Keres
2024. május  03., péntek, Tímea
Magyar
 

BIBLIOTERÁPIA A KÖNYVTÁRAKBAN – szakmai képzés és műhelymunka könyvtárosoknak

2022 NOV
10

A Kájoni János Megyei Könyvtár háromnapos szakmai képzésnek adott otthont 2022. november 7-10 között, Biblioterápia a könyvtárakban címmel. A szakmai programot a Communitas Alapítvány valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség támogatásával szervezte a Pro Libris Könyvtári Egyesület a Kájoni János Megyei Könyvtárral karöltve. A képzésen és műhelymunkán húsz könyvtáros vett részt, a Kájoni János Megyei Könyvtár munkatársai mellett Hargita megyei köz- és iskolai könyvtárak munkatársai. A háromnapos képzés során a meghívott előadó, dr. Bartos Éva, biblioterapeuta, a könyvtári biblioterápia magyarországi megalapozója, a Magyar Biblioterápiás Társaság alapítója nyújtott betekintést a résztvevőknek a fejlesztő biblioterápia könyvtári alkalmazásának lehetőségeibe és módszereibe. Részletek: 

A biblioterápia nem más, mint a könyvek általi, olvasmányok révén történő gyógyítás, segítés, támogatás, amely természetes eszközként kapcsolódik a könyvtárosok mindennapi munkájájhoz. A hazai könyvtárosok között is egyre többen érdeklődnek a biblioterápia és módszerei könyvtári alkalmazása iránt. 

Az olvasási kultúra megerősítése és fejlesztése érdekében alkalmazható biblioterápiás eljárás segítséget tud nyújtani a művelődési és egyéb hátrányokkal küzdő gyerekek, fiatalok felzárkóztatásához, a különböző nehézségekkel küszködő felnőttek, idősek problémamegoldásához. A program célja ráirányítani a résztvevők figyelmét arra, hogy a biblioterápia módszere a közösségfejlesztés és kommunikáció generátoraként alkalmazható. 

A háromnapos műhelymunkán résztvevő könyvtárosok a biblioterápia elméleti alapjaival is megismerkedtek, ugyanakkor kipróbálhatták a fejlesztő biblioterápia néhány jó gyakorlatát. Többek között olyan módszereket, amelyek révén beépíthetik mindennapi könyvtári munkájukba a biblioterápiát, például a csoportmunka során gyakorolhatták, hogyan készítsenek foglalkozástervet és hogyan valósítsák azt meg. A megismert eljárásokat a kisebb könyvtárakban dolgozó munkatársak is hasznosíthatják munkájuk során.

A csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár munkatársai mellett a gyergyószentmiklósi, kézdivásárhelyi és székelyudvarhelyi városi könyvtárakból érkeztek kollégák, a csíkszentdomokosi, gyimesközéploki, bögözi községi könyvtárosok, valamint két csíkszeredai középiskola, a Márton Áron Főgimnázium és a Kós Károly Szakközépikola könyvtárosai is  részt vettek a képzésen. A résztvevő húsz könyvtáros különböző szakmai háttérrel és tapasztalattal érkezett, de közös volt bennük az érdeklődés és lelkesedés az új módszerek megismerése iránt. 

A résztvevők a dr. Bartos Éva által szerkesztett Biblioterápia közelről: "A szentendrei modell" című kézikönyvet kapták ajándékba, amely a budapesti Pont Kiadó gondozásában jelent meg 2020-ban. A kiadvány nélkülözhetetlen segítőtársuk lehet munkájukban, gazdag példatár található benne a biblioterápiás eljárás alkalmazási lehetőségeiről, jó gyakorlatairól, például a különböző csoportok, korosztályok számára kidolgozott foglalkozástervek, amelyek nagy segítséget nyújthatnak  a most megismert  eljárások, módszerek alkalmazása során. 

Borbé Levente, a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium könyvtárosa - aki maga is  vezet biblioterápiás jellegű csoportfoglalkozásokat középiskolásoknak - résztvevőként számolt be a képzésről. A Székelyföldi Iskolai Könyvtárosok blogján olvasható beszámolójából idézünk: 

Dr. Bartos Éva "a fejlesztő-megelőző biblioterápia hatékonyságára hívta fel a figyelmet, amely tevékenység az értékes szépirodalommal érhető el. Azzal a szépirodalommal, amely értelmi és érzelmi gazdagodást tud nyújtani a résztvevők számára. Mindez egyben műveltség- és tudásgyarapodást is tud eredményezni. Hatékonyságát az irányított olvasással lehet elérni. Ezért éredemes a könyvtárosi feladatok közé „becsempészni”, helyet találni ennek a tevékenységnek, hiszen jól hat a normál életben lévő problémák feloldásában.

A fejlesztő-megelőző biblioterápiára napjainkban még nagyobb szükség van. Mostanság, amikor nem tudjuk megélni életünket, igen hasznos lehet. Fontos szerepet játszhat az egymást érintő kommunikáció/ kapcsolatteremtés gördülékenyebb kialakulásában. A foglalkozásvezető irányításával történő felolvasás után a résztvevők a közös beszélgetések által feltárt problémákat tárgyalják meg. Legtöbbször megoldást kereső, helyzetfelismerő, önvizsgálódást elősegítő gondolatokra éleződik ki."

"A továbbképző nemcsak felkészülésre, tudásátadásra volt jó, hanem az ismeretszerzésen túl szakmai tapasztalatnak, baráti kapcsolatok ápolására és a jövőbeni együttműködéshez is igen kiválónak bizonyult. Dr. Bartos Éva egy műhelyfoglalkozás megteremtését javasolta, ahol a jövendő és meglévő biblioterapeuták meg tudják osztani egymás között élményeiket, tapasztalataikat és ajánlásokat tudnak tenni a csoportos foglalkozásokra."

Borbé Levente: Biblioterápiás képzés a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban - 2022

 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

MáJ
26

45 éve

1979. május 26.  Csíkszentimrén meghalt Benedek Fidél, P. ferenc-rendi szerzetes, történész, az erdélyi ferencesek történetének kutatója.

Tovább ►

MáJ
16

175 éve

1849. május 16.  Csíksomlyón született  Tivai Nagy Imre gazdasági szakember, közíró, szerkesztő.

Tovább ►

MáJ
13

60 éve

1964. május 13.  Székelyudvarhelyen meghalt  Tompa László költő, műfordító, lapszerkesztő.

Tovább ►

MáJ
01

75 éve

1949. május 1-én Székelyudvarhelyen meghalt Dobos Ferenc történész, költő, tanár.

Tovább ►

<< < 2024 MÁJUS > >>
H K SZ CS P SZ V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost