Keres
2020. január  21., kedd, Ágnes
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK
[ 2020. január 20., 10:56:30 ]
A Román Kultúra Napja 2020

Az elmúlt évek román nyelvű kulturális eseményei felidézésével ünnepeltük 2020. január 17-én a Román Kultúra Napját.

Tovább ►
[ 2019. december 23., 09:27:18 ]
ÜNNEPI PROGRAM

A Kájoni János Megyei Könyvtár munkaközössége áldott, békés karácsonyt, eredményekben, kultúrában és jókban gazdag, boldog új esztendőt kíván minden kedves olvasójának és együttműködő partnereinek! 

Ünnepi program a könyvtárban: 

December 24 - 27. (kedd - péntek) a könyvtár zárva tart.

December 30., hétfő: nyitva 8-18 óra között.

December 31., kedd: nyitva 8-12 óra között. 

Január 1 -  január 3. (szerda - péntek) a könyvtár zárva tart.


Tovább ►
[ 2019. december 18., 09:45:53 ]
VERSEK KÖZÖTT - irodalmi találkozóval zártuk az évet a Kájoni János Megyei Könyvtárban

Versek között címmel irodalmi találkozóval zárta a 2019-es év rendezvényeinek sorát a Kájoni János Megyei Könyvtár. A rendezvényt a budapesti Szépírók Társasága valamint Hargita Megye Tanácsa támogatta. December 17-én délután a könyvtár előadótermébe népes közönség gyűlt össze az irodalmi évzáróra, amelynek három kortárs költő volt a vendége: a magyarországi Jász Attila mellett Kovács András Ferenc és Markó Béla. Murányi Sándor Olivér székelyudvarhelyi író elsőként arról kérdezte a költőket, hogy mit tekintenek sikernek. Részletek:

Tovább ►
  További Híreink  
Eseményajánló
[ 2020. január 31., 00:00:00 ]
A GYERGYÓI ÖRMÉNYEK – könyvbemutató

A gyergyói örmények című kötet a gyergyói és tágabb értelemben az erdélyi örményeket próbálja bemutatni a történelmi emlékeken és az épített örökségen keresztül, betekintést nyújtva a mai örménység életébe is. A kiadvány bemutatójára szeretettel várnak minden érdeklődőt 2020. január 31-én, pénteken 17 órára, a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe. A rendezvény támogatója Hargita Megye Tanácsa. A könyv első kiadása 2014-ben jelent meg magyar nyelven, azóta megfogalmazódott az igény, hogy román nyelven is lehessen olvasni a gyergyói örményekről. Így született meg a második, bővített, kétnyelvű kiadás, amely Románia Kormánya – Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának pénzügyi támogatásával jelent meg 2019 novemberében. A kiadványt dr. Puskás Attila és Kulcsár László szerkesztette, a tanulmányok szerzői: Barabás Gyöngyvér, Gál Hunor és dr. Puskás Attila. Részletek: 

Tovább ►
[ 2020. január 22., 00:00:00 ]
A MAGYAR KULTÚRA NAPJA: A HALLGATAG VÁNDOR - KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR AZ ÚJABB KUTATÁSOK TÜKRÉBEN

A Kájoni János Megyei Könyvtár rendszerint bekapcsolódik a Magyar kultúra napja megünneplésére a Hargita Megye Tanácsa által szervezett programsorozatba, amely alkalmat ad arra, hogy kultúránk kiemelkedő értékeire, személyiségeire, alkotásaira irányulhasson a figyelem.
2020. január 22-én, szerdán a jeles nap alkalmából a könyvtár előadótermében 17 órától kezdődő találkozón a Hargita Kiadó Székely Könyvtár sorozatának 76. kötetét mutatják be, amely Kőrösi Csoma Sándor életútját és munkásságát az újabb kutatások tükrében ismerteti. A könyvet bemutatja Molnár Vilmos szerkesztő, meghívott vendég Szász Tibor AndrásKőrösi Csoma Sándor az orientalisztika kimagasló képviselője, a legnagyobb magyar világvándor szellemi öröksége ma is népeket és kultúrákat köt össze. Rendkívüli életútja és tudományos teljesítménye iránti érdeklődés ma sem csökken. Részletek: 

Tovább ►
[ 2020. január 17., 00:00:00 ]
Román Kultúra Napja 2020

2020 január 17-én, 17.00 órai kezdettel kerül sor a Román Kultúra Napja alkalmából szervezett közönségtalálkozóra a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban.

Tovább ►
  További Saját Események  
  Ajánlott Események  

Joannes Kájoni 390 emlékév 

Kájoni János születésének 390. évfordulója alkalmából – a Hargita Megyei Kulturális Központ kezdeményezésére – 2019-2020-ban a Joannes Kájoni 390 emlékévet ünnepeljük.

 Az emlékév programjainak, rendezvényeinek célja, hogy minden korosztály megismerje a 17. századi polihisztor szerzetes ma is időszerű, csodálatra méltó munkásságát, amely méltán emelte őt Erdély nagy személyiségei közé.

 

 

 

A megyei könyvtár 2008 óta viseli Kájoni János, a nagy tudású 17.századi tudós ferences szerzetes nevét. Fontosnak tartjuk, hogy születésnek 390 évfordulóján méltóképpen emlékezzünk meg az intézmény névadójáról. 

 

Kájoni igazi polihisztori személyiségét, sokoldalú életművét, az általa képviselt szellemi értékeket igyekszünk előtérbe állítani az emlékév folyamán szervezett könyvtári programokkal, amelyekről tájékoztatunk honlapunkon és az emlékév Facebook oldalán.


Könyvtárunkról

A Kájoni János Megyei Könyvtár megyénk legnagyobb állománnyal rendelkező közművelődési könyvtára. Kájoni János nevének felvételével könyvtárunk jelezni kívánja azonosulását azzal a kulturális eszménnyel, amelyet a XVII. századi tudós ferences személyisége képvisel, az egyetemes kulturális és emberi értékek szolgálatával. Intézményünk elődjeként 1948-1950 között hozták létre a Csík rajoni könyvtárat, amely Csíkszereda megye-székhellyé válása után (1968) az akkor új Városi Művelődési Ház épületében kapott helyet, és megyei könyvtárként működött, de a csíki könyvtárak története jóval korábban kezdõdött. Könyvtárunk mintegy 200 000 dokumentummal áll a használók rendelkezésére, amelyek nagy részét könyvek jelentik, jelenleg 108 folyóiratot rendelünk meg, továbbá az audiovizuális dokumentumok és az elektronikus dokumentumok gyűjteményét is gazdagítjuk.

Tovább ►
Szolgáltatásaink

INGYENES SZOLGÁLTATÁSOK:

 • Könyvtári információszolgáltatás
 • A könyvtári dokumentumok helyben használata
 • Kölcsönzés
 • Házhoz szállítás
 • Hangoskönyvek kölcsönzése nemlátók és gyengénlátók számára
 • Audiovizuális dokumentumok kölcsönzése
 • Internethasználat


FIZETETT SZOLGÁLTATÁSOK:

 • Olvasójegy elkészítése/érvényesítése évente
 • DVD-k kölcsönzése
 • Szövegek nyomtatása az Internetről; Fénymásolás
 • Fényképezés a könyvtári dokumentumokból
 • Könyvkötés; Szakdolgozatok bekötése
 • Könyvészet összeállítása
Tovább ►
 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK:  

8 - 18

 SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

<< < 2020 JANUÁR > >>
H K SZ CS P SZ V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost