Keres
2016. október  01., szombat, Malvin
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK
[ 2016. szeptember 29., 09:02:28 ]
Zenés emberszabás – Lackfi János, Herczku Ágnes és Sinha Róbert előadása Csíkszeredában

Nagy sikerrel mutatkozott be Csíkszeredában Herczku Ágnes énekes, Sinha Róbert gitárművésszel és Lackfi János költővel készült Zenés emberszabás című közös előadásával. Az előadók a Kájoni János Megyei Könyvtár meghívására érkeztek városunkba, a műsor egy készülő közös kiadvány, az Emberszabás színpadi változata. A Csíki Mozi negytermében szervezett előadást több mint 200-an láthatták, a közönség állva ünnepelte az előadókat a műsor végén. Részlet az előadásból a Youtube csatornán 

Az előadók több székelyföldi helyszínen bemutatták műsorukat, a körút fő szervezője a Sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár.

Tovább ►
[ 2016. szeptember 28., 14:26:07 ]
NÉPMESE NAPJA: Benedek Elek mesefigurái elevenednek meg a könyvtárban

A Magyar Olvasótársaság (HUNRA) felhívására válaszolva a Kájoni János Megyei Könyvtár tíz évvel ezelőtt szervezte meg először a Népmese Napját szeptember 30-án, nagy meseírónk, Benedek Elek születésnapján, Idén ezt az alkalmat a kisbaconi Bodvaj Egyesület tulajdonában lévő, Benedek Elek meséit megelevenítő mesefigurák és illusztrációk kiállításával ünnepeljük. A kiállítás anyaga 2016. szeptember 19 – október 9 között ingynesen megtekinthető a könyvtár előadótermében.

A következő mesékből származnak a kiállított mesefigurák: Kalászmese, Az okos lány, Többsincs királyfi, Három kívánság. Bolond Jankó, Rózsát nevető királykisasszony, Az égig érő paszuly, Furulyás Palkó, Ördög Rózsa, A só.

Tovább ►
[ 2016. szeptember 26., 09:47:18 ]
A könyvtárak helyismereti szerepéről tanácskoztak a romániai magyar könyvtárosok XI. vándorgyűlésén

A könyvtárak helyismereti szerepét és feladatait helyezte a középpontba a Romániai magyar könyvtárosok XI. vándorgyűlése és szakmai konferenciája. A vándorgyűlés a hazai magyar könyvtárosok legnagyobb hagyományos szakmai rendezvénye, amelyet szakmai érdekképviseleti szervezetünk, a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete (RMKE) szervez, a Kájoni János Megyei Könyvtár és a Gyimesközéploki Községi Könyvtár társszervezőként járult hozzá idén a konferencia sikeréhez. Gyimesközéplokon 2016. szeptember 22-23. között került sor a szakmai találkozóra, több mint félszáz résztvevővel. A kétnapos rendezvényt a Bethlen Gábor Alap és a Communitas Alapítvány támogatta.

Tovább ►
  További Híreink  
Eseményajánló
[ 2016. szeptember 30., 00:00:00 ]
Mesehős lettem - Népmese Napja a Kájoni János Megyei Könyvtárban

A Magyar Olvasótársaság felhívására válaszolva a Kájoni János Megyei Könyvtár 10 évvel ezelőtt szervezte meg először a Népmese Napját, szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján. Idén ezt az alkalmat a kisbaconi Bodvaj Egyesület tulajdonában lévő Benedek Elek meséit megelevenítő illusztrációk és mesefigurák kiállításával ünnepeljük. A kiállítás anyaga szeptember 19 - október 9. között  megtekinthető.

A Népmese Napján 2016. szeptember 30-án, pénteken 12 órától sok népmese szereplője mutatkozhat majd be a könyvtárban. A Mesehős lettem című egyéni versenyre III-V. osztályos diákok nevezhetnek be. Részletek alább: 

Tovább ►
[ 2016. szeptember 30., 00:00:00 ]
SZERELEM MÁSKÉPP? – Nyáry Krisztián erdélyi fellépő körútja

Az Így szerettek ők 1–2., az Igazi hősök – 33 magyar és a Merész magyarok – 30 emberi történet című sikerkönyvek szerzője, Nyáry Krisztián találkozik az olvasókkal szeptember 29-én, csütörtökön 20 órától a székelyudvarhelyi G. Caféban, 30-án, pénteken 18 órától a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban és október 1-én, szombaton 17 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban.

Tovább ►
[ 2016. szeptember 27., 00:00:00 ]
ZENÉS EMBERSZABÁS – Herczku Ágnes, Lackfi János és Sinha Róbert közös előadása

2016. szeptember 27., kedd, 18.00 óra 

Helyszín: a Csíki Mozi nagyterme

Zenés emberszabás című közös műsorával Csíkszeredában is bemutatkozik Lackfi János költő, Herczku Ágnes népdalénekes és Sinha Róbert gitárművész.
Az előadók a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár szervezésében érkeznek székelyföldi körútra, amelynek állomásai Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely és Csíkszereda.

A jegyek ára 10 lej, elővételben vásárolhatók a Csíki Játékszín pénztáránál, vagy egy órával az előadás kezdete előtt a helyszínen.

Bővebben lásd alább: 

Tovább ►
  További Saját Események  
  Ajánlott Események  

Újabb tematikus évet indít a Kájoni János Megyei Könyvtár 2016-ban,  A honismeret éve jegyében hirdetjük meg az idei év kulturális programjait. 

 

 

Könyvtárunkról

A Kájoni János Megyei Könyvtár megyénk legnagyobb állománnyal rendelkező közművelődési könyvtára. Kájoni János nevének felvételével könyvtárunk jelezni kívánja azonosulását azzal a kulturális eszménnyel, amelyet a XVII. századi tudós ferences személyisége képvisel, az egyetemes kulturális és emberi értékek szolgálatával. Intézményünk elődjeként 1948-1950 között hozták létre a Csík rajoni könyvtárat, amely Csíkszereda megye-székhellyé válása után (1968) az akkor új Városi Művelődési Ház épületében kapott helyet, és megyei könyvtárként működött, de a csíki könyvtárak története jóval korábban kezdõdött. Könyvtárunk mintegy 200 000 dokumentummal áll a használók rendelkezésére, amelyek nagy részét könyvek jelentik, jelenleg 108 folyóiratot rendelünk meg, továbbá az audiovizuális dokumentumok és az elektronikus dokumentumok gyűjteményét is gazdagítjuk.

Tovább ►
Szolgáltatásaink

INGYENES SZOLGÁLTATÁSOK:

 • Könyvtári információszolgáltatás
 • A könyvtári dokumentumok helyben használata
 • Kölcsönzés
 • Házhoz szállítás
 • Hangoskönyvek kölcsönzése nemlátók és gyengénlátók számára
 • Audiovizuális dokumentumok kölcsönzése
 • Internethasználat


FIZETETT SZOLGÁLTATÁSOK:

 • Olvasójegy elkészítése/érvényesítése évente
 • DVD-k kölcsönzése
 • Szövegek nyomtatása az Internetről; Fénymásolás
 • Fényképezés a könyvtári dokumentumokból
 • Könyvkötés; Szakdolgozatok bekötése
 • Könyvészet összeállítása
Tovább ►
 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK: 

 8 - 18

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

OKT
23

125 éve

1891. október. 23. Mátisfalván született Palló Imre operaénekes, Kossuth-díjas kiváló művész.

Tovább ►

OKT
20

135 éve

1881. október 20. Csíkdánfalván született Antal Áron tanár, író, történész.

Tovább ►

<< < 2016 OKTÓBER > >>
H K SZ CS P SZ V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost