Keres
2024. május  09., csütörtök, Gergely
Magyar
 

Magkönyvtár– új, zöld szolgáltatást indít novembertől a könyvtár

2023 NOV
01

MOTTÓ: „ Ha van egy kerted és egy könyvtárad, akkor mindened megvan, amire szükséged lehet. ” (Cicero)

A Kájoni János Megyei Könyvtár sokféle kulturális és szabadidős tevékenységgel, rendezvénnyel vesz részt helyi közösségeink életében, idén novembertől szolgáltatásait új kezdeményezéssel bővíti. Hargita Megye Tanácsának támogatásával a környezettudatosság, a helyi és az őshonos növények támogatása, valamint a közösségi élet fenntartása érdekében speciális, zöld szolgáltatást indít a könyvtár.  A MAGKÖNYVTÁR működtetésének alapja a magok kölcsönzése, termesztése és visszaadása. Részletek alább:

A nyugati országokban már több éve működik ez a környezettudatos könyvtári szolgáltatás. Az első magkönyvtárak az Amerikai Egyesült Államokban jelentek meg, Magyarországon is több működik. A lakosság egyre inkább nagyobb városokba tömörül, elveszíti szoros kapcsolatát a természettel, ezért nagyon fontos, hogy a közösségi térként is működő könyvtár segítse a közvetlen környezetét, közösségét a természettel való együttélésben. A maggyűjtés természetesen egy ősi szokás, mellyel hazánkban, megyénkben az emberek, növénytermesztéssel foglalkozók évtizedek óta foglalkoznak. A magok cseréje, ajándékozása családtagok és szomszédok közt évente történik napjainkban is.

A magkönyvtár célja tehát a közvetlen környezet, az őshonos növényvilág megőrzése és a kertészkedés iránt érdeklődő közösség segítése. A magkönyvtár a magmegőrzés és a magkölcsönzés által segíti közösségét, teret és helyet biztosít az őshonos és a helyi időjárást jól tűrő zöldségek és fűszerek magvainak tárolásához és cseréjéhez.

A magkönyvtár működtetésének alapja a magok kölcsönzése, termesztése és visszaadása.

Az új, zöld szolgáltatást a megyei könyvtár regisztrált olvasói, használói vehetik igénybe. A regisztráció pár percet vesz igénybe a recepciós pultnál. 

Az őshonos magok cseréje, kölcsönzése a könyvtár erre a célra kialakított helyszínén, a könyvtárépület földszintjén történik, a nyitvatartás ideje alatt. 

A magkönyvtár használata egyetlen íratlan szabályon alapul, mégpedig, hogy a kertészkedést kedvelő regisztrált látogató a tavasszal kölcsönzött magok kétszeresét visszajuttatja a könyvtárnak, lehetőleg a saját termés betakarítása eredményéből.  A visszahozott magok biztosítják a magkönyvtár gyűjteményét. A visszajuttatott magok ezután egy másik látogatóhoz, esetleg hobby kertészhez kerülnek.  Természetesen más őshonos zöldségek, fűszerek magjait is szívesen fogadja a magkönyvtár, nemcsak a már kölcsönzött növények magjait.

A magkönyvtár feltöltése hamarosan kezdődik. Az őszi évszak pont megfelelő a magkönyvtár elindításához.

Kérjük kedves olvasóinkat, hogy segítsenek a magok gyűjtésében! Amennyiben rendelkeznek idei jól  termő, őshonos, a helyi klímát jól bíró növények magjaival, kérjük hozzanak be a könyvtárba, hogy a maggyűjtemény szaporodjon.

A magokat kis papír tasakokban szeretnénk tárolni, kérjük kedves látogatóinkat, hogy ebben a formában juttassák el a könyvtárhoz. A tasakok mellé néhány fontos információt csatolunk, mégpedig a mag nevét, fajtáját, a magfogás évét és helyét, valamint fény- és vízigényét.

A kertészkedő ember szívesen osztja meg tapasztalatait a növénytermesztés kapcsán, a saját termés mindig örömet okoz, ezért is van közösségkovácsoló szerepe a magkönyvtárnak. A hobby kertészkedés erősíti a természet iránti felelősséget és a mások iránti odafigyelést, vagyis empátiát.

Szeretettel várjuk kedves látogatóinkat akár olvasók, akár kertészek, akár kis kertészek, akár csak ezután lesznek kertészek!

 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

MáJ
26

45 éve

1979. május 26.  Csíkszentimrén meghalt Benedek Fidél, P. ferenc-rendi szerzetes, történész, az erdélyi ferencesek történetének kutatója.

Tovább ►

MáJ
16

175 éve

1849. május 16.  Csíksomlyón született  Tivai Nagy Imre gazdasági szakember, közíró, szerkesztő.

Tovább ►

MáJ
13

60 éve

1964. május 13.  Székelyudvarhelyen meghalt  Tompa László költő, műfordító, lapszerkesztő.

Tovább ►

MáJ
01

75 éve

1949. május 1-én Székelyudvarhelyen meghalt Dobos Ferenc történész, költő, tanár.

Tovább ►

<< < 2024 MÁJUS > >>
H K SZ CS P SZ V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost