Keres
2022. augusztus  11., csütörtök, Zsuzsanna
Magyar
 

"A medvék nem késnek, csak az írók" - Muzsnay Ákos és Murányi Sándor Olivér köteteinek bemutatója

2021 AUG
31

Muzsnay Ákos grafikus életmű-albumának és Murányi Sándor Olivér író, valamint Matza Teréz képzőművész A medvék nem késnek címmel megjelent kötetének bemutatójára került sor hétfőn,augusztus 30-án délután a Kájoni János Megyei Könyvtárban. A moderátor szerepében Jász Attila költő, az Új Forrás folyóirat főszerkesztője  faggatta a grafikust és az írót. Részletek: 

A Csendes Toll írói néven is ismert Jász Attila felváltva kérdezte Muzsnay Ákos grafikust és Murányi Sándor Olivért. Muzsnay Ákos grafikusról megtudhattuk, hogy székely gyökerekkel rendelkezik, de ő már Budapesten született. Jász Attila elsőként őt kérdezte arról, hogy kik a példaképei, mestrei. Muzsnay válaszából kiderült a jelenlevők számára – az album elején olvasható önvallomásban is benne van –, hogy a grafikus szellemi mesterének Kőrösi Csoma Sándort és Kondor Bélát tekinti.

Jász Attila felolvasta az Önvallomást:

“A módszer alapján, amit magamban kidolgoztam – olvasni, figyelni és az égiek áldását várni – eljuthat az ember egy olyan ponthoz, ahonnan az út már csak felfele vezet.”

Muzsnay Ákos grafikák mellett érmeket is készít, valamint kisplasztikával is foglalkozik. Több magyarországi közgyűjteményben is találhatók munkái.

Jász Attila szerint Muzsnay Ákos szemlélődő, nyugodt magatartásában óhatatlanul van valami keleties bölcsesség.

“‒ Nem akar megmagyarázni semmit, és nem akar szépeket rajzolni, egyszerűen csak segít rádöbbenni a valóságra és a szépségre. Mindebben persze semmi új nincsen. Tudja és teszi a dolgát. A világot nem kell újra és újra felfedezni, megismerni, egyszerűen meg kell teremteni. Újra és újra. A közvetlenség melegével és a kitartás alázatával. Hogy mindez hogyan történik meg a mindennapokban, a gyakorlatban, titok. Arctalan, egótlan titok” – mondta Jász Attila.”
Muzsnay Ákos elmondta, felemelő érzés számára Erdélyben lenni, és főleg Székelyföldön, hiszen szülei itt születtek: nagymamája, Muzsnayné Csizmadia Gabriella ifjúsági író volt. Az ő életének is gyerekkora óta része volt az alkotás, de inkább rajzolás formájában.

Murányi Sándor Olivér székelyudvarhelyi író legújabb kötete, A medvék nem késnek hét novellát tartalmaz. A novelláskötet erdőkbe és a barlangokba kalauzol, a figyelem közzéppontjában a medvék állnak, az író második könyve, amely medvékről szól.

Jász Attila kérdésére válaszként három példaképét említette Murányi, akire felnéz:  dr. Fried István irodalomtörténésztől az etikai-szellemi tartásról, a munkáról tanult, Bodor Ádám író abban mutatott mintát számára, hogy miként rendezze be az író az életét, és Pál Ágoston vadőrtől sokat tanult a természet és a művészet összekapcsolásáról. Jász Attila kérdésére felelve elmondta, bár gyakori témája a vadászat, a vadászok élete, ő maga soha nem akart vadászni, ugyanis nincs benne hatalomvágy.  

Muzsnay Ákos külenleges nyomdai minőségben készült, csodálatosan szép életműalbuma a budapesti Árgyélus Kiadó gondozásában frissen jelent meg. Murányi Sándor Olivér új medvés történeteit az Új Forrás kiadó és a csíkszeredai Alutus közösen adta ki. Könyvtárunk részére a szerzők dedikált példányokat ajándékoztak.

A kettős könyvbemutatóról a Hargita Népe újságírója, PéterÁgnes tudósítását a olvashatjuk a 2021. augusztus 31-i lapszámban.

 
NYITVATARTÁS

JÚNIUS 20 - SZEPTEMBER 5.

HÉTFŐ:

11.00 - 18.00

KEDD, SZERDA, CSÜTÖRTÖK: 

8.00 - 15.30

PÉNTEK: 

8.00 - 14.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

AUG
27

125 éve

1897. augusztus 27. Székelyudvarhelyen született Tomcsa Sándor író, karikaturista.

Tovább ►

AUG
08

105 éve

1917 augusztus 08. Gyergyószentmiklóson született Kormos Gyula újságíró, szerkesztő, író.

Tovább ►

AUG
06

55 éve

1967. augusztus 06. Budapesten meghalt Áprily Lajos költő, műfordító. 

Tovább ►

AUG
05

130 éve

1892. augusztus 05. Gyergyócsomafalván született Csíky János orvos, szakíró.

Tovább ►

AUG
02

150 éve

1872. augusztus 02.  Székelyudvarhelyen született Endes Miklós történész. 

Tovább ►

<< < 2022 AUGUSZTUS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost