtött életrajzi adattárban mintegy háromezer tétel lelhető fel, amely nagyrészt csíki származású vagy itt tevékenykedő személyek életrajzi adatait tartalmazza. Ezek közül válogatta ki az Alcsíkhoz kötődő jeles személyiségeket.

Péter Ágnes: Éltes Károlytól Gernárd Jenőig. Hargita Népe, 2022. február 25,.

Péter Beáta: Akikre emlékezni érdemes: újabb kötet a jeles elődökről. Liget.ro 2022. február 23.

 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

130 éve

1894. április 22-én Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató, Ferenc-rendi házfőnök.

Tovább ►

<< < 2024 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost