Keres
2023. június  03., szombat, Klotild
Magyar
 

HARGITA -TÁJ, EMBER, TÖRTÉNET - 2022 – indul a honismereti vetélkedő második fordulója

2022 SZEPT
07

A Kájoni János Megyei Könyvtár idén második alkalommal hirdette meg  Hargita, táj, ember, történet című honismereti témájú vetélkedőjét, Hargita Megye Tanácsának támogatásával. Vetélkedőnkre Hargita megyei iskolák 5-7 osztályos, három főből álló csapatai nevezhettek be. A 2022 júniusában lezárult első fordulóban húsz iskolai csapat vett részt, a megye nyolc településéről, közülük 15 csapat folytathatja a versenyt és mérheti össze tudását, kreatívitását a következő fordulóban.

A verseny első fordulója során több olyan Hargita megyei személyiség életrajzával és munkásságával ismerkedhettetek meg, akiknek idén születésük vagy haláluk kerek évfordulójára emlékezünk. 

2022. szeptember 15-én Barangolás nagyjaink nyomában címmel indul a verseny következő fordulója. A továbbjutott csapatok feladata ezúttal egy interaktív térkép elkészítése lesz, amelyen neves Hargita megyei személyiségek életrajza, munkássága nyomában járhatjuk be megyénk néhány települését, helyszínét. Az elkészült interaktív térképek beküldési határideje: 2022. október 17., hétfő.

További fontos tudnivalók a faladat megoldásához:

A térkép készülhet bármilyen technikával, lehet hagyományos, papíralapú vagy digitális térkép is. Fontos, hogy minél kreatívabb, ötletesebb megoldások szülessenek!

Hargita megye, vagy a megye valamely régiója, esetleg egy települése térképén jelöljetek be egy útvonalat, amely olyan helyszíneken, látnivalókon vezet  végig, amelyek kapocsolódnak az első forduló feladatai során megismert neves személyiségek életrajzához, munkásságához.

A következő személyiségek szerepeltek az I. forduló feladataiban: Áprily Lajos, Domokos Pál Péter, Endes Miklós, Fodor Sándor, Gál Sándor, Kovács Piroska, Nagy István (festőművész), Páll Lajos, Salamon Ernő, Tamási Áron, Tarisznyás Márton, Venczel József, Vitos Mózes, Zöld Péter.

A felsoroltak közül, válasszatok egy, két  vagy legtöbb három személyiséget, akikhez a készülő térképen megjelölt útvonalon különböző helyszínek, látnivalók kapcsolódnak.

Fontos: a térképen megjelölt útvonalon szerepeljen legalább öt olyan helyszín, látnivaló,  amelyek kapcsolódnak a kiválasztott személy/személyek életéhez, munkásságához.  (Figyelem: egy településen belül is lehet  több helyszínt megjelölni, péládul emlékház, iskola, műemlék, síremlék, szobor, emléktábla stb.)

A térkép tartalmazzon a kiválasztott személyiségekről és a bemutatott kapcsolódó helyszínekről szöveges és/vagy képi információkat. ( pl.  a kiválasztott személyhez/személyekhez kötődő életrajzi adatokat, stb., illetve legyenek vizuális tartalmak elhelyezve a térképen, fotók, rajzok, stb. például az adott  személyhez kapcsolódó épületről, szoborról, stb.)

Az információkereséséhez ajánljuk a Kájoni János Megyei Könyvtár Hargita megyére vonatkozó online adatbázisait:

Hargita megyei helyismereti adatbázisa

Hargita megyei személyiségek adatbázisa

Az elkészült és beküldött munkákat a zsűri pontozza, figyelembe véve a kreatív megoldásokat és a tartalmat is. A beküldött térképek és az első forduló eredményei alapján választjuk ki azokat a csapatokat, akik majd a Kájoni János Megyei Könyvtárban szervezett döntőn képviselik iskolájukat és bemutatják az elkészült  térképeket.  

A vetélkedő döntőjén legjobbnak legügyesebbnek bizonyuló csapatok értékes díjakban részesülnek, de a többi csapat sem távozik üres kézzel, minden döntőbe jutó csapat oklevelet és ajándékot kap,  a második fordulóban résztvevő csapatok emléklapban és ajándékban részesülnek.

A vetélkedő döntőjének tervezett időpontja: 2022. október 25., kedd 13 óra.*

 Kapcsolattartók:  Máthé Izabella és Kelemen Katalin.

További információk kérhetők a következő telefonszámokon: 0745 018 143 és 0720 544 093 telefonszámon, vagy személyesen a Kájoni János Megyei Könyvtár helyismereti részlegén.

Minden versenyző csapatnak tartalmas időtöltést, jó kutakodást és vetélkedést kívánunk,  a Kájoni János Megyei Könyvtár szervező csapata!

*A szervezők fenntartják a programváltoztatás jogát.

 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

JúN
10

295 éve

1728. június 10. Gyulafehérváron meghalt Antalfi János /Antalffy/, Erdélyi római katolikus püspök 

Tovább ►

JúN
05

90 éve

1933. június 5. Gyergyószárhegyen meghalt Szini Lajos író, újságíró. 

Tovább ►

JúN
05

55 éve

1968 június 5. Székelyudvarhelyen meghalt Jaklovszky Dénes, pedagógiai szakíró, műfordító.

Tovább ►

JúN
02

130 éve

1893. jún. 2. Csíkszentimrén született Bálint Ákos népművelő, tankönyvíró, zeneszerző.

Tovább ►

<< < 2023 JÚNIUS > >>
H K SZ CS P SZ V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost