Keres
2016. október  22., szombat, Elod
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK
[ 2016. október 20., 17:10:58 ]
Ismerjük meg értékeinket! - lezajlott a Hargita megyei honismereti vetélkedő döntője

Kiválóan szerepeltek honismeretből az Ismerjük meg értékeinket! című vetélkedő döntőjén résztvevő diákcsapatok. A VII. Székelyföld Napok keretében szervezett döntőre 2016. október 20-án délelőtt 11 órától került sor a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében. A vetélkedőn, amelyet a Honismeret éve tematikus év jegyében hirdetett meg könyvtárunk idén áprilisban, Hargita megyei iskolák háromtagú csapatai vehettek részt. A vetélkedő megszervezését, a résztvevő csapatok díjazását Hargita Megye Tanácsának támogatása tette lehetővé. A döntőre bejutott nyolc csapat hat iskolát képviselt a megyéből, a megmérettetésen legjobbnak a csíkszentimrei Kutakodók csapata bizonyult, ők vihették haza a verseny első díját.

Bővebben lásd alább: 

Tovább ►
[ 2016. október 20., 15:03:15 ]
A budapesti PONT Kiadó történetmondó estje

A budapesti PONT Kiadó friss kiadványaival mutatkozott be könyvtárunkban Kis és nagyregények hosszú téli estékre címmel. A történetmondó estén Szávai Ilona a kiadó vezetője, a székelyföldi származású, Budapesten élő Szávai Géza író és Szonda Szabolcs műfordító, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója voltak könyvtárunk vendégei szerdán, október 19-én este. Két frissen megjelent kiadványt mutattak be, a szerzőként jelenlevő Szávai Géza legújabb regényét, a Makámaszútrát, és Dan Lungu Tyúkok a mennyben című regényét Szonda Szabolcs fordításában.

Tovább ►
[ 2016. október 17., 16:03:27 ]
Halász Péter néprajzkutató moldvai magyarokról szóló új tanulmánykötetét mutatták be

„Cserefának füstje hozta ki könnyvemet..." címmel jelent meg Halász Péter néprajzkutató legújabb könyve 2015-ben, a Kriza János Néprajzi Társaság kiadásában. A moldvai magyarokról szóló néprajzi, tudománytörténeti írásokat tartalmazó, több mint 450 ooldalas tanulmánykötetet Dr. Balázs Lajos néprajzkutató mutatta be a szerző jelenlétében a Kájoni János Megyei Könyvtárban szervezett könyvbemutatón, 2016. október 13-án. A VII. Székelyföld Napok rendezvénysorozat részeként szervezett  eseményt a Csángó Továbbtanulók Közösségének tagjai tették színesebbé, négy pusztinai fiatal moldvai csángó népdalokat adott elő. 

Tovább ►
  További Híreink  
Eseményajánló
[ 2016. október 20., 00:00:00 ]
Ismerjük meg értékeinket! – a honismereti vetélkedő döntője a VII. Székelyföld napok keretében

A VII. Székelyföld Napok eseményeinek sorában, 2016. október 20-án, csütörtökön 11 órától kerül sor az Ismerjük meg értékeinket! című honismereti vetélkedő döntőjére a Kájoni János Megyei Könyvtárban. A Hargita megyei iskolák 6-8. osztályos diákjai körében meghirdetett vetélkedő szervezője a Kájoni János Megyei Könyvtár, Hargita Megye Tanácsának támogatásával. A Honismeret éve jegyében zajló többfordulós vetélkedő térségünk kulturális és természeti értékeire, neves személyiségeink életére és munkásságára szeretné ráirányítani a tizenéves korosztály figyelmét. Igazodva a Székelyföld Napok tematikájához és célkitűzéseihez is, a diákok játékos és komoly feladatok során mérhetik össze tudásukat, gazdagíthatják ismereteiket. Szeretettel várjuk a döntőre az első két fordulóban legjobbnak bizonyult, sikeresen továbbjutó nyolc csapatot! Minden csapatnak jó vetélkedést, tartalmas időtöltést kíván a Kájoni János Megyei Könyvtár szervező csapata!

Bővebben alább: 

Tovább ►
[ 2016. október 19., 00:00:00 ]
Székelyföldi Dokumentumfilm Szemle: Molnárság és Székely mesterségek

A VII. Székelyföldi Napok keretében zajlik a Hargita Megyei Kulturális Központ szervezésében a 3. Székelyföldi Dokumentumfilm Szemle. Filmvetítés a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében:

2016. október 19-én, szerdán 16.30 órától Simon József és Kinda István Molnárság. Gabonaőrlés a kisbaconi vízimalomban (2015, 14 perc) valamint Várkonyi Eszter, Vargyasi Levente és Erdély András Székely mesterségek (2016, 53 perc) című filmjeit láthatják az érdeklődők.

Tovább ►
[ 2016. október 19., 00:00:00 ]
Kis- és nagyregények hosszú téli estékre - a PONT Kiadó estje

A VII. Székelyföld Napok keretében, Kis- és nagyregények hosszú téli estékre címmel kerül sor a budapesti PONT Kiadó „történetmondó" estjére 2016. október 19-én, szerdán 18 órától Csíkszeredában, a Kájoni János Megyei Könyvtárban. Az est résztvevői: Szávai Géza író és Szonda Szabolcs műfordító. Beszélgetőtársuk: Szávai Ilona kiadóvezető. 

Gazdag kínálatát hozza el a rendezvényre a budapesti PONT Kiadó. Ebben jól megférnek az Erdélyi szász népmesék (Veres Istvánfordításában), egy elméleti könyv a történetmondásról (Zalka Csenge Virág: Mesemondók márpedig vannak), az utóbbi időben megjelent kis- és nagyregények, illetve karácsonyi újdonságaik is, így Szávai Géza újabb nagyregénye, a Makámaszútra, amely az Ezeregyéjszaka stílusában mesél el egy évszázadnyi történetet, illetve Dan Lungu jászvásári író nagysikerű regénye, a Tyúkok a mennyben (Raiul găinilor), Szonda Szabolcs fordításában.

Tovább ►
  További Saját Események  
  Ajánlott Események  

Újabb tematikus évet indít a Kájoni János Megyei Könyvtár 2016-ban,  A honismeret éve jegyében hirdetjük meg az idei év kulturális programjait. 

 

 

Könyvtárunkról

A Kájoni János Megyei Könyvtár megyénk legnagyobb állománnyal rendelkező közművelődési könyvtára. Kájoni János nevének felvételével könyvtárunk jelezni kívánja azonosulását azzal a kulturális eszménnyel, amelyet a XVII. századi tudós ferences személyisége képvisel, az egyetemes kulturális és emberi értékek szolgálatával. Intézményünk elődjeként 1948-1950 között hozták létre a Csík rajoni könyvtárat, amely Csíkszereda megye-székhellyé válása után (1968) az akkor új Városi Művelődési Ház épületében kapott helyet, és megyei könyvtárként működött, de a csíki könyvtárak története jóval korábban kezdõdött. Könyvtárunk mintegy 200 000 dokumentummal áll a használók rendelkezésére, amelyek nagy részét könyvek jelentik, jelenleg 108 folyóiratot rendelünk meg, továbbá az audiovizuális dokumentumok és az elektronikus dokumentumok gyűjteményét is gazdagítjuk.

Tovább ►
Szolgáltatásaink

INGYENES SZOLGÁLTATÁSOK:

 • Könyvtári információszolgáltatás
 • A könyvtári dokumentumok helyben használata
 • Kölcsönzés
 • Házhoz szállítás
 • Hangoskönyvek kölcsönzése nemlátók és gyengénlátók számára
 • Audiovizuális dokumentumok kölcsönzése
 • Internethasználat


FIZETETT SZOLGÁLTATÁSOK:

 • Olvasójegy elkészítése/érvényesítése évente
 • DVD-k kölcsönzése
 • Szövegek nyomtatása az Internetről; Fénymásolás
 • Fényképezés a könyvtári dokumentumokból
 • Könyvkötés; Szakdolgozatok bekötése
 • Könyvészet összeállítása
Tovább ►
 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK: 

 8 - 18

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

OKT
23

125 éve

1891. október. 23. Mátisfalván született Palló Imre operaénekes, Kossuth-díjas kiváló művész.

Tovább ►

OKT
20

135 éve

1881. október 20. Csíkdánfalván született Antal Áron tanár, író, történész.

Tovább ►

<< < 2016 OKTÓBER > >>
H K SZ CS P SZ V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost