Keres
2024. április  27., szombat, Zita
Magyar
 

Cseke Gábor-emlékest és teremavató ünnepség

2024 JAN
23

A magyar kultúra napján ünnepi eseményre gyűltünk össze a Kájoni János Megyei Könyvtárban. Zsúfolásig telt az előadóterem, amely ezen túl a tavaly elhunyt Cseke Gábor költő, író, szerkesztő nevét viseli. Székedi Ferenc újságíró, szerkesztő, kezdeményezésére szervezte meg a Cseke Gábor-emlékestet a Kájoni János Megyei Könyvtár valamint a Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsának támogatásával. A bensőséges, közvetlen hangulatú esten Székedi Ferenc vezette az emlékezés fonalát, számos tisztelője, pályatársa, barátja idézte fel Cseke Gáborhoz fűződő személyes emlékeit, megidézve az író és szerkesztő, a költő és az ember alakját. Részletek: 

Cseke Gábor (1941-2023) kolozsvári születésű újságíró, költő, író, szerkesztő, műfordító közel két évtizeden át volt Csíkszereda kulturális életének egyik meghatározó személyisége. 

Az emlékest résztvevőit köszöntő  Gyulai Arthur, a könyvtár igazgatója elmondta: Székedi Ferenc újságíró, publicista javaslatára és több mint félszáz csíkszeredai polgár beadványának eleget téve a könyvtár előadóterme ezen túl Cseke Gábor nevét viseli. Székedi Ferenc, az est moderátoraként Cseke Gábor életpályájának felidézésével indította az emlékezést. A bevezetőben elhangzott: az újságíró, költő, író, szerkesztő, műfordító a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem bölcsészkarán diplomázott 1962-ben magyar nyelv és irodalomból. Az 1960-as évek elejétől az Ifjúmunkás, az Előre, majd a Romániai Magyar Szó szerkesztőjeként dolgozott és alkotott Bukarestben, 2003-as nyugdíjazásáig. Bár a fővárosi életet kisvárosira cserélte, az erdélyi magyar értelmiségi létet soha nem adta fel.

A  személyes hangvételű emlékezések tették igazán bensőségessé az est hangulatát. Az emlékezők sorában pályatársak, tanítványok, barátok a Cseke Gáborral való találkozásaikat, kapcsoltukat idézték fel: dr. Veress Albert pszichiáter, Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója, Ádám Gyula fotóművész, Ady  András költő, Daczó Katalin televíziós újságíró, Sarány István újságíró, Márton Árpád és Siklódy Ferenc képzőművészek, valamint Kelemen Katalin  könyvtáros osztották meg személyes történeteiket.  Az elhangzott megemlékezések és a közben vetített képek közelebb hozták a jelenlevőkhöz Cseke Gábor sokoldalú személyiségét és emberi arcát.

Szó esett arról is, hogy Cseke Gábor számtalan webes naplót, internetes blogot, honlapot szerkesztett, bemutatták az általa szerkesztett honlapot, a Kafé Phoenixet is, melyet ma ujkafe.website néven lehet megtekinteni. A Kafé arra is kiváló lehetőséget teremtett, hogy a  múlt és a jelen összefüggéseit feltáró saját olvasónaplóit és más könyvek kéziratait közölje. Kapcsolatai révén ugyancsak ő segített abban, hogy székelyföldi szerzők könyvei felkerüljenek a Magyar Elektronikus Könyvtárba. - emelte ki Székedi Ferenc.

Az eseményt jelenlétükkel megtisztelték Cseke Gábor gyermekei, Anna, Péter és Attila, ők leplezték le a terem falán elhelyezett Cseke Gábor-portrét, Siklódy Ferenc grafikusművész alkotását.

Életművének, munkásságának ismeretében, Hargita Megye Tanácsa poszt mortem Pro Cultura Hargitae díjjal ismerte el Cseke Gábor gazdag és szerteágazó tevékenységét. A díjat Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke adta át az író családtagjainak.

A jó hangulatú est kötetlen beszélgetéssel zárult. A névadás gesztusával a könyvtár és városunk közössége tiszteletét fejezi ki az író előtt, aki közel két évtizeden át meghatározó személyisége volt Csíkszereda kulturális életének. Mostantól Cseke Gábor nevét viseli a közösségi tér, amelyben közel egy évtizeden át az ő részvételével zajlott számos esmény, könyvbemutató és beszélgetés,  ezáltal is velünk marad emlékezete, személye.

Az ünnepi megemlékezésről Kovács Andrea tudósítása a Hargita Népe online felületén olvasható:

Közelebb kerülhettünk Cseke Gábor személyéhez

 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

130 éve

1894. április 22-én Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató, Ferenc-rendi házfőnök.

Tovább ►

<< < 2024 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost