Keres
2021. május  13., csütörtök, Szervác
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK
[ 2021. május 11., 10:53:49 ]
XVII. HARGITAI MEGYENAPOK 2021 – KÖNYVTÁRI PROGRAMKÍNÁLAT

A XVII. Hargitai Megyenapok rendezvényeinek sorában változatos programokkal várjuk az érdeklődő közönséget a Kájoni János Megyei Könyvtárban 2021. május 17-23. közti időszakban. A Hargita Megye Tanácsának támogatásával szervezett könyvtári rendezvények célja hozzájárulni a térségi identitás erősödéséhez, kiemelve megyénk sajátos értékeit. A programsorozat részeként nyolc eseményre kerül sor a megyei könyvtár és partnerei szervezésében. Naponta várjuk a közönséget a megyei könyvtár előadótermében könyvbemutatókkal, vetítéssel kísért előadással, valamint egy kiállítás megnyitójára is sor kerül. A magyar nyelvű programok mellett a román ajkú lakosság érdeklődésére számot tartó eseményekre is sor kerül Gyergyó térségében, a Maroshévízi George Sbârcea Városi Könyvtárban is lesz könyvbemutató. Részletek: 

Tovább ►
[ 2021. május 10., 18:25:18 ]
Egy csöppnyi Hollandia - Betekintés a holland kultúrába

Egy csöppnyi Hollandia címmel 2021. május 7-én délután 17 órától került sor a harmadik interkulturális estre könyvtárunkban. Ezúttal Hollandiából érkezett önkéntesek tartottak vetítéssel kísért előadást, amelyben számos érdekesség hangzott el országuk kultúrájáról, történelméről, szokásairól, hagyományairól.

Care2Travel Egyesület a Kájoni János Megyei Könyvtárral közös szervezésben indította el az interkulturális estéket idén januárban. A találkozók keretében nálunk tevékenykedő külföldi önkéntesek nyújtanak betekintést saját országuk kultúrájába. 

Tovább ►
[ 2021. május 06., 13:20:02 ]
A PRO LIBRIS KÖNYVTÁRI EGYESÜLET FELHÍVÁSA

Tehet Ön is közösségünk jövőjéért!

Kérjük Önöket, hogy adójuk 3,5%-ával támogassák egyesületünk működését!

A Kájoni János Megyei Könyvtár mellett működő Pro Libris Könyvtári EgyesületAsociaţia Bibliotecară „Pro Libris" célja, hogy támogassa az új könyvtári dokumentumok beszerzését, különböző kulturális és szabadidős programok, rendezvények, foglalkozások szervezését.

Adója 3,5%-ának felajánlásával Ön is hozzájárulhat, hogy a Kájoni János Megyei Könyvtárban minél több új kiadvány, friss olvasnivaló várja, hogy a könyvtár kulturális programjai, szabadidős tevékenységei minél több emberhez eljussanak.

További információk igényelhetők a könyvtár közönségszolgálati részlegein. Az űrlap a könyvtár részlegein igényelhető.

Tovább ►
  További Híreink  
Eseményajánló
[ 2021. május 19., 00:00:00 ]
FEJEZETEK SZÉKELYFÖLD TECHNIKATÖRTÉNETÉBŐL – dr. Márton László könyvbemutatója

A Fejezetek Székelyföld technikatörténetéből című tanulmánykötetet 2021. május 19-én, 17 órai kezdettel, a XVII. Hargitai Megyenapok programsorozat keretében mutatják be az érdeklődőknek a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében. A kötet dr. Márton László szerkesztésében, az Erdélyi Múzeum-Egyesület kiadásában jelent meg 2019-ben. Részletek: 

Tovább ►
[ 2021. május 18., 00:00:00 ]
Dr. Barabás László: Szikonyország eltűnőben? - vetítéssel kísért könyvbemutató

Idén május 17-24. között zajlik a XVII. Hargitai Megyenapok, amelyet a pünkösdre való készülődés jegyében szervez Hargita Megye Tanácsa és kulturális alintézményei. Dr. Barabás László parajdi néprajzkutató sóvidéki írásaiból, közléseiből összeállított Szikonyország eltűnőben? című tanulmánykötetét a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban mutatja be a Székelyudvarhelyen működő Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont könyvkiadója május 18-án, kedden 17 órától.

 

A kötetet P. Buzogány Árpád szerkesztő, a Forrásközpont munkatársa méltatja. A szerzővel való beszélgetést követően a Barabás László gyűjteményében lévő felvételek által ízelítőt kapnak a résztvevők Sóvidék népszokásaiból és népzenéjéből. Az érdeklődők olyan filmritkaságokat tekinthetnek meg, mint a Betlehemezés Illyésmezőben (Miholcsa Gyula és Barabás László filmje, 1992), Farsangtemetés Alsósófalván (Barabás László és Schnedarek Ervin filmje, 1982) és Hajnalozás Alsósófalván (Szabó Károly, Kötő Zsolt, Barabás László, Karácsony-Molnár Erika, 2000). A rendezvény társzervezője a Kájoni János Megyei Könyvtár. Minden érdeklődőt szeretettel várunk az eseményre! Részletek: 
Tovább ►
[ 2021. május 17., 00:00:00 ]
BUTA-VINCZE CSABA: KREATIVITÁS/KREATÍVITTAS – albumbemutató és kiállításmegnyitó

A XVII. Hargitai Megyenapok programjainak sorában kiállítással egybekötött könyvbemutató helyszíne lesz a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme. 2021. május 17-én, hétfőn délután 17 órára szeretettel várják mindazokat, akik érdeklődnek a kreatív, újszerű művészeti megoldások és technikák iránt. Buta-Vincze Csaba Kreativitás/Kreatívittas című albumát valamint kiállítását Balázs József festőművész méltatja, zenei műsorral közreműködik Ferencz Roland. 2020-ban jelent meg a gyergyószentmiklósi F&F International kiadásában a fiatal művész albuma, az előszóban Buta-Vincze Csaba így vall alkotásairól: 

Tovább ►
  További Saját Események  
  Ajánlott Események  

A ReMeK-e-hírlevél  a romániai magyar könyvtárosok  havonta megjelenő elektronikus hírlevele.  

Célja, hogy hírt adjon a különböző könyvtárakban zajló eseményekről, tájékoztasson szakmai rendezvényekről, hasznosítható információt szolgáltasson könyvtáraknak és könyvtárosnak egyaránt. Megrendelhető a következő címen: remekehirlevel@gmail.com

Archívált számai letölthetők  az Elektronikus Periodika Adatbázisból (EPA)

 


Könyvtárunkról

A Kájoni János Megyei Könyvtár megyénk legnagyobb állománnyal rendelkező közművelődési könyvtára. Kájoni János nevének felvételével könyvtárunk jelezni kívánja azonosulását azzal a kulturális eszménnyel, amelyet a XVII. századi tudós ferences személyisége képvisel, az egyetemes kulturális és emberi értékek szolgálatával. Intézményünk elődjeként 1948-1950 között hozták létre a Csík rajoni könyvtárat, amely Csíkszereda megye-székhellyé válása után (1968) az akkor új Városi Művelődési Ház épületében kapott helyet, és megyei könyvtárként működött, de a csíki könyvtárak története jóval korábban kezdõdött. Könyvtárunk mintegy 200 000 dokumentummal áll a használók rendelkezésére, amelyek nagy részét könyvek jelentik, jelenleg 108 folyóiratot rendelünk meg, továbbá az audiovizuális dokumentumok és az elektronikus dokumentumok gyűjteményét is gazdagítjuk.

Tovább ►
Szolgáltatásaink

INGYENES SZOLGÁLTATÁSOK:

 • Könyvtári információszolgáltatás
 • A könyvtári dokumentumok helyben használata
 • Kölcsönzés
 • Házhoz szállítás
 • Hangoskönyvek kölcsönzése nemlátók és gyengénlátók számára
 • Audiovizuális dokumentumok kölcsönzése
 • Internethasználat


FIZETETT SZOLGÁLTATÁSOK:

 • Olvasójegy elkészítése/érvényesítése évente
 • DVD-k kölcsönzése
 • Szövegek nyomtatása az Internetről; Fénymásolás
 • Fényképezés a könyvtári dokumentumokból
 • Könyvkötés; Szakdolgozatok bekötése
 • Könyvészet összeállítása
Tovább ►
 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 12.30        13.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

MáJ
26

55 éve

1966. május 26. Budapesten elhunyt Tamási Áron elbeszélő, regény- és drámaíró, publicista. A XX. századi magyar próza egyik legeredetibb elbeszélője, a székelység nagy írója. 

Tovább ►

MáJ
17

195 éve

1826. május 17. Csíksomlyón meghalt Losteiner Leonard ferencrendi szerzetes, a rend történetírója.

Tovább ►

MáJ
13

50 éve

1971. május 13-án Székelyudvarhelyen halt meg Bányai János geológiai szakíró, szerkesztő, tanár, a Székelység című folyóirat alapítója és szerkesztője.

Tovább ►

<< < 2021 MÁJUS > >>
H K SZ CS P SZ V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost