Keres
2024. április  18., csütörtök, Andrea
Magyar
 

HARGITA -TÁJ, EMBER, TÖRTÉNET - VETÉLKEDŐ 2022. - FELHÍVÁS 5-7. osztályos diákok számára

2022 MáJ
23

Idén is meghirdeti a Hargita – táj, ember, történet című honismereti vetélkedőt a Kájoni János Megyei Könyvtár. A 2021-ben nagy sikernek örvendő megyei szintű vetélkedőt Hargita Megye Tanácsának támogatásával szervezi a megyei könyvtár. A két fordulóban zajló vetélkedőre Hargita megyei iskolák V-VII osztályos, háromtagú csapatainak jelentkezését várjuk. Vetélkedőnk célja megismertetni régiónk értékeit, ráirányítani a diákok figyelmét Hargita megye kulturális-, építészeti- és természeti örökségének megőrzésére.

A résztvevő diákok a verseny izgalmas, változatos feladatainak során játékos módon ismerkedhetnek a megye történelmi és földrajzi jellegzetességeivel, hagyományaival, természeti értékeivel, a régióhoz kötődő híres emberek életével.
Idén a verseny középpontjában olyan feladatok állnak, amelyek Hargita megyei személyiségek életével, munkásságával kapcsolatosak, akiknek 2022-ben születésük/haláluk kerek évfordulójára emlézkezünk. A Tamási Áron emlékév keretében nagy írónk születésének 125. évfordulóját ünnepeljük 2022-ben, de Áprily Lajos, Domokos Pál Péter, Endes Miklós, Venczel József, Nagy István, Páll Lajos, Fodor Sándor, Kovács Piroska és más jeles személyiségek életműve előtt is tisztelgünk az idei vetélkedővel – a teljesség igénye nélkül. Reméljük, a feladatok megoldása során sok érdekes dolgot tudhatnak meg róluk a résztvevők! Tudnivalók és a vetélkedő feladatlapja:

 

 

Kiknek szól a vetélkedő (korcsoport):

  • Hargita megyei iskolák 5-7 osztályos, három főből álló csapatait várjuk! Ugyanazt az iskolát több csapat is képviselheti! A csapatok tetszőlegesen szerveződhetnek, vagyis a csapattagok különböző évfolyamokból kerülhetnek ki (pl. lehet egyazon csapat tagja 5 és 7 osztályos tanuló is).

A jelentkezés feltétele: az I. forduló feladatlapjának megoldása és beküldése e-mail-ben, vagy leadása a Kájoni János Megyei Könyvtár helyismereti részlegén (Csíkszereda, Stadion u., 1/b, földszint).

A megoldott feladatok beküldési határideje: 2022. június 10., péntek 18 óra.

*A megoldásba bármikor be lehet kapcsolódni a megadott határidőig!

A FELADATLAP ELÉRHETŐ a következő linken: FELADATLAP HARGITA VETÉLKEDŐ 2022 I. FORDULÓ

 z első forduló eredményhirdetése: 2022. június 15. szerda.

Jelentkezéskor kérjük feltüntetni az űrlapon a következő adatokat: helység, iskola, a csapattagok neve, az irányító tanárok neve és elérhetősége (telefon, e-mail cím). A jelentkező csapatok válasszanak nevet maguknak,  ezzel a névvel fognak szerepelni a vetélkedőn!

A vetélkedő lebonyolítása:

I. forduló:

Az első forduló során 2022. június 10-ig az iskolai csapatok beküldik a vetélkedő feladatlapját, amely online elérhető a Kájoni János Megyei Könyvtár honlapján is (www.konyvtar.hargitamegye.ro). Az első forduló feladatlapjának megoldásánál elért pontszám alapján jutnak tovább a csapatok a verseny döntőjébe, amelyre 2022 őszén kerül sor.

A vetélkedő döntője: 

A vetélkedő a döntővel zárul 2022. októberében. Az első fordulóban elért pontszám alapján juthatnak tovább a csapatok a vetélkedő döntőjébe,  amelyre a tervek szerint a Kájoni János Megyei Könyvtárban kerül sor. A döntőben a legjobb csapatok (maximum 6-8 csapat) mérhetik össze tudásukat.

A vetélkedőn legjobb eredményt elérő csapatok tagjai értékes jutalomban részesülnek. A döntőbe jutó csapatok minden tagja oklevélben és ajándékban részesül. (A csapatokat a versenyre felkészítő pedagógusok számára a Kájoni János Megyei Könyvtár igazolást ad arról, hogy csapataikkal részt vettek a megyei szintű vetélkedőn).

A csapatok számára a  felkészüléshez és a feladatlap megoldásához használhatják a következőket:  

  • A székelység története. Tankönyv és kézikönyv diákoknak és felnőtteknek. 2. jav. kiadás. Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont., 2015.
  • Egyed Ákos: A székelyek rövid képes története. Barót, Tortoma Kiadó, 2015.
  • Csíkszereda. Kolozsvár, 2017.(Kincses Képeskönyv sorozat)
  • Székelyudvarhely. Kolozsvár, 2019. (Kincses Képeskönyv sorozat)

A vetélkedő döntőjére 2022. októberében kerül sor a Kájoni Megyei Könyvtárban. A szervezők fenntartják az időpont megváltoztatásának jogát.

Kapcsolattartók:  Máthé Izabella és Kelemen Katalin.

További információk kérhetők a következő telefonszámokon: 0745 018 143 és 0720 544 093 telefonszámon, vagy személyesen a Kájoni János Megyei Könyvtár helyismereti részlegén.

Szeretettel várjuk  a diákcsapatok jelentkezést a vetélkedőre! Mindenkinek tartalmas időtöltést és jó vetélkedést kívánunk,  a Kájoni János Megyei Könyvtár szervező csapata!

 



 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

130 éve

1894. április 22-én Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató, Ferenc-rendi házfőnök.

Tovább ►

<< < 2024 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost