Keres
2024. április  26., péntek, Ervin
Magyar
 

XVIII. HARGITAI MEGYENAPOK 2022 – Könyvtári programkínálat

2022 MáJ
13

A XVIII. Hargitai Megyenapok rendezvényeinek sorában változatos programok várják az érdeklődő közönséget a Kájoni János Megyei Könyvtárban 2022. május 30 - június 6. között.
A Hargita Megye Tanácsa támogatásával szervezett könyvtári események, programok célja hozzájárulni a térségi identitás erősödéséhez, kiemelve megyénk sajátos értékeit. Az eseménysorozt részeként gyerekprogramokra, könyvbemutatókra és közönségtalálkozókra is sor kerül a megyei könyvtárban és a megye más településein, magyar nyelvű programok mellett román nyelvű programokra is várják a közönséget a könyvtárba. A könyvtári programokról:

2022. május 30., hétfő, Kájoni János Megyei Könyvtár:

Öko-tavasz – környezetvédelmi témájú foglalkozás

 Öko-tavasz címmel román nyelvű könyvtári foglalkozásra kerül sor, az Octavian Goga Főgimnázium diákjainak részvételével. A program célja felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, a diákok bemutatnak egy környezetvédelmi témájú színdarabot a könyvtár előadótermében.

2022. május 30. , hétfő , 17 óra, Kájoni János Megyei Könyvtár:

Borota Gábor  Átalakító című könyvének bemutatója 

Átalakító – A keresztény hit és önismeret hétköznapokat átalakító ereje címmel jelent meg 2020-ban Borota Gábor csíkszeredai pszichológus és terapeuta új könyve. A szerző az elmúlt években ifjúsági pasztorációval foglalkozott, több rendezvényen szólt a fiatalokhoz. Előadásainak témáit átdolgozta és könyvében tárja a nagyközönség elé.

2022. május 31., kedd, 17 óra,  Kájoni János Megyei Könyvtár:

 P. Buzogány Árpád:  Nyitott szemmel. Szólásmondások az állatok és az emberi test fogalomköréből című kötetének bemutatója

 P. Buzogány Árpád író, művelődésszervező, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársa. Nyitott szemmel. Szólásmondások az állatok és az emberi test fogalomköréből című új kötete több, mint 2700 szólásmondást (szólást, szóláshasonlatot) tartalmaz az állatok és az emberi test fogalomköréből. Mindegyikhez magyarázat tartozik, amint a gyűjtés helyén, a Keresztúr fiúszékbeli Gagyban megismerte és tanulta a szerző. Még ha soknak tűnik is ez a szám, tudnunk kell, hogy a népi tudás, ismeret szinte végtelennek tűnő gazdagságából ez csupán kis rész: két téma. Azért kerülhetett egymás mellé, egy kiadványba, mert a bennünket körülvevő világ, az élővilág legfontosabbját jelölik: az állatokat és az embert. Talán a növények kívánkoznának melléjük.

2022. május 31, 19 óra, Csíkmadaras, Központi park, multifunkcionális épület

Kedvenc gyerek, szolgagyerek a családban –  Borota Gábor pszichológus családterápiás előadása

2022. június 2., csütörtök, Kájoni János Megyei Könyvtár

Bábelőadások a könyvtárban magyar és román nyelven

A Kájoni János Megyei Könyvtárban múködő bábcsoportok magyar és roman neylven is tartanak bábelőadásokat a gyernmeknap alkalmából, amelyekre várják az óvodák és iskolák gyerekcsoportjait előzetes bejelentkezés alapján.

10.30 órától "Păpuşica Bălăioara" címmel – a könyvtár román nyelvú bábcsapatának előadása.                                                16 órától Ribes nigrum, avagy egy történet a barátságról címmel a könyvtár Fakalinka bábcsapata mutatja be legújabb bábjátékát.  

2022. június 2., csütörtök 

Szabadság, szerelem – Petőfi online irodalmi kvízjáték indítása

A Kájoni János Megyei Könyvtár legújabb online kvízjátékának témája a Petőfi-emlékévhez kapcsolódik. A június 2-án induló kvízjáték főként a középiskolás korosztályt szólítja meg, a játékot  a  megyei könyvtár mellett a csíkszentgyörgyi és a csíkszentsimoni községi könyvtárak is népszerűsítik. A kvízkérdésekre helyesen válaszoló játékosok közt értékes díjakat sorsol ki a könyvtár, Hargita Megye Tanácsának támogatásával.

2022. június 3., péntek, 17 óra, Kájoni János Megyei Könyvtár

Közönségtalálkozó Tamás Kincső prózaíróval

A Hargitai Megyenapok eseménysorában 2022. június 3-án, délután 17 órától Tamás Kincső, a csíkszeredai születésű, Sepsikőröspatakon élő prózaíró, a Csinált-patak állatkertje, a  Módos asszony üres kézzel és a Fehér kavicsok című könyvek szerzője lesz a  Kájoni János Megyei Könyvtár vendége. D. Balázs Ildikó újságíró beszélget a kortárs erdélyi próza fiatal képviselőjével eddig megjelent könyveiről, további terveiről.

A megyenapok eseménysorában szervezett könyvtári programok bővebb ismertetése elérhető lesz a Kájoni János Megyei Könyvtár honlapján: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu illetve Facebook oldalán  (Kájoni János Megyei Könyvtár).

 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

130 éve

1894. április 22-én Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató, Ferenc-rendi házfőnök.

Tovább ►

<< < 2024 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost