Keres
2020. március  30., hétfő, Zalán
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK
[ 2020. március 27., 09:06:24 ]
HELYISMERETI ADATBÁZISAINK ÚJ SZÓCIKKEKKEL BŐVÜLNEK

Könyvtárunkban a zárvatartás ideje alatt folyamatosan dolgozunk azon, hogy még több online tartalmat, információt tegyünk távolról, otthonról is bármikor elérhetővé honlapunkon, adatbázisainkban. 

A Kájoni János Megyei Könyvtár gazdag, értékes helytörténeti – helyismereti forrásanyaggal rendelkezik, amelynek kiaknázása lehetőség, ugyanakkor kötelesség is.  Helyismereti, regionális vonatkozású adatbázisainkat azzal a céllal hoztuk létre és tesszük online elérhetővé, hogy közösségi tudástárként szolgáljanak, elsősorban  a megye és  Székelyföld lakói, kulturális intézményei számára.

Regionális, helyismereti adatbázisaink a könyvtár honlapján látható jobboldali sávban a megfelelő címre kattintva könnyen elérhetők.

Mindkét adatbázisban betűrend szerint és tematikusan, több szempont szempont szerint, a szócikkek teljes szövegében is  lehet keresni: 

 Hargita megyei  személyiségek adatbázisa legújabb  szócikke Kányádi Sándor költőről készült,

ugyanankkkor folyamatosan bővítjük új szócikkekkel a Hargita megyei helyismereti adatbázisát  is 

 

 

Tovább ►
[ 2020. március 26., 09:23:04 ]
OLVASMÁNYAJÁNLÓK KÖNYVTÁRUNK BLOGJÁN

Kedves Olvasóink!

 A járványügyi helyzet mindannyiunk életében váratlanul felbukkant, hosszan tartó stresszforrást jelent.  Nagyon fontos, hogy használni tudjuk a stressz csökkentésnek olyan módjait, amelyek nem igényelnek túl sok pénzt, teret, időt vagy társakat. Az olvasás tipikusan egy ilyen tevékenység. Számos kutatás is bizonyítja az olvasás jótékony hatásait.  

Könyvtárunk is próbál segítséget nyújtani abban, hogy mindenki találjon magának érdeklődésének, korának megfelelő olvasmányt. Szeretettel ajánljuk figyelmükbe a Kájoni János Megyei Könyvtár Blogját   Újra elindítottuk a blogon rendszeres KÖNYVAJÁNLÓINKAT, elsőként egy kortárs orosz írónő, Guzel Jahina  regényét ajánljuk, a Zulejka kinyitja a szemét című regény lenyűgöző, szívszorító olvasmány.

Blogunkban onilne elérhető olvasnivalót és gyerekeknek szóló, internetes  tartalmakat is ajánlunk:

Ingyenesen elérhető Magyarország legnagyobb digitális mesetára

Ingyen letölthető Nógrádi Gábor könyvek

A versek kedvelőinek Poézis-tár rovatunkat ajánljuk, elsőként Rupi Kaur indiai-kanadai költő versét osztottuk meg.

Kellemes böngészést, jó olvasást mindenkinek!

Tovább ►
[ 2020. március 18., 14:35:02 ]
Könyvtári tevékenység járvány idején – erősítjük online szolgáltatásainkat

A Kájoni János Megyei Könyvtár a 2020. március 12-étől kezdődően zárva tart a további intézkedésekig. A zárva tartás alatt a könyvtárosok továbbra is dolgoznak.

Mivel foglalkoznak a munkatársak az átmeneti időszakban? Részletek alább: 

 

 

   

Tovább ►
  További Híreink  
Eseményajánló
[ 2020. március 12., 00:00:00 ]
SZÉKELY FERENC: ARANYPÉNZ – KÖNYVBEMUTATÓ

Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy március 12-én, csütörtökön a SZÉKELY FERENC: ARANYPÉNZ – KÖNYVBEMUTATÓ ELMARAD! Szíves megértésüket köszönjük!

A néprajzos, újságíró, helytörténész Székely Ferenc Aranypénz című, legújabb beszélgetőkötetében tíz erdélyi személyiség életútja és pályaképe bontakozik ki az olvasó előtt. A kötetet a szerző ismerteti március 12-én, csütörtökön délután 5 órakor a Kájoni János Megyei Könyvtárban. Jelen lesz három beszélgetőtársa is, Kilyén Ilka színművész, Balázs Lajos néprajzkutató és Kristó Tibor költő, nyugalmazott. szerkesztő. Az est moderátora Sarány István, a Hargita Népe főszerkesztője. 

Tovább ►
[ 2020. március 09., 00:00:00 ]
SZÖVEGTEREK – nőnapi irodalmi találkozó Gáspár-Singer Annával, Hidas Judittal és Szeifert Natáliával

Szövegterek címmel várják irodalmi találkozóra a kortárs próza iránt érdeklődő közönséget a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe, 2020. március 9-én, hétfőn 17 órára. Vendégek Gáspár-Singer Anna, Hidas Judit és Szeifert Natália magyarországi írók, akikkel Murányi Sándor Olivér beszélget, a találkozót Hargita Megye Tanácsa és a budapesti Szépírók Társasága támogatásával szervezi a megyei könyvtár. Részletek: 

Tovább ►
[ 2020. március 05., 00:00:00 ]
KI EZ A KÁJONI? - workshop karaván gyerekeknek

Ki ez a Kájoni? - workshop karaván gyerekeknek címmel programsorozat indul Kádár Kincső vezetésével. A program Kájoni János polihisztor személyiségén keresztül a csíksomlyói ferences szerzetesek jelentőségére, a csíksomlyói nyomda és könyvkötő műhely, valamint a régi könyvtár művelődéstörténeti értékeire kívánja felhívni a figyelmet.

A programsorozat a KALOT szervezésében, a Hargita Megyei Kulturális Központ Joannes Kájoni 390 emlékévhez kapcsolódva, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. A szomszédos országokban működő civil és egyházi szervezetek gyermekbarát tevékenységének támogatásával valósul meg.

A program csíkszeredai fogadóintézménye a Kájoni János Megyei Könyvtár. 2020. március 5-én délelőtt 10 órai kezdettel a Nagy Imre Általános Iskola harmadikos tanulói vesznek részt a foglalkozáson a könyvtár előadótermében. Részletek:

Tovább ►
  További Saját Események  
  Ajánlott Események  

Joannes Kájoni 390 emlékév 

Kájoni János születésének 390. évfordulója alkalmából – a Hargita Megyei Kulturális Központ kezdeményezésére – 2019-2020-ban a Joannes Kájoni 390 emlékévet ünnepeljük.

 Az emlékév programjainak, rendezvényeinek célja, hogy minden korosztály megismerje a 17. századi polihisztor szerzetes ma is időszerű, csodálatra méltó munkásságát, amely méltán emelte őt Erdély nagy személyiségei közé.

 

 

 

A megyei könyvtár 2008 óta viseli Kájoni János, a nagy tudású 17.századi tudós ferences szerzetes nevét. Fontosnak tartjuk, hogy születésnek 390 évfordulóján méltóképpen emlékezzünk meg az intézmény névadójáról. 

 

Kájoni igazi polihisztori személyiségét, sokoldalú életművét, az általa képviselt szellemi értékeket igyekszünk előtérbe állítani az emlékév folyamán szervezett könyvtári programokkal, amelyekről tájékoztatunk honlapunkon és az emlékév Facebook oldalán.


Könyvtárunkról

A Kájoni János Megyei Könyvtár megyénk legnagyobb állománnyal rendelkező közművelődési könyvtára. Kájoni János nevének felvételével könyvtárunk jelezni kívánja azonosulását azzal a kulturális eszménnyel, amelyet a XVII. századi tudós ferences személyisége képvisel, az egyetemes kulturális és emberi értékek szolgálatával. Intézményünk elődjeként 1948-1950 között hozták létre a Csík rajoni könyvtárat, amely Csíkszereda megye-székhellyé válása után (1968) az akkor új Városi Művelődési Ház épületében kapott helyet, és megyei könyvtárként működött, de a csíki könyvtárak története jóval korábban kezdõdött. Könyvtárunk mintegy 200 000 dokumentummal áll a használók rendelkezésére, amelyek nagy részét könyvek jelentik, jelenleg 108 folyóiratot rendelünk meg, továbbá az audiovizuális dokumentumok és az elektronikus dokumentumok gyűjteményét is gazdagítjuk.

Tovább ►
Szolgáltatásaink

INGYENES SZOLGÁLTATÁSOK:

 • Könyvtári információszolgáltatás
 • A könyvtári dokumentumok helyben használata
 • Kölcsönzés
 • Házhoz szállítás
 • Hangoskönyvek kölcsönzése nemlátók és gyengénlátók számára
 • Audiovizuális dokumentumok kölcsönzése
 • Internethasználat


FIZETETT SZOLGÁLTATÁSOK:

 • Olvasójegy elkészítése/érvényesítése évente
 • DVD-k kölcsönzése
 • Szövegek nyomtatása az Internetről; Fénymásolás
 • Fényképezés a könyvtári dokumentumokból
 • Könyvkötés; Szakdolgozatok bekötése
 • Könyvészet összeállítása
Tovább ►
 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK:  

8 - 18

 SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

MáRC
25

215 éve

1805. március 25. Csíktaplocán született Gegő Elek ferencrendi szerzetes, hitszónok, egyházi és történeti író. .

Tovább ►

MáRC
18

80 éve

1940. március 18. Budapesten hunyt el Majláth Gusztáv Károly, gr. Erdély püspöke.

Tovább ►

MáRC
15

140 éve

1880. március 15. Székelyudvarhelyen született Rápolthy Lajos szobrász, éremművész. 

Tovább ►

<< < 2020 MÁRCIUS > >>
H K SZ CS P SZ V
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost