Keres
2023. március  29., szerda, Auguszta
Magyar
 

EGYÜTT A KÖZÖSSÉGÉRT - A PRO LIBRIS KÖNYVTÁRI EGYESÜLET FELHÍVÁSA 2023 - Beszámoló a 2022-es évről

2023 MáRC
06

Tehet Ön is közösségünk jövőjéért! Adója 3,5%-ának felajánlásával hozzájárulhat ahhoz, hogy a Kájoni János Megyei Könyvtár kulturális programjai, közösségi szabadidős tevékenységei minél több emberhez eljussanak, hogy 2023-ban is minél több új kiadvány, friss olvasnivaló várja olvasóinkat. 

Kérjük Önöket, hogy adójuk 3,5%-ával támogassák a Pro Libris Könyvtári Egyesület működését 2023-ban is!

Az űrlap a könyvtár részlegein igényelhető.

Köszönjük mindenkinek, aki 2022-ben támogatta munkánkat!

Szeretettel várjuk Önöket a Kájoni János Megyei Könyvtárba változatos könyvtári programokkal és rendezvényekkel, számos újdonsággal, friss olvasnivalóval! 

PRO LIBRIS KÖNYVTÁRI EGYESÜLET  tevékenységéről, céljairól és a 2022-es évben elért eredményeiről, sikeres pályázatairól alább olvasható rövid beszámoló: 

PRO LIBRIS KÖNYVTÁRI EGYESÜLET létrejötte óta, közel két évtizede sikeres pályázatai révén is segíti a Kájoni János Megyei Könyvtár kulturális- és oktatási programjainak megvalósulását, valamint számos könyvtári rendezvény és a helyi közösségek bevonásával szervezett program létrejöttét és lebonyolítását. 

Az egyesület és a megyei könyvtár közös célkitűzése olyan innovatív könyvtári programokat nyújtani a helyi közösségek számára, amelyek az iskolán kívüli, élményközpontú tanulás lehetőségét biztosítják, modern oktatási környezetben,  információs technológia és okos eszközök használata révén.

Ugyanakkor az egyesület támogatja olyan oktatási programok, képzések és szakmai projektek megvalósulását, amelyek célja a könyvtárosok szakmai képzése, a szakmai kompetencia fejlesztése, ezáltal a minőségi könyvtári szolgáltatások megvalósulását segíti elő. 

Beszámolónkban a Kájoni János Megyei Könyvtárban 2022-es évben megvalósult tevékenységeket, programokat soroljuk fel röviden, amelyek a Pro Libris Könyvtári Egyesület közreműködésével, támogatásával valósulhattak meg.

Az egyesület által 2022-ben benyújtott 5 pályázat közül 3 nyert támogatást, öszesen 11 550 lej értékben. 

 A nyertes pályázatok révén megvalósított közösségi-, kulturális és oktatási könyvtári programok, tevékenységek:

A Bethlen Gábor Alap támogatásával megvalósított projekt:

Az egyesület működési és eszközbeszerzési támogatása című pályázatával a a Pro Libris Könyvtári Egyesület 8050 lej összegű támogatást nyert a Bethlen Gábor Alaptól. Az elnyert pályázati támogatás lehetővé tette a 2022-es év második felében a Virtuális séták Hargita megye településein elnevezésű online helyismereti szolgáltatás továbbfejlesztését, bővítését. A támogatás révén a Kájoni János Megyei Könyvtár, a székelykeresztúri, szentegyházi, és gyimesközéploki települési könyvtárak mellett  2022 második felében újabb öt település könyvtára csatlakozott a projekthez.

A Pro Libris Könyvtári Egyesület pályázata által elnyert támogatás lehetővé tette az adatbázis jelentős bővítését. A szükséges munkálatok elvégzésére szerződtetett 8 személy munkája eredményeként 2022. december végéig az online adatbázisban több száz új rekord vált elérhetővé, az adatbázisban elérhető digitalizált fotódokumentumok száma jelenleg meghaladja az 1200-at.

 

A Communitas Alapítvány támogatásával megvalósult programok:

 1. Játékos angol nyelvtábor a könyvtárban

2022 őszén az októberi vakáció ideje alatt négynapos angol nyelvtáborra került sor a Kájoni János Megyei Könyvtárban, a Pro Libris Könyvtári Egyesület és a könyvtár szervezésében. A négy nap alatt a résztvevő gyerekek változatos játékok és feladatok révén bővíthették angol nyelvi ismereteiket. Az egyesület nyertes pályázata révén 1500 lej támogatást nyert a tábor megszervezésére a Communitas Aplapítványtól.

2. Biblioterápia a könyvtárakban – szakmai képzés és műhelymunka könyvtárosoknak

Biblioterápia a könyvtárakban címmel háromnapos szakmai képzésnek adott otthont 2022. november 7-10 között a Kájoni János Megyei Könyvtár. A szakmai programot a Communitas Alapítvány és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség támogatásával szervezte a Pro Libris Könyvtári Egyesület a Kájoni János Megyei Könyvtárral karöltve. A Communitas Alapítvány 2000 lejjel támogatta a program megvalósulását.

A képzésen és műhelymunkán húsz könyvtáros vett részt, a Kájoni János Megyei Könyvtár munkatársai mellett Hargita megyei köz- és iskolai könyvtárak munkatársai. A meghívott előadó, dr. Bartos Éva biblioterapeuta, a könyvtári biblioterápia magyarországi megalapozója, a Magyar Biblioterápiás Társaság alapítója nyújtott betekintést a résztvevőknek a fejlesztő biblioterápia könyvtári alkalmazásának lehetőségeibe és módszereibe.


 

 

 

 


 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

MáRC
28

150 éve

1873. március 28. Csíkmindszenten született Nagy István festőművész.  A 20. század magyar képzőművészetének kimagasló egyénisége. 

Tovább ►

MáRC
26

120 éve

1903. március 26. Csíkszeredában született Gözsy Béla gyógyszerész, egyetemi tanár. 

Tovább ►

MáRC
18

110

1913. március 18. Csíkmindszenten meghalt Becze Antal jogász, országgyűlési képviselő, Csík megye alispánja 1882-1906 között.

Tovább ►

MáRC
18

110 éve

1913. március 18. Székelyudvarhelyen született Haáz Ferenc etnográfus, Haáz Ferenc Rezső fia. 

Tovább ►

MáRC
16

70 éve

1953. március 16. Capul Midia-n meghalt Boros Domokos Fortunát, P. Ferenc-rendi szerzetes, történész, egyháztörténész, a Ferenc-rend erdélyi tartományfőnöke

Tovább ►

MáRC
13

360 éve

1663. március 13. Temesváron meghalt Szentgyörgyi Ferenc római katolikus püspök.

Tovább ►

MáRC
09

160 éve

1863. március 9. Nyárádszentbenedeken született Fülöp Árpád tanár, irodalomtörténeti tanulmányok szerzője.

Tovább ►

MáRC
07

55 éve

1968. március 7. Csíkszeredában született Erőss Zsolt hegymászó. A világ tizennégy nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsa közül tizet hódított meg, az első magyarként mászta meg a Föld legmagasabb hegyét, a Csomolungmát.

Tovább ►

<< < 2023 MÁRCIUS > >>
H K SZ CS P SZ V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost