Keres
2024. április  26., péntek, Ervin
Magyar
 

NAPFARAGÓK - Szabó András képzőművészeti monográfiáját mutatták be

2022 ÁPR
22

Szabó András művészettörténész, nyugalmazott muzeológus Napfaragók. Csík-Szereda képzőművészei című monográfiáját mutatták be április 21-én délután a könyvtárban. A kétkötetes kiadvány többévtizedes gyűjtő-, és kutatómunka eredménye, a csíki képzőművészeti élet kibontakozását követi nyomon, a kezdetektől zsögödi Nagy Imre munkásságának bemutatásáig. Márton Árpád festőművész és a szerző mutatta be a kiadványt számos érdeklődő jelenlétében. 

Szabó András művészettörténész-muzeológusként harminckét éven át gondozta a csíkzsögödi Nagy Imre hagyatékot, 1990 és 2003 között igazgatóként vezette a Csíki Székely Múzeumot. 

A monográfia első kötetében a csíki rajzoktatás történetébe nyújt betekintést a szerző, az első jelentős csíki képzőművészek – Nagy István, Szopos Sándor, Márton Ferenc és mások – munkásságára vonatkozó számos érdekes adattal kiegészítve. A második kötet középpontjában zsögödi Nagy Imre munkássága áll, a művész 1924-es hazatérésétől kezdődően.

“Monográfia-sorozatom jelentőségét elsősorban helytörténetinek tekintem. A kiadott példányok java köz-és múzeumi könyvtárakban lesz megtalálható. Kiemelten művészettörténészeknek, de az erdélyi magyar, a székelyföldi, a csíki közembernek is szánom, szerezhessenek átfogó tudomást a csíki művészekről.” – írja az első kötet előszavában.

Banner Zoltán művészettörténész, az elős kötet lektora  úgy értékeli a kiadványt:

“A Napfaragók első és további kötetei nemcsak Csíkszereda szellemi önképének, hanem az egész erdélyi magyar szellemi, művészettörténeti önismeretnek is kiváló kiegészítőjeként szolgálhatnának.”

‘– Végiglapozva a könyvet igényes és alapos munkát olvashatunk, amely által betekintést nyerhetünk a csíki képzőművészet és képzőművészek életébe egyaránt. Nehéz csupán a könyv gazdagságáról beszélni, olyan kis szellemi szilánkokat szórtak el benne a nagy képzőművészekről, amelyek rendkívülivé és hiánypótlóvá teszik a könyvet’ – mondta Márton Árpád.

’Elsősorban a térség képzőművészeit és munkásságukat szerettem volna bemutatni. Továbbá a Csíkból származó, illetve Csíkban otthonra találó képzőművészek is helyet kaptak a kötetben’ – fogalmazott a szerző.

A kötetet csupán ötven példányban adták ki, viszont hamarosan PDF-formátumban is elérhető lesz, illetve a szerző elsősorban az erdélyi könyvtáraknak és kulturális intézeteknek próbál majd egy-egy példányt eljuttatni.

A bemutatóról a Hargita Népe napilap tudósított: 

Valicu Lajos: 

Napfaragók: hiánypótló képzőművészeti monográfia jelent meg

A szerző által a könyvtár számára adományozott példányt a Kájoni János Megyei Könyvtár helytörténeti részlegén találják meg az érdeklődők. Köszönet érte!

 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

130 éve

1894. április 22-én Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató, Ferenc-rendi házfőnök.

Tovább ►

<< < 2024 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost