Keres
2024. április  18., csütörtök, Andrea
Magyar
 

ZSUZSA KÖNYVE – bemutatták a Tapodi Zsuzsa professzor születésnapjára készült tanulmánykötetet a szerkesztők

2022 MáJ
18

 Dr. Tapodi Zsuzsa irodalomtörténész, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kar Humántudományi Tanszékének professzora, 2007-2016 között tanszékvezetője, az összehasonlító irodalomtudomány oktatója. Gazdag és szerteágazó munkássága előtt születésnapi tanulmánykötettel tisztelegnek pályatársai, tanítványai, kollégái. Zsuzsa könyve – Tanulmányok Tapodi Zsuzsa születésnapjára címmel az  Erdélyi Múzeum-Egyesület kiadásban jelent  meg a harmincnégy tanulmányt magába foglaló kötet, Lajos Katalin és Pieldner Judit egyetemi oktatók szerkesztésében. A Kájoni János Megyei Könyvtár elóadóterme volt a születésnapi kötet bemutatójának helyszíne 2022. május 17-én délután. A könyv szerkesztői mutatták be a kötetet, az ünnepelt professzor, dr. Tapodi Zsuzsa  mai és volt kollégái, tanítványai és más érdeklődők is megtisztelték jelenlétükkel az ünnepi bemutatót. Részletek:   

A kötetet bevezető köszöntőben dr. Suba Réka egyetemi oktató, egykori tanítvány így fogalmaz.

“... A kultúrák közötti közeledést segítő, hídépítő munkában volt és van jelenleg is meghatározó szerepe az ünnepeltnek, Tapodi Zsuzsa professzor asszonynak, aki azokhoz a ritka emberekhez, barátokhoz, személyiségekhez tartozik, akiknek tanári munkáját, példáját mind hallgatói, mind pedig az egyetem és a tanári munkaközösség nagyra értékelte és értékeli mind a mai napig.”

Dr. Pieldner Judit, a kötet társszerzője megköszönte a szerzőknek, hogy vállalták a születésnapi meglepetéskötet létrehozását. A kötet tartalmát részletesen bemutatták a szerkesztők - Lajos Katalin és Pieldner Judit - az ünneplt  professzor kollégái.

Lajos Katalin  kiemelte, hogy Tapodi Zsuzsa hatása közvetlenül és közvetetten is megjelenik a kötetben, a fejezetek témaköreit  interdiszciplináris kapcsolati hálója és szerteágazó kutatói érdeklődése határozta meg. A gazdag és változatos tematikájú kötet tanulmányait két nagyobb tematikus tömbbe sorolták a szerkesztők, az irodalomtudomány és a nyelvészet - fordítástudomány-néprajz területéről válogatva az írásokat. Az irodalomtudományi tömb első fejezete az imagológiai megkzöelítésű írásokat tartalmazza. Történetírás, toposz, kultusz kapcsolatát vizsgálják a második fejezet tanulmányai. A Szövegek szövete címet viselő fejezet az irodalmi szövegek közti összefüggésekkel, az intertextualitással kapcsolatos tanulmányokat foglal magába, Megszólalások a kortárs irodalomban címet viseli a negyedik fejezet. 

A  Nyelvészet, a fordítástudomány és néprajz körébe tartozó tanulmányok a nyelvtanítás gaykorlati kérdéseivel, a frazeológiai, névtani és helytörténeti támákkal foglalkoznak.  Román nyelvű tanulmányokat tartalmaz a következő fejezet illetve az utolsó kritikákat és esszéket foglal magába.

A kötet szövegei széles tudományos pászmát ölelnek fel, ezáltal is kifejezve a kapcsolatok és a tudományos érdeklődés sokoldalúságát, amely jellemzi Tapodi Zsuzsát mint oktatót és kutatót - emelte ki Pieldner Judit. Lajos Katalin hangsúlyozta, a  kötet szerkesztése során a szakmaiságot és emberséget, az együttműködést tapasztalhatta meg mindvégig.

"Köszönöm a kötetek szerkesztőinek és szerzőinek, hogy vállalták a létrehozással járó munkát és arról is gondoskodnak, hogy a nagyközönség is tudomást szerezhessen ezekről a filológusi teljesítményekről! A legfontosabb, személyes értéke számomra a Zsuzsa könyvének az a megbecsülés és szeretet, ami lapjaiból felém árad, és ami mindennél többet ér! " - mondta  Tapodi Zsuzsa a bemutató alkalmával 

Vlaicu Lajos, a Hargita Népe újságírója - Tapodi Zsuzsa tenítványa - tudósított a kötet bemutatójáról, a Hargita Népe 2022. május 18-i számában: A klasszikus értelemben vett humán értelmiségi.

Tapodi Zsuzsával a kötet megjelenése kapcsán interjú is készült: 

Születésnapi meglepetéskötet. Vlaicu Lajos, Hargita Népe 2022. május 18.

 


 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

130 éve

1894. április 22-én Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató, Ferenc-rendi házfőnök.

Tovább ►

<< < 2024 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost