Keres
2022. július  04., hétfő, Ulrik
Magyar
 

FERENCES ISKOLADRÁMÁK II-III. Csíksomlyói passiójátékok – könyvbemutató és előadás

2022 JúN
21

A Kájoni János Megyei Könyvtárban mutatták be a Ferences iskoladrámák második és harmadik kötetét tegnap, 2022 június 20-án délután. A Balassi Kiadó gondozásában 2021-ben megjelent kötetek 1740 és 1762 között, Csíksomlyón előadott passiójátékok eredeti szövegét, énekeit és elemzését teszik közkinccsé. A könyvekről és a csíksomlyói iskoladrámákról Pintér Márta Zsuzsanna, irodalom-és színháztörténész, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem dékánja; Kővári Réka zenetörténész és Medgyesy S. Norbert művelődéstörténész, a sajtó alá rendező Régi Magyar Drámatörténeti Kutatócsoport tagjai osztották meg gondolataikat az eseményre egybegyült közönséggel. A könyvbemutató résztvevőit P. Urbán Erik, az Erdélyi Ferences Rendtartomány provinciálisa is köszöntötte. A könyvbemutatón a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium diákjai Kovács László egyházzenész, orgonista és Kővári Réka közreműködésével nyújtottak ízelítőt a hajdani csíksomlyói misztériumjátékokból. Részletek: 

"A ferences lelkiség és egyben kultúra gyümölcsei közül újabb két vaskos kötetre való kincsesbánya látott napvilágot a Ferences iskoladrámák sorozatában. A kiadványok kivétel nélkül csíksomlyói misztériumjátékokat tartalmaznak. Ezért a mai nap ünnep az erdélyi ferencesek, a csíkiak és az egész magyar kultúra számára. Mára a csíksomlyói kegyhely védőbástyája lett a hitnek, a szellemi életnek, a kultúrának, mindannak ami a nemzeti öntudatot meghatározza." - hangzott el Urbán Erik ferencrendi provinciális köszöntőjében, aki arról is beszélt, hogy a most kiadott passiójátékokat a csíksomlyói kolostor könyvtára őrizte meg. Muckenhaupt Erzsébet könyvtörténész-muzeológus a kolostor könyvtárának páratlan könyvgyűjteményét a nehéz időkben megmentette, eddig 5 könyvet publikált róla és önzetlenül segítette minden kutató munkáját. 

Pintér Márta Zsuzsanna irodalomtörténész, Régi Magyar Drámatörténeti Kutatócsoport vezetője beszélt a kötetek keletkezéstörténetéről, rámutatott, összesen hat kötetet terveznek kiadni a ferences iskoladrámákról, a kritikai kiadások teljes hitelességgel mutatják be az eredeti kéziratokat.

„Leírtuk azt is, hogy mit lehet tudni a szerzőről, a diákokról, akik annak idején bemutatták az iskoladrámákat. A köteteinkben benne a szereposztások, a szövegek jegyzetei és minden fontos, amit a kéziratokról lehet tudni” – mondta Pintér Márta. 

A csíksomlyói ferences színi hagyomány jelentőségéről Medgyesy S. Norbert művelődéstörténész - a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, BTK – Történettudományi Intézete tanszékvezetője beszélt,  Kővári Réka zenetörténész a ferences színjátszás zenei vonatkozásait mutatta be.

Az esemény résztvevői számára igazi irodalmi-zenei csemegét jelentettek a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium diákcsoportja, Kovács László egyházzenész, orgonista és Kővári Réka előadásában megszólaló szövegek és dallamok, amelyek ízelítőt nyújtottak a csíksomlyói diákelődök misztériumjátékaiból:  a magyar színház-, dráma-, lelkiség- és zenetörténetben páratlan értéket jelentő csíksomlyói drámakorpuszból. Sántha Emőke és Kovács Szilveszter, a  Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium két diákja által megszólaltatott  énekek - a Péter-siralom és a Kerub és Szeráf éneke Máriáról - különleges élményt nyújtottak a közönségnek.

Köszönetet mondunk a könyvbemutató szervezésében közreműködő Muckenhaupt Erzsébet nyugalmazott muzeológusnak, a csíksomlyói ferences könyvtár értékeit feltáró könyvtörténész-kutatónak. Valamint a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium vezetőségét és a diákokat felkészítő tanárokat is köszönet illeti munkájukért.

 A Kájoni János Megyei könyvtár ajándékkötetekben részesült a Régi Magyar Drámatörténeti Kutatócsoport kiadványaiból. Az érdeklődő olvasók, kutatók számára a kiadványok megtalálhatók a könyvtár helyismereti részlegén.

Az eseményről a Hargita Népe 2020. június 21-én megjelent lapszámában olvasható Bíró István tudósítása:

Csíksomlyói passiójátékok a könyvtárban 

 
NYITVATARTÁS

JÚNIUS 20 - SZEPTEMBER 5.

HÉTFŐ:

11.00 - 18.00

KEDD, SZERDA, CSÜTÖRTÖK: 

8.00 - 15.30

PÉNTEK: 

8.00 - 14.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

JúL
25

85 éve

1937. július 25. Gyergyóalfaluban született Sövér Elek festőművész.

Tovább ►

JúL
14

265 éve

1757.  július 14. Kolozsváron meghalt  Boross József jezsuita, egyházi író. 

Tovább ►

JúL
05

45 éve

1977. július 05. Budapesten meghalt Mihály László költő, regényíró, újságíró.

Tovább ►

JúL
05

115 éve

1907. július 05. Csíkszeredában született Nagy István  karmester, hegedűművész, zenetanár.

Tovább ►

<< < 2022 JÚLIUS > >>
H K SZ CS P SZ V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost