Keres
2022. május  20., péntek, Bernát
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK
[ 2022. május 18., 10:07:57 ]
ZSUZSA KÖNYVE – bemutatták a Tapodi Zsuzsa professzor születésnapjára készült tanulmánykötetet a szerkesztők

 Dr. Tapodi Zsuzsa irodalomtörténész, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kar Humántudományi Tanszékének professzora, 2007-2016 között tanszékvezetője, az összehasonlító irodalomtudomány oktatója. Gazdag és szerteágazó munkássága előtt születésnapi tanulmánykötettel tisztelegnek pályatársai, tanítványai, kollégái. Zsuzsa könyve – Tanulmányok Tapodi Zsuzsa születésnapjára címmel az  Erdélyi Múzeum-Egyesület kiadásban jelent  meg a harmincnégy tanulmányt magába foglaló kötet, Lajos Katalin és Pieldner Judit egyetemi oktatók szerkesztésében. A Kájoni János Megyei Könyvtár elóadóterme volt a születésnapi kötet bemutatójának helyszíne 2022. május 17-én délután. A könyv szerkesztői mutatták be a kötetet, az ünnepelt professzor, dr. Tapodi Zsuzsa  mai és volt kollégái, tanítványai és más érdeklődők is megtisztelték jelenlétükkel az ünnepi bemutatót. Részletek:   

Tovább ►
[ 2022. május 13., 16:33:09 ]
XVIII. HARGITAI MEGYENAPOK 2022 – Könyvtári programkínálat

A XVIII. Hargitai Megyenapok rendezvényeinek sorában változatos programok várják az érdeklődő közönséget a Kájoni János Megyei Könyvtárban 2022. május 30 - június 6. között.
A Hargita Megye Tanácsa támogatásával szervezett könyvtári események, programok célja hozzájárulni a térségi identitás erősödéséhez, kiemelve megyénk sajátos értékeit. Az eseménysorozt részeként gyerekprogramokra, könyvbemutatókra és közönségtalálkozókra is sor kerül a megyei könyvtárban és a megye más településein, magyar nyelvű programok mellett román nyelvű programokra is várják a közönséget a könyvtárba. A könyvtári programokról:

Tovább ►
[ 2022. május 13., 12:24:31 ]
HARGITA -TÁJ, EMBER, TÖRTÉNET - VETÉLKEDŐ 2022. - FELHÍVÁS 5-7. osztályos diákok számára

Idén is meghirdeti a Hargita – táj, ember, történet című honismereti vetélkedőt a Kájoni János Megyei Könyvtár. A 2021-ben nagy sikernek örvendő megyei szintű vetélkedőt Hargita Megye Tanácsának támogatásával szervezi a megyei könyvtár. A két fordulóban zajló vetélkedőre Hargita megyei iskolák V-VII osztályos, háromtagú csapatainak jelentkezését várjuk. Vetélkedőnk célja megismertetni régiónk értékeit, ráirányítani a diákok figyelmét Hargita megye kulturális-, építészeti- és természeti örökségének megőrzésére.

A résztvevő diákok a verseny izgalmas, változatos feladatainak során játékos módon ismerkedhetnek a megye történelmi és földrajzi jellegzetességeivel, hagyományaival, természeti értékeivel, a régióhoz kötődő híres emberek életével.
Idén a verseny középpontjában olyan feladatok állnak, amelyek Hargita megyei személyiségek életével, munkásságával kapcsolatosak, akiknek 2022-ben születésük/haláluk kerek évfordulójára emlézkezünk. A Tamási Áron emlékév keretében nagy írónk születésének 125. évfordulóját ünnepeljük 2022-ben, de Áprily Lajos, Domokos Pál Péter, Endes Miklós, Venczel József, Nagy István, Páll Lajos, Fodor Sándor, Kovács Piroska és más jeles személyiségek életműve előtt is tisztelgünk az idei vetélkedővel – a teljesség igénye nélkül. Reméljük, a feladatok megoldása során sok érdekes dolgot tudhatnak meg róluk a résztvevők! Tudnivalók és a vetélkedő feladatlapja:

 

 

Tovább ►
  További Híreink  
Eseményajánló
[ 2022. május 31., 00:00:00 ]
P. Buzogány Árpád: Nyitott szemmel. Szólásmondások az állatok és az emberi test fogalomköréből - könyvbemutató

P. Buzogány Árpád író, művelődésszervező, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársa. Nyitott szemmel című új kötete több, mint 2700 szólásmondást (szólást, szóláshasonlatot) tartalmaz az állatok és az emberi test fogalomköréből. Mindegyikhez magyarázat tartozik, amint a gyűjtés helyén, a Keresztúr fiúszékbeli Gagyban megismerte és tanulta a szerző. Még ha soknak tűnik is ez a szám, tudnunk kell, hogy a népi tudás, ismeret szinte végtelennek tűnő gazdagságából ez csupán kis rész: két téma. Azért kerülhetett egymás mellé, egy kiadványba, mert a bennünket körülvevő világ, az élővilág legfontosabbját jelölik: az állatokat és az embert. Talán a növények kívánkoznának melléjük. A könyvet a XVIII. Hargitai Megyenapok rendezvényei sorában mutatják be a Kájoni János Megyei Könyvtárban, 2022. május 31-én délután.

 

 

Tovább ►
[ 2022. május 30., 00:00:00 ]
Borota Gábor Átalakító című könyvének bemutatója

Átalakító – A keresztény hit és önismeret hétköznapokat átalakító ereje címmel jelent meg 2020-ban Borota Gábor csíkszeredai pszichológus és terapeuta új könyve. A szerző az elmúlt években ifjúsági pasztorációval foglalkozott, több rendezvényen szólt a fiatalokhoz. Előadásainak témáit átdolgozta és könyvében tárja a nagyközönség elé. A könyvet a XVIII. Hargitai Megyenapok programsorozata keretében a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében mutatja be a szerző, szeretettel várjuk az érdeklődő közönséget 2022. május 30-án, hétfőn 17 órára. Részletek:

Tovább ►
[ 2022. május 25., 00:00:00 ]
Az { első [ szeredai (tudományos)] } magazin – bemutatja Nagy Péter

Lehet-e a nagyközönség számára is izgalmas, érdekes a tudomány? Nagy Péter tudományos ismeretterjesztő tevékenységével ezt szeretné elérni. Egypercesek elnevezésű bejegyzéseiben – amelyeket évek óta ír és tesz közzé – a természettudomány és kultúrtörténet érdekességeire, összefüggéseire világít rá. Előadásaival szeretné megmutatni, hogy a tudomány nem unalmas és száraz, hanem lehet nagyon is izgalmas dolog. 2022. május 25-én, délután 17 órától a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében mutatja be Nagy Péter az első Csíkszeredában megjelenő természettudományos magazint. Bővebben: 

Tovább ►
  További Saját Események  
  Ajánlott Események  

HARGITA – TÁJ, EMBER, TÖRTÉNET – 2022

2022-ben ismét meghirdeti a Kájoni János Megyei Könyvtár a tavaly nagy sikernek örvendő Hargita – táj, ember, történet című megyei szintű vetélkedőjét, amelynek fő támogatója Hargita Megye Tanácsa. A két fordulóban zajló vetélkedőre a Hargita megyei iskolák 5-7. osztályos, háromtagú csapatainak jelentkezését várják a szervezők.  A VETÉLKEDŐ FELHÍVÁSA

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Blog
ÍRÓNAK LENNI MENŐ - OLVASÓNAK LENNI MÉG MENŐBB!
[ 2022. május 04., 07:26:00 ]
Nem arra születtünk, hogy olvassunk
[ 2021. május 21., 13:49:00 ]
Olvastad már?
[ 2021. Április 20., 16:12:00 ]
2020 legjobb könyvei a Könyves Magazin szerint
[ 2021. január 04., 17:32:00 ]
Egy nap- egy költő
[ 2021. január 03., 17:48:00 ]
  További bejegyzések  
Hargitamegye.ro
  További Hírek  
Könyvtárunkról

A Kájoni János Megyei Könyvtár megyénk legnagyobb állománnyal rendelkező közművelődési könyvtára. Kájoni János nevének felvételével könyvtárunk jelezni kívánja azonosulását azzal a kulturális eszménnyel, amelyet a XVII. századi tudós ferences személyisége képvisel, az egyetemes kulturális és emberi értékek szolgálatával. Intézményünk elődjeként 1948-1950 között hozták létre a Csík rajoni könyvtárat, amely Csíkszereda megye-székhellyé válása után (1968) az akkor új Városi Művelődési Ház épületében kapott helyet, és megyei könyvtárként működött, de a csíki könyvtárak története jóval korábban kezdõdött. Könyvtárunk mintegy 200 000 dokumentummal áll a használók rendelkezésére, amelyek nagy részét könyvek jelentik, jelenleg 108 folyóiratot rendelünk meg, továbbá az audiovizuális dokumentumok és az elektronikus dokumentumok gyűjteményét is gazdagítjuk.

Tovább ►
Szolgáltatásaink

INGYENES SZOLGÁLTATÁSOK:

 • Könyvtári információszolgáltatás
 • A könyvtári dokumentumok helyben használata
 • Kölcsönzés
 • Házhoz szállítás
 • Hangoskönyvek kölcsönzése nemlátók és gyengénlátók számára
 • Audiovizuális dokumentumok kölcsönzése
 • Internethasználat


FIZETETT SZOLGÁLTATÁSOK:

 • Olvasójegy elkészítése/érvényesítése évente
 • DVD-k kölcsönzése
 • Szövegek nyomtatása az Internetről; Fénymásolás
 • Fényképezés a könyvtári dokumentumokból
 • Könyvkötés; Szakdolgozatok bekötése
 • Könyvészet összeállítása
Tovább ►
 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00  

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

MáJ
31

15 éve

2007. május 31. Egerben meghalt Gál Elemér író, újságíró, szerkesztő, tanár, pedagógiai szakíró.

Tovább ►

MáJ
28

50 éve

1972. május 28. Nyíregyházán meghalt Bíró János történész, író. 

Tovább ►

MáJ
26

140 éve

1882. május 25.  Gyergyóditróban született Gaál Endre jogász, közíró, a Székelység c. lap szerkesztője.

Tovább ►

MáJ
15

110 éve

1912. május 15. Gyergyószentmiklóson született Salamon Ernő költő. 

Tovább ►

MáJ
03

70 éve

1952. május 3. Budapesten maghalt Csanády György költő, hangjátékíró, rádiórendező.

Tovább ►

<< < 2022 MÁJUS > >>
H K SZ CS P SZ V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost