Keres
2023. március  29., szerda, Auguszta
Magyar
 

Több mint 33 000 felolvasó szólaltatja meg Kányádi Sándor műveit

2015 FEB
17

Több mint 33 000-en szólaltatjuk meg ma, 2015. február 17-én Kányádi Sándor műveit, 12 országban, 167 településen csatlakoztak mostanig a maratoni felolvasáshoz.
Az országhatárokon belül 125 településen több mint 28 000-en olvasunk fel a költő gazdag életművéből. Hargita megye 65 települése csatlakozott több mint 18 000 felolvasóval. Határainkon túlról eddig 11 országból, 42 településről, közel 5000-en csatlakoztak a felolvasáshoz. Ezek a számadatok még nem véglegesek. Várjuk a híreket, bejegyzéseket a résztvevőktől, országhatáron innen és túlról! A közös olvasás élménye összekapcsol határokon innen és túl, éljük meg újra az együttolvasás örömét!

A Kányádi Sándor felolvasómaraton megnyitó ünnepsége délelőtt tíz órakor indult a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében, a rendezvény fő helyszínén, ahol Kányádi Sándor műveiből készült könyvkiállítás fogadja a felolvasókat. Az ünnepi hangulatot Kovács László zenetanár és tanítványa, Geréd Boglárka Kinga (Nagy István Művészeti Szakközépiskala) előadásban elhangzott Népdalok két hegedűre című hegedűjáték teremtette meg. Kopacz Katalin-Mária könyvtárigazgató köszöntő szavai nyitották meg az ünnepséget, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviseletében Szarka Gábor konzul köszöntötte a felolvasókat: "Természetesnek tartjuk azt, hogy a székelyföldi, csíkszeredai irodalmat szerető közönséggel együtt olvas fel Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa is. Számunkra ez egy különleges élmény, hatalmas megtiszteltetés." Első felolvasóként Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntötte a maraton résztvevőit és a Nagyküküllő című verset olvasta fel, majd Kopacz Katalin könyvtárigazgató, a Csíkszeredai Főkonzulátus munkaközösségének öttagú küldöttsége és a Sapientia EMTE csíkszeredai könyvtárának igazgatója, Balog László felolvasásában hangzott el Kányádi egy-egy verse.

Ezt követően a felnőttek átadták a stafétát a gyerekolvasóknak. A város iskoláiból érkező csoportok olvastak fel sorra a délelőtt folyamán. Elsőként a Petőfi Sándor Általános Iskola két osztályából. A Hallgat az erdő című verset kórusban mondták el a negyedik osztályosok. A Nagy Imre Általános Iskola harmadikos tanulói következtek a felovasásban, a Küküllő Kalendárium megzenésített verseiből énekeltek és furulyáztak. Őket váltották a Márton Áron Gimnázium tizedikes diákjai, a Fától fáig és a Fekete-piros című költeményeket Boldizsár Ágoston magyartanár felolvasásában hallhatták a jelenlevők.   Az iskola három osztályából olvastak fel a délelőtt folyamán  a megyei könyvtárban, de az iskolai könyvtárban is olvastak. A Venczel József Szakközépiskola kilenc diákja angolul olvasott Kányádi verseiből, majd a Segítő Mária Gimnázium tanulói érkeztek a könyvtár előadótermébe. Délután többnyire a felnőttek vették át a stafétát a könyvtár előadótermében.
Csíkszeredában 21 intézmény vett részt a felovasásban, elsőként a Sapienita EMTE könyvtára csatlakozott a városból, de a csíkszeredai tanintézmények, középiskolák, általános iskolák és óvodák többségében szerveztek felolvasást. Összesen több mint 2500-an olvastunk fel különböző helyszíneken Csíkszeredában a nap folyamán. Jelezte csatlakozását a felolvasáshoz Hargita Megye Tanácsának munkaközössége, akik mintegy százan olvastak fel. Általában saját helyszínen szerveztek felolvasást az intézmények, de több helyi iskolából érkezett küldöttség könyvtárunkba is. A Hargita Népe napilap szerkesztőségének kilenc munkatársa is könyvtárunkban olvasott fel.

  A délután folyamán érkeztek a könyvtárba a Segítő Mária Gimnázim Kájoni János Cserkészcsapatának tagjai, valamint a Németh Géza Kulturális Egyesület huszonkét tagja is, a könyvtár olvasókörének tagjai közül is felolvastunk néhányan, valamint a könyvtár munkatársai és mások is, összesen 318-an olvasztunk a könyvtárban. A nap folyamán többször is elhangzottak Kányádi legismertebb  versei,  a Fától fáig, a Fekete-piros, a Nyergestető, A kökösi hídon, a Vannak vidékek versciklus költeményei, de kevésbé ismert művei közül is sok megszólalt, Mirk László magyartanár például a Levéltöredékek című költeményt szólaltatta meg, Cseke Gábor író Kányádi egyetlen drámájának részletét olvasta fel. A költő több versének román nyelvű fordítása is elhangzott.

 Kányádi Sándor a Székelyhon.ro portálon keresztül üzent a maraton résztvevőinek:

„Azt üzenem mindenkinek, hogy a vers az, amit mondani kell. Mindenhol, ahol felolvasnak, ezt olvassák fel. Én sajnos nem tudtam részt venni, de rendkívül örülök és boldog is vagyok ezért, hogy ilyen sokan olvassák ma a verseimet. Mindenkinek nagyon köszönöm, és lehet, hogy alkalomadtán megszolgálom élő szóval ott, ahová eljutok.”

A Kányádi felolvasómaratonról a médiában:

Péter Beáta: Többezren olvasták Kányádi műveit. Székelyhon.ro. 2015. február 17.

Iochom Zsolt videóbeszámolója Székelyhon.ro 2015. február 17.

 

 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

MáRC
28

150 éve

1873. március 28. Csíkmindszenten született Nagy István festőművész.  A 20. század magyar képzőművészetének kimagasló egyénisége. 

Tovább ►

MáRC
26

120 éve

1903. március 26. Csíkszeredában született Gözsy Béla gyógyszerész, egyetemi tanár. 

Tovább ►

MáRC
18

110

1913. március 18. Csíkmindszenten meghalt Becze Antal jogász, országgyűlési képviselő, Csík megye alispánja 1882-1906 között.

Tovább ►

MáRC
18

110 éve

1913. március 18. Székelyudvarhelyen született Haáz Ferenc etnográfus, Haáz Ferenc Rezső fia. 

Tovább ►

MáRC
16

70 éve

1953. március 16. Capul Midia-n meghalt Boros Domokos Fortunát, P. Ferenc-rendi szerzetes, történész, egyháztörténész, a Ferenc-rend erdélyi tartományfőnöke

Tovább ►

MáRC
13

360 éve

1663. március 13. Temesváron meghalt Szentgyörgyi Ferenc római katolikus püspök.

Tovább ►

MáRC
09

160 éve

1863. március 9. Nyárádszentbenedeken született Fülöp Árpád tanár, irodalomtörténeti tanulmányok szerzője.

Tovább ►

MáRC
07

55 éve

1968. március 7. Csíkszeredában született Erőss Zsolt hegymászó. A világ tizennégy nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsa közül tizet hódított meg, az első magyarként mászta meg a Föld legmagasabb hegyét, a Csomolungmát.

Tovább ►

<< < 2023 MÁRCIUS > >>
H K SZ CS P SZ V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost