Keres
2024. április  30., kedd, Katalin
Magyar
 

ÚJ SZOLGÁLTATÁS: Kölcsönözz gyorsan és okosan a könyvtárban! - Önkiszolgáló kölcsönzés

2023 OKT
03

Több mint egyéves előkészítő munka után 2023-ban elérhetővé vált a Kájoni János Megyei Könyvtár új, modern szolgáltatása. Az önkiszolgáló kölcsönzés és visszavétel a könyvtár emeleti, kölcsönző részlegén működik. A rádiófrekvenciás technológián (RFID) alapuló önkiszolgáló rendszerben pillanatok alatt, könyvtáros segítsége nélkül lehet könyveket kikölcsönözni és visszahozni a könyvtárba. Jelenleg már több tízezer kiadvány közül válogathatnak a könyvtár használói, és kölcsönözhetik önállóan a köteteket az önkiszolgáló kölcsönzőpultnál.  A modern szolgáltatás bevezetését Hargita Megye Tanácsának jelentős anyagi támogatása tette lehetővé. A könyvtár Youtube csatornáján videókban mutatjuk, hogyan működik az önkiszolgáló pult használata:

KÖLCSÖNZÉS FELIRATOS   / HANGOS

VISSZAVÉTEL FELIRATOS / HANGOS 

Az önkiszolgáló kölcsönző-rendszer bevezetéséhez modern technológiai berendezések és eszközök megvásárlására volt szükség (önkölcsönző pult, RFID kódolvasók, RFID-címkék, lopásgátló kapuk). Ugyanakkor a könyvtári dokumentumokat egyedi azonosító címkékkel (RFID-címkékkel) kell ellátni, mindez nem kevés munkát jelent. Már 2022-ben elkezdődött a dokumentumok címkézése, prioritást élveztek az ifjúsági irodalom kategóriájába sorolható dokumentumok, de jelenleg is folyamatosan zajlik a könyvtárban a kölcsönözhető állomány felcímkézése.

Mi az RFID-technológia (Radio Frequency Identification Data)? 

A rádiófrekvenciás technológia modern, fejlett megoldás a könyvtárak és archívumok részére. Lehetővé teszi nagy mennyiségű adat elektronikus tárolását, illetve az adatok leolvasása fizikai kontaktus nélkül, nagyobb távolságból, tömegesen is megoldható. Felgyorsítja az információ áramlását,  növeli a hatékonyságot, lerövidíti a könyvek kiadásának és visszavételének idejét, hozzájárul a szolgáltatások minőségének további javításához.

Az adatok tárolása egy szilícium alapú, antennával rendelkező, hordozható csipen történik, az adatok továbbítása pedig rádióhullámok segítségével valósul meg. A fejlesztés során minden könyv egyedi elektronikus (RFID) címkét kap, amelynek azonosító számát a könyvtári rendszerben társítják a könyvek mellé. A rendszer digitálisan tárolja az adatokat, az RFID címkével ellátott könyvtári könyvek és más dokumentumok kikölcsönzését/visszavételét automatikusan rögzíti.

Hogyan működik az önkiszolgáló kölcsönzés?

A könyvtárlátogatók segítség nélkül kölcsönözhetik és szolgáltathatják vissza a könyvtári dokumentumokat az önkölcsönző pultoknál.

Kölcsönzéskor az olvasó az önkölcsönző pultnál kiválasztja a Kölcsönzés gombot, azonosítja magát olvasókártyájával, majd a pulton a kijelölt felületre helyezi a kölcsönözni kívánt köteteket, a rendszer automatikusan beolvassa a könyvek adatait.

Figyelem! Ha valaki ellenőrzés nélkül szeretné kivinni a könyveket, az RFID-címke a kijáratnál elhelyezett lopásgátló kapuknál riaszt.

A dokumentumok visszaadása ugyanilyen egyszerű, a könyvtárhasználó az önkölcsönző pultnál kiválasztja a Visszavétel gombot, a kijelölt felületre helyezi a visszahozott könyveket, a rendszer  beolvassa az adatokat, megtörténik az automatikus visszavétel, majd a kijelölt helyre teszi a visszavitt könyveket.


Milyen előnyökkel jár a könyvtárban az RFID technológia?

Leegyszerűsíti a könyvtári adminisztrációt, a könyvtári állomány és a könyvtárhasználat nyilvántartását.

Lehetővé teszi a kölcsönzési folyamat automatizálását, lerövidíti a kölcsönzésre-visszhozására szánt időt.

Az új technológia biztosítja az állomány védelmét is. Az RFID érzékelő megmutatja, hogy az adott könyv melyik polcon, hol található, ez lényegesen lerövidíti a könyvek keresésére fordított időt.

A szolgáltatás bevezetésével várhatóan rövidül a kölcsönzési folyamat, illetve a könyvtári adminisztrációra fordított idő, így a könyvtárosok több időt fordíthatnak kreatív tevékenységekre, például különböző kulturális és közösségi rendezvények szervezésére, olvasókörök, könyvtári foglalkozások vezetésére, illetve a könyvtári adatfeldolgozó, adatbázisépítő tevékenységekre.

 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

130 éve

1894. április 22-én Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató, Ferenc-rendi házfőnök.

Tovább ►

<< < 2024 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost