Keres
2019. március  18., hétfő, Sándor
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK
[ 2019. március 18., 12:26:42 ]
A MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJA 2019 - FELHÍVÁS

Az Agora Alapítvány a MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJA alkalmából SZAVALÓVERSENYT hirdet.

A verseny időpontja: 2019. április 11., csütörtök

Helyszíne: KÁJONI JÁNOS MEGYEI KÖNYVTÁR,
cím: Csíkszereda, Stadion utca 1/b

2019-ben is több jelentős magyar költőre emlékezünk születésük vagy haláluk évfordulója kapcsán. A szavalóversenyre egy szabadon választott verssel lehet nevezni, az alábbi magyar költők műveiből:
ADY ENDRE, LÁSZLÓFFY ALADÁR, RADNÓTI MIKLÓS, WEÖRES SÁNDOR

A vetélkedőt három kategóriában hirdetjük meg:
Nevezési kategóriák, korcsoportok:
I. – 5-8 osztályos diákok
II. – 9-12 osztályos diákok (középiskolások)
III. – 19 év fölöttiek (felnőttek)
Minden kategória legjobb versmondói értékes jutalomban részesülnek!
Jelentkezési határidő: 2019. április 4., csütörtök
Részletek:

Tovább ►
[ 2019. március 18., 09:57:50 ]
TRANSZILVÁNIA ROAD TRIP – Slammerek a könyvtárban

A magyar Slam Poetry három neves képviselője lépett fel könyvtárunkban 2019. március 15-én, pénteken. Bárány Bence, Pion István és Mészáros Péter nyújtott ízelítőt alkotásaiból az esten, akik ezúttal is Murányi Sándor Olivér meghívására érkeztek székelyföldi előadókörútra. A könyvtár előadótermében a főként fiatalokból, diákokból álló közönség lelkes tapssal jutalmazta a slammereket, akik felváltva mutatták be alkotásaikat. 

Tovább ►
[ 2019. március 18., 09:27:37 ]
Március 15 - ünnepre hangoló foglalkozás a gyermekkönyvtárban

A Nagy István Művészeti Szakközépiskola harmadikos kisdiákjai ünnepre hangoló könyvtári fogalkozáson vettek részt a gyermekkönyvtárban március 15-én. A könyvtárosokkal felidézték a március 15-i eseményeket, az ünnep jelentőségét, majd minden gyermek kifestette, kivágta  és összehajtogatva elkészítette az 1848-as forradalom és szabadságharc korának viseletét idéző papírfigurákat.

Tovább ►
  További Híreink  
Eseményajánló
[ 2019. március 28., 00:00:00 ]
A SZÖVEG CSENDJE – BESZÉLGETÉS-SOROZAT BODOR ÁDÁM KOSSUTH-DÍJAS ÍRÓVAL

Kortárs magyar irodalmunk különleges szerzői világot felépítő prózaírójával, Bodor Ádám Kossuth-díjas íróval találkozhatnak ismét csíkszeredai olvasói a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében, 2019. március 27-én, szerdán 17 órakor kezdődő irodalmi esten.
A szöveg csendje címet viselő találkozó házigazdája ezúttal is Murányi Sándor Olivér székelyudvarhelyi író lesz, immár a nyolcadik alkalomhoz érkezett a Bodor Ádámmal éves megszakításokkal történő beszélgetés-sorozata.  A csíkszeredai találkozón Margócsy István irodalomtörténész kérdezi kortárs irodalmunk állócsillagát, akinek páratlan irodalmi életművét olyan regények fémjelzik, mint a Sinistra körzet, Az érsek látogatása, vagy a Verhovina Madarai. 

Idén áprilisban új kötettel jelentkezik: A Sehol csavarokban és fordulatokban gazdag olvasmány, újabb felejthetetlen történetekkel a véletlenek erejéről.

Az író székelyföldi körútjának állomásai: Sepsiszentgörgy, Csíkszereda, valamint Székelyudvarhely. Részletek: 

Tovább ►
[ 2019. március 25., 00:00:00 ]
MILYEN LEGYEN EGY PORTRÉ? (DORIAN GRAY ARCKÉPE /'KÉPMÁSA') – AZ OLVASÓKÖR MÁRCIUSI TALÁLKOZÓJA

1891-ben jelent meg az 1854-1900 között élt, angliai Oscar Wilde egyetlen regénye, a Dorian Gray arcképe. Első látásra ez az igen népszerű és sokat vitatott mű a művészet kulcsfontosságú problémáját helyezi a középpontjába – azt, hogy miként viszonyul egy festmény az általa ábrázolt valósághoz, milyen mélyebb összefüggések léteznek a műalkotás és annak mintái között.

A regényt és az általa gerjesztett vitákat, értelmezéseket az olvasó kör márciusi ülésén Cseke Gábor ismerteti. A Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében március 25-én, hétfő délután 16.30-kor kezdődő találkozóra minden érdeklődőt szívesen várnak. Cseke Gábor ajánlója:


Tovább ►
[ 2019. március 18., 00:00:00 ]
Módszertani napot tartunk a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban

2019. március 18-án, 10-14 óra között módszertani találkozóra várjuk a megye könyvtárosait a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárba. Jelentkezési határidő: 2019. március 13., a meghívóban leírt módon. Köszönet a székelyudvarhelyi kollegáknak a helyszín biztosításáért.

Tovább ►
  További Saját Események  
  Ajánlott Események  

Joannes Kájoni 390 emlékév 


Kájoni János születésének 390. évfordulója alkalmából egy olyan emlékév kezdődik, melynek célja fokozottabb figyelmet irányítani Kájoni munkásságára. Az emlékév kezdeményezője a Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita megyei kulturális intézmények, egyesületek, csoportok és önkormányzatok közösen vesznek részt az emlékév programjainak szervezésében.

 

 

A megyei könyvtár 2008 óta viseli Kájoni János, a nagy tudású 17.századi tudós ferences szerzetes nevét. Fontosnak tartjuk, hogy születésnek 390 évfordulóján méltóképpen emlékezzünk meg intézményünk névadójáról. Az Emlékév keretében tervezett programjai révén a könyvtár Kájoni igazi polihisztori személyiségét, sokoldalú életművét, az általa képviselt szellemi értékeket igyekszik előtérbe állítani.

Az év folyamán tervezett könyvtári programokról tájékoztatunk honlapunkon és az emlékév Facebook oldalán.

  

 

Könyvtárunkról

A Kájoni János Megyei Könyvtár megyénk legnagyobb állománnyal rendelkező közművelődési könyvtára. Kájoni János nevének felvételével könyvtárunk jelezni kívánja azonosulását azzal a kulturális eszménnyel, amelyet a XVII. századi tudós ferences személyisége képvisel, az egyetemes kulturális és emberi értékek szolgálatával. Intézményünk elődjeként 1948-1950 között hozták létre a Csík rajoni könyvtárat, amely Csíkszereda megye-székhellyé válása után (1968) az akkor új Városi Művelődési Ház épületében kapott helyet, és megyei könyvtárként működött, de a csíki könyvtárak története jóval korábban kezdõdött. Könyvtárunk mintegy 200 000 dokumentummal áll a használók rendelkezésére, amelyek nagy részét könyvek jelentik, jelenleg 108 folyóiratot rendelünk meg, továbbá az audiovizuális dokumentumok és az elektronikus dokumentumok gyűjteményét is gazdagítjuk.

Tovább ►
Szolgáltatásaink

INGYENES SZOLGÁLTATÁSOK:

 • Könyvtári információszolgáltatás
 • A könyvtári dokumentumok helyben használata
 • Kölcsönzés
 • Házhoz szállítás
 • Hangoskönyvek kölcsönzése nemlátók és gyengénlátók számára
 • Audiovizuális dokumentumok kölcsönzése
 • Internethasználat


FIZETETT SZOLGÁLTATÁSOK:

 • Olvasójegy elkészítése/érvényesítése évente
 • DVD-k kölcsönzése
 • Szövegek nyomtatása az Internetről; Fénymásolás
 • Fényképezés a könyvtári dokumentumokból
 • Könyvkötés; Szakdolgozatok bekötése
 • Könyvészet összeállítása
Tovább ►
 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK: 

  8 - 18

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

<< < 2019 MÁRCIUS > >>
H K SZ CS P SZ V
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost